Könyvajánló

2023.10.12. 09:30

Mesél a csillagösvény, avagy jeles történetek a nagy magyar legendáriumból

A népszerű erdélyi írónő, Bökös Borbála legújabb kötete, A csillagösvény legszebb meséi tizenkét meseszerű, mégis igaz történet segítségével vezet végig a magyar történelmen.

MW

„E kötet megalkotásakor az a szándék vezérelt minket, hogy létrejöjjön egy szép, igényes mesekönyv, amely alkalmas a legfiatalabbak figyelmének megragadására, az identitás kialakítására és megerősítésére” – olvasható A csillagösvény legszebb meséi ajánlójában. 

Látva a globalizáció kihívásait a jövő nemzedékeknek idejében át kell adnunk a magyar művelődés kincseit, mégpedig közös történeteink elbeszélése útján – vallja a kiadó. 

A nagyváradi írónő, Bökös Borbála tollából megjelent kötet tizenkét mesés, de igaz történeten keresztül vezeti végig az olvasót a magyar história sorsfordító pillanatain, meghatározó korszakain, a ködbe vesző régmúlttól egészen a 20. századig – a gyermekek nyelvén szólva, mégis örök érvényű üzenetekkel. 

A jövő nemzedékeknek át kell adni történelmünk közös kincseit
Forrás: Jogar Alapítvány honlapja

A könyv nem csupán a 7–12 éves korosztálynak, de a nagyobbaknak, sőt a felnőtteknek is bátran ajánlható. 

A keménytáblás, színes képekkel gazdagon illusztrált mesekönyv egyszerre épül a magyar néphagyományra és a történeti forrásokra: a kötet Attila hun király kardjának mondájával kezdődik, és Wittner Mária 1956-os szabadságharcával ér véget.

A történetek az egész Kárpát-medencét behálózzák, természetesként ábrázolva a nemzeti összetartozást, és egyúttal azt is elbeszélik, hogy a magyarság milyen szervesen beilleszkedett a keresztény európai kultúrkörbe, komoly szerepet vállalva annak gyarapításában és védelmezésében. 

A rendhagyó műben Zrínyi Ilona munkácsi hőstette mellett Szent Erzsébet rózsáiról, a pozsonyi csatáról, a nándorfehérvári diadalról és a balassagyarmati csehkiverésről is szerepelnek történetek. 

A csillagösvény legszebb meséi limitált példányszámban jelent meg a Jogar Alapítvány kiadásában, és kizárólag a kiadó honlapján lehet beszerezni. 

Tanár, dékán és író Nagyváradról

Bökös Borbála a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja. Első történelmi nagyregénye, a Sárkányos Rend trilógia 2015–2016-ban jelent meg, a Gold Book kiadó gondozásában. Még ugyanabban az évben a Szmirkó című meseregényét is kézbe vehették az olvasók. Ezt követte a Chiara című történelmi regénye, valamint a Patrióták jóvoltából megjelent Királydombi mesék című mesekönyve. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában