Irodalom, tánc, képzőművészet

2020.04.24. 09:28

Kulturális programok az online térben a koronavírus-járvány idején (videó)

Online kiállítással, verspályázattal, táncelőadással, társulati versmondással jelentkeznek a kulturális intézmények a koronavírus-járvány idején.

A Jászberényi Városi Könyvtár versíró pályázatot hirdetett két kategóriában a járvány miatt elmaradt költészet napi programok pótlására. Az én Jászságom címmel meghirdetett kategóriában a jászsághoz kapcsolódó, A könyv örök! témában pedig olvasással, a könyvek és könyvtár világával kapcsolatos verseket várnak a szervezők. A pályázatot három korcsoportban írták ki, alsó és felső tagozatos, valamint felnőtt- (középiskolástól) kategóriában nevezhetnek a versírók. A pályázatokat augusztus huszonötödikéig lehet elküldeni. A díjátadót az Őszi Könyvtári Napok rendezvénysorozatának keretében tervezik megtartani.

A Szolnoki Művésztelep weboldalán megtekinthető kiállítássorozatot indított alkotói munkáiból. Az első kamarakiállítás a nemrég Munkácsy-díjban részesült Fazekas Magdolna festőművész munkáit mutatja be. A művésztelep portálján és közösségi oldalán emellett egy olyan, különleges sorozat is indult, amely az alkotók műtermeibe és az ott zajló munkába enged bepillantást.

A debreceni Csokonai Színház csatlakozott a társulati versmondás-kihíváshoz, a feladatra a Miskolci Nemzeti Színház kérte fel a teátrumot közölte a színház. A debreceni színháznak Szabó T. Anna Az ég zsoltára című versére esett a választása.

Íme az összművészeti versvideó:

A közlemény szerint a debreceni társulat úgy döntött, hogy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat kéri fel versmondásra. A társulati versmondás-kihívást Radnóti Nem tudhatom című versével a Jászai Mari Színház indította annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a koronavírus-járvány következtében munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra, továbbá, hogy olyan szervezetek, intézmények, színházak adománygyűjtő tevékenységét népszerűsítsék, amelyek kifejezetten az érintett színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.

A miskolci és a debreceni színház megállapodása alapján a miskolciak a debreceniek Kardoss Géza Alapítványa számára gyűjtenek, a Csokonai Színház pedig a miskolciak Hódolván Tháliának Használunk a Hazának alapítványa számára gyűjtenek írták.

A koronavírus-járvány miatt különleges online műsorral készül vasárnap, a Tánc világnapja alkalmából az Alba Regia Táncegyüttes. Az együttes vasárnapra új gálaműsorral készült volna, azonban le kellett mondani a Vörösmarty Színházba tervezett előadásokat. Majoros Róbert művészeti vezető egy csokorba szedte a korábbi évek nagy sikerű koreográfiáit és közönségkedvenc számait. Az így létrejött előadást az Alba Regia Táncegyüttes közösségi oldalán vetítik le vasárnap 19 órakor.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik