Nemzet

2023.06.16. 18:48

Külhoni magyar Kossuth-díjas művészekről készült fotókiállítással nyílt meg a Magyarság Háza Galéria

Tizennégy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, valamint vajdasági magyar Kossuth-díjas íróról, költőről, zenészről és színészről készült, nagyméretű portréfotó kiállítással nyílt meg a Magyarság Háza Galéria Budapesten.

Mw

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (k) beszédet mond a Magyarság Háza Galéria ünnepélyes átadásán és külhoni magyar Kossuth-díjas művészekrõl készült fotókiállítás megnyitóján a Magyarság Háza Galériában 2023. június 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A kiállítóterem első, "kossuthdíjasok" című ingyenes tárlatának megnyitóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a Magyarság Házának egy olyan új, állandó kiállítótere jött létre a pesti belvárosban, ahol a nemzetpolitika meg tud jelenni. 

A kiállítóhelynek az Országházhoz, a Magyar Tudományos Akadémiához és a Szent István-bazilikához való közelsége jól szimbolizálja a Magyarság Háza legfőbb alapértékeit: a hazaszeretetet, a tudományhoz való ragaszkodást, valamint a hithez való kötődést 

- fogalmazott az államtitkár. 

A külhoni Kossuth-díjas művészeket bemutató tárlat a budapestiek és a távolabbról érkező látogatók számára is bemutatja azt, hogy hogy 

mit jelent határon túli magyarként megtalálni az élethivatást

 - mondta Potápi Árpád János. 

A Magyarság Háza célja a nemzetpolitika egyik legfontosabb kulturális intézményeként a tudományos ismeretterjesztésen és a magyar kultúra közvetítésén túl a magyar szellemiség és hazaszeret megerősítse a fővárosiakban, az ország más területein, valamint a határon túli régiókban és a diaszpórában élő magyarok között 

- emlékeztetett Potári Árpád János. 

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy 

a különleges látványvilágú kiállításon tizennégy külhoni Kossuth-díjas művész, többek között a felvidéki Tőzsér Árpád író, költő, műfordító; a kárpátaljai Vári Fábián László kárpátaljai író, költő, műfordító, néprajzkutató; az erdélyi Szilágyi István író, szerkesztő; valamint a vajdasági Tolnai Ottó író, költő, szerkesztő és a szintén vajdasági Végel László regény- és drámaíró, esszéista nagyméretű portréfotói láthatók. 

A Magyarság Háza Galériában a "kossuthdíjasok" című kiállításhoz kapcsolódva további kísérőrendezvények és kamara jellegű előadások várják az érdeklődőket - közölte Csibi Krisztina, hozzátéve, hogy a tárlat nyár végi bezárását követően negyedévente lesznek a különböző korosztályokat megszólító, új kiállítások a helyszínen. 

A rendezvényen többek között Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, rendező, énekes; Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművész és Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész működtek közre. 

A kiállítást augusztus 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában