Háromnapos programsorozat

2022.06.16. 11:20

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a bukaresti Liszt Intézet

Koncertekkel, kiállításokkal és filmvetítéssel ünnepli három napon át fennállásának 30. évfordulóját a Liszt Intézet bukaresti központja - közölte az intézet.

A rendezvényt a Liszt Intézet bukaresti központjának székhelyén tartják csütörtöktől szombatig. A programok utcai falfestéssel kezdődnek, majd megnyílik Az utca nem játszótér című kiállítás. A Deák 17 Galéria tárlata a hobbiból szubkultúrává lett gördeszkás életmódra és a nyolcvanas-kilencvenes évek fiataljaira gyakorolt hatását vizsgálja Budapesten. Bemutatja a deszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok jelentését tárgyak, archív fotók, filmfelvételek és a folyamatokat értelmező grafikonok, valamint az alkalomra készített rövid interjúfilmek segítségével. A kiállítás kurátora Petrányi Zsolt. Ezt követi a Kávészünet zenekar koncertje.

Pénteken megnyílik a Geofolk című kiállítás, amely a világ népviseleteinek sokszínűségét hivatott megörökíteni reprezentatív fotóösszeállítás keretében. Jelenleg 60 ország 250 nemzetének közel 2000 népviseletét tekintheti meg a közönség. A Geofolk Dávid Botond székelyudvarhelyi fényképész fotós projektje. Vándorkiállítás formájában számos romániai és magyarországi településre, valamint Belgiumba, Észtországba, Finnországba, az Egyesült Királyságba, Ausztriába, Horvátországba és Ukrajnába is eljutott. A projekt ötletgazdája 2021 novemberében Európai Polgár díjat vehetett át a kiállítás elismeréseként az Európai Parlamentben. A péntek esti prorgramot a Pál Utcai Fiúk Minimál koncertje zárja.

Az intézet a Revdepov klubbal közösen online slam poetry műhelyt szervezett korábban, amelynek hét találkozóján olyanok vettek részt, akik versírást akartak tanulni románul, angolul vagy magyarul. Így szombaton minden résztvevőnek alkalma nyílik bemutatni a műhelymunka során készült egy-egy slam verset.

A program a BeatWándor együttes fellépésével folytatódik, majd levetítik az Űrpiknik című filmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!