Transilvania

2020.07.23. 12:52

Nyolc magyar filmet vetítenek a kolozsvári Nemzetközi Filmfesztiválon

A szervezők szerint az elmúlt időszakban készült, legnagyobb elismerésnek örvendő alkotásokat mutatják be.

Budapest, 2018. január 26. Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Walters Lili (b-j) a Drakulics elvtárs címû játékfilm fõszereplõi a film forgatási napján a Gyermekvasút fûtõházában 2018. január 25-én. A filmet Bodzsár Márk rendezi. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Nyolc magyar filmet vetítenek augusztus 4. és 6. között a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar napok című programjában – közölték szerdán a szervezők.

Emlékeztetettek arra, hogy az előző években egyetlen napon vetítették a magyar filmeket. Most azonban a koronavírus-járvány miatt megváltozott a fesztivál lebonyolítása és több kisebb helyszínen, kevesebb nézővel zajlanak a vetítések, így a magyar filmeket több napra osztották el.

A szervezők szerint az elmúlt időszakban készült, legnagyobb elismerésnek örvendő magyar alkotásokat vetítik. A fesztivál közönsége láthatja Szász Attila Apró mesék című történelmi thrillerét, Hartung Attila FOMO című filmjét, Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című fergeteges vámpírvígjátékát, Bagota Béla Valan című alkotását és Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét.

Az utóbbi évek legsikeresebb magyar produkcióiból összeállított válogatás két dokumentumfilmmel egészül ki. Visky Ábel, a 2013-as helyi versenyprogram nyertese a Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmet mutatja be a fesztiválon és Szabó Réka jegyzi A létezés eufóriájával című alkotást.

Kocsis Ágnes két éve zsűritag volt a fesztiválon, most az Éden című felkavaró drámáját lehet megnézni romániai premierként a TIFF-en.

A magyar napok műsorát az idén is a bukaresti Balassi Intézet és a Filmtett Egyesület állította össze.

A 2002-ben alapított, és azóta Kelet-Közép-Európa legnagyobb fesztiváljává vált TIFF-et az idén rendkívüli körülmények között szervezik meg kizárólag szabadtéri vetítésekkel július 31. és augusztus 9. között Kolozsváron és környékén.

Borítókép: Illusztráció: Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Walters Lili (b-j) a Drakulics elvtárs című játékfilm főszereplői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!