Közösség

2023.09.06. 18:30

A sport stratégiai ágazat Menczer Tamás szerint

A sport stratégiai ágazat, mert ez a magyar érdek, mert befektetés a jövőbe – jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

MW

Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Menczer Tamás a High Performance Center a felsőoktatásban és az élsportban című tanácskozáson úgy vélekedett, hogy a sport közösséget teremt. 

Vagyis az üzenete egybecseng a kormány azon felfogásával, hogy minden közösség fontos megtartó erőt képvisel.

A sportoló pontosan tudja, hogy csak közösségben lehet sikeres, és aki ezt a sportban megtanulja, az az élet más területein is alkalmazza

 – fűzte hozzá, majd úgy folytatta, hogy

a sport azt tanítja, hogy semmilyen sikert nem adnak ingyen, minden eredmény eléréséért izzadni és dolgozni kell és a bukásokból is fel kell tudni állni. Vagyis, a sport megerősít, nem csak fizikailag, hanem lélekben is. Továbbá aki sportol, az egészségesebb, ezért ritkábban szorul egészségügyi ellátásra.

A továbbiakban beszámolt arról, hogy a külügyi tárcánál 2018-ban létrehozták a sportdiplomáciai főosztályt. Ugyanis tapasztalataik szerint a politikai vezetők tárgyalásain ha a sportra terelődik a szó, az bizalmat teremt és olyan ajtókat nyit meg, amiket másként soha nem tudnának kinyitni. 

Ennek az az oka, hogy a sport érzelmi kérdés 

– fűzte hozzá.
Arról is szólt, hogy a diplomáciai testület feladatául kapta, hogy minden magyar sportolónak és minden magyar szurkolónak segítenie kell. Példaként említette, hogy

ennek a segítségnek köszönhették a Fradi szurkolói, hogy odaértek a Ferencváros Leverkusen elleni Európa-liga mérkőzésére, amikor a német rendőrség biztonsági kockázatokra hivatkozva megállította a szurkolókat szállító vonatot.

Azt is hangsúlyozta, hogy a sport nem lehet az orosz-ukrán háború áldozata. Ezt az elvet követték, amikor lehetőséget biztosítottak az ukrán női kézilabda-válogatott részére, hogy Magyarországon játszhasson világbajnoki selejtezőt és lehetőséget adtak a belorusz labdarúgó válogatottnak is arra, hogy Magyarországon játsszon mérkőzést.
Végül emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos világversenynek adott otthont Budapest és Magyarország, így hazánk a sportszerető világ találkozási pontjává vált. 

Ezáltal az egész világ láthatja, hogy a magyarok sportszeretők, megbízhatóak és jó házigazdák.

Ennek is köszönhető, hogy ma már két nemzetközi sportszövetség és tíz nemzetközi, köztük nyolc, az ENSZ-hez kötődő sportszervezet központja működik Budapesten, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában