Kripto

2024.03.19. 13:15

Egyre több bitcoin-ATM működik a magyar fővárosban

Hazánkban is bőven találni kriptodevizák adás-vételére használható automatákat, de működésük sokaknak bonyolultnak tűnhet. Ebben segít a Világgazdaság cikke, amelyből azt is megtudhatjuk, mekkora díjakkal kell számolnunk, illetve hogy mennyi időbe telik, mire megkapjuk a kívánt devizánkat.

MW

A bitcoin-ATM-ek üzemeltetőinek ugyanazoknak a pénzmosás elleni törvényeknek kell megfelelniük, melyeknek a nagy bankoknak is

Forrás: Shutterstock

Budapest egyre több pontján látni a hagyományos banki ATM-ekhez hasonló automatákat, melyeket közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy azok csak különböző kriptodevizák, például bitcoin vagy ether vásárlására alkalmasak. De hogyan is működnek ezek az ATM-ek, milyen költségekkel kell számoljanak a potenciális ügyfelek, és mekkora volt a legnagyobb összegű befizetés az automatákba? A legégetőbb kérdésekre Mogyorósi Attila, a CoinCash bitcoin-ATM-üzemeltető cég társalapítója válaszolt a Világgazdaságnak.

Bitcoin
A bitcoin-ATM-ek által felszámított díjak tekintetében hatalmas a szórás a hazai piacon

Hogy működnek a bitcoin-ATM-ek?

Az ATM-ek használatához alapvetően mindössze egy már létező kriptotárcával, illetve a befizetni kívánt összeggel kell rendelkezni, mégpedig készpénzben. A gépek ugyanis semmilyen szín alatt nem fogadnak el bankkártyás fizetést, ennek oka főként a csalások megelőzésében keresendő – emelte ki Mogyorósi Attila

A géphez lépve azonnal látható, hogy éppen milyen kriptodevizákat lehet venni, ezek közül választhatjuk ki, melyikből szeretnénk tölteni a számlánkra. Ha kiválasztottuk a nekünk tetsző devizát, beolvassuk a tárcánk QR-kódját a telefonunkon keresztül, majd ellenőrizzük, pontosan milyen árfolyamon is tudjuk átváltani forintunkat például bitcoinra.

Az aktuális árfolyamon felül itt már azt is látjuk, még milyen extra díjakkal kell számolnunk a tranzakciót illetően.

Ezt követően behelyezzük a bankjegyeket az automatába, meglátjuk, pontosan mennyi kriptodevizát is kapunk majd a pénzünkért, megerősítjük a tranzakciót, és a pénz általában pár másodpercen belül meg is érkezik a tárcánkba. Az egész folyamat általában legfeljebb pár percet vesz igénybe.

A kriptoeladás ennél hosszabb, és valamivel bonyolultabb folyamat is: itt kezdésnek kiválasztjuk, milyen devizát adnánk el, megadjuk, mennyi pénzt szeretnénk felvenni a tranzakció végén, ekkor a rendszer kiszámolja, pontosan mennyi kriptót kell ezért cserébe küldenünk. A megerősítést követően a gép nyomtat nekünk egy szelvényt, az ezen található QR-kód beolvasásával megkapjuk annak a tárcának a címét, amelyre az utalást meg kell ejtsük. Eztán következik a várakozás: a bitcoin esetében ez általában 15 percet vesz igénybe.

Ha megkaptuk az SMS-megerősítést, már csak meg kell mutassuk az ATM kamerájának a szelvényünket, és már a kezünkbe is kapjuk a készpénzünket.

Mennyire biztonságosak a bitcoin-ATM-ek?

A bitcoin ATM-ek üzemeltetőinek ugyanazoknak a pénzmosás elleni törvényeknek kell megfelelniük, melyeknek a nagy bankoknak is, így a rendszer olyan biztonságosnak tekinthető, amennyire csak lehet. A 300 ezer forint alatti befizetések esetén elkérik az ügyfél telefonszámát, ezt azonban fel is jegyzik, így ha egy ügyfél egy éven belül több alkalommal vásárol tokent az ATM-ből, és azok együttes összege már eléri a 300 ezres limitet, akkor már egy magasabb szintű azonosításnak kell megfelelnie.

A 300 ezer feletti tranzakcióösszeg elérését követően ugyanis már az ügyfélnek be kell mutatnia a személyi igazolványát vagy lakcímkártyáját, hogy az azon található fényképet össze tudják vetni a gép előtt álló egyén arcmásával.

Mennyibe kerül a bitcoin-ATM-ek használata?

Az ATM-ek által felszámított díjak tekintetében hatalmas a szórás a hazai piacon: a CoinCash gépei például 5-6 százalék körüli jutalékkal dolgoznak, Mogyorósi Attila kiemeli: 

vannak versenytársak, akik akár 12 százalékos felárat is felszámolnak az ügyfelek részére.

Az ATM-ek dinamikus árazást alkalmaznak az általuk kínált kriptodevizákra: ez annyit tesz, hogy mint egy hagyományos pénzváltó esetében, a rendszer figyeli a nemzetközi árfolyamok alakulását, de azt is, éppen mennyi bankjegy pihen a gépben – ha túl sok, akkor az eladási ár kedvezőbb lesz, mint egy üres gép esetén, fordított esetben pedig a vételt ösztönzi majd az árazás.

Mogyorósi Attila hangsúlyozta: az ATM-ek minden díjat és költséget átláthatóan és világosan kommunikálnak az ügyfelek irányába az éppen aktuális piaci helyzet függvényében, így kellemetlen meglepetés nem érheti a felhasználókat.

A kripto-ATM működését bemutató videót itt tekintheti meg:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában