Zene

2024.05.18. 09:30

Világsztárokkal ünnepel a jövőre 10 éves Cziffra Fesztivál

Világsztárokkal ünnepel a jövőre 10 éves Cziffra Fesztivál, amely Oslóban, Budapesten és Londonban kezdődik ősszel.

MW

Érdi Tamás zongorázik a Cziffra Fesztivál Liszt-maratonján a budapesti MOMKultban 2023. április 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A jubileumi programok októberben kezdődnek, az első 10 bejelentett esemény között találhatóak klasszikus zenei estek, könnyedebb hangvételű műsor és tudományos előadás. Az első 10 koncertre a jegyértékesítés is megkezdődött – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A fellépők között lesz mások mellett Fazil Say zongoraművész, Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész, Nyikolaj Luganszkij zongoraművész, Keller András hegedűművész, karmester, Perényi Miklós csellóművész és a Concerto Budapest.

A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódva kezdődik.

Liszt-esszencia Cziffra György születésnapján címmel Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál alapítója Liszt 19 magyar rapszódiáját adja elő Cziffra György születésnapján, november 5-én a budapesti Zeneakadémián.

Több vidéki városban műsorra tűzik Gubik Petra színművész és Balázs János Találkát adott a sors című zenés–prózai produkcióját. A tudomány és a művészet kapcsolódásaira világít rá előadásában Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató februárban a MOMkultban.

A 10. évfordulón is középpontba kerülnek a fiatal tehetségek, mások mellett Vida Mónika Ruth zongoraművész.

Kiemelkedő esemény a Cziffra Fesztivál londoni koncertje novemberben a Cadogan Hallban Tribute to a Hungarian Legend címmel. A Royal Philharmonic Orchestra szólistája Balázs János lesz, vezényel Alexander Shelley. Az esten a művészek Eötvös Péter Cziffra Psodia zongoraversenyével, valamint Smetana és Brahms műveivel állítanak emléket a 20. század második felének meghatározó magyar zongoraművészének.

Egy másik nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a The Norwegian Academy of Music koncerttermében Cziffra György zenei örökségéből zongoraest, mesterkurzus és workshop várja az érdeklődőket.

A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által alapított rendezvénysorozat a klasszikus zeneművészet mellett bemutatja a zene élő és improvizatív irányait, teret engedve a zene és egyéb művészeti és tudományos ágak kapcsolódásainak. A fesztivál kiemelten és sokrétűen támogatja a fiatal tehetségeket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!