felkelt a napunk

2020.07.22. 16:47

Szereti az István, a király rockoperát? Most különleges rekordkísérletben vehet részt

A legtöbbször felénekelt dal online rekordját szeretné felállítani a nyíregyházi Cantemus kórus, kezdeményezésük célja, hogy harminc nap alatt minél több ember énekelje el az István, a király című rockopera egyik ismert dalát.

Budapest, 2015. augusztus 18. Közönség az István, a király címû rockopera elõadásán a városligeti Királydombon 2015. augusztus 18-án. Szörényi Levente és Bródy János zenés mûvét Novák Péter rendezte. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a kórus vezetője a szerdán délben megtartott nyilvános „nyitóéneklésen” elmondta, a világjárvány miatt nem idén nem tartják a kétévenként megrendezett nemzetközi kórusfesztivált, de a szervezők úgy döntöttek, nem hagyják elveszni a közös éneklés örömét és ezt kombinálták egy rekordkísérlettel.

A kezdeményezés lényege, hogy augusztus 20-ig minél többen énekeljék és digitálisan rögzítsék az István, a király rockoperából ismert Felkelt a napunk című dalt.

A felvételeket bárhol és bárki elkészítheti mobiltelefonja, laptopja, tabletje vagy otthoni számítógépe segítségével, majd a produkciókat egy mobilapplikáció és a www.felkeltanapunk.hu oldal segítségével feltöltheti az internetre – ismertette a részleteket a karnagy.

Sebestyén István, a Magyar Rekordok Egyesületének regisztrátora azt mondta, a virtuális kórus feladata, hogy harminc nap alatt felállítsa a legtöbbször felénekelt dal rekordját. Hasonló típusú kísérletre eddig nem volt példa, az eredményt a kórus szerverére feltöltött feléneklések pontos számának és időtartamának megállapítása után hirdetik majd ki – tette hozzá a szakember.

Fontos, hogy egy feléneklés csak akkor érvényes, ha végig éneklik a dalt, az optimista becslések tízezres nagyságrendű felénekléssel számolnak

- jegyezte meg Sebestyén István.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, az idén elmaradt kórusfesztivált valószínűleg jövőre tartják meg a nyírségi megyeszékhelyen.

Az érdeklődők a www.felkeltanapunk.hu online felületen – mobilkamera és egy mikrofon megléte esetén – rögzíthetik és tölthetik fel felvételeiket a szerverre, a mobiltelefont használók applikációk segítségével vehetnek részt a rekordkísérletben.

Szabó Dénes megjegyezte, hogy a Cantemus stábja és tagjai városszerte több segítőpontot állítanak fel, ahová azokat várják, akik bizonytalanok a digitális platformok használatában.

A beérkezett felvételekből egy rekordkísérleti mozaikvideó készül, amelyet augusztus 20-án mutatnak be a Cantemus közösségi és videómegosztó csatornáin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!