Nem alku tárgya

2023.11.08. 11:25

Szijjártó: a kormány minden politikai nyomásgyakorlást elutasít az energiaellátás biztosítása terén (videó)

Magyarország mindenfajta politikai nyomásgyakorlást visszautasít az energiaellátás biztosítása terén, a válság kezeléséhez az Európai Uniónak vissza kell térni a józan ész talajára – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az idei Romániai Nemzetközi Földgázkonferencia panelbeszélgetésén leszögezte, hogy a kormány fizikai valóság kérdéseként tekint az energiaellátásra, és elutasít minden olyan megközelítést, amely azt politikai vagy ideológiai kontextusba helyezné.

Felszólalásában rámutatott, hogy 

a földgázvásárlás irányát száz százalékban az infrastruktúra határozza meg, ez semmiképpen nem valamifajta politikai nyilatkozat.

„Az energiaellátás kérdése túlpolitizált és túlideologizált jelenleg Európában” – hangsúlyozta, majd arra is kitért, hogy bizonyos intézkedések sértik a tagállamok azon szuverén jogát, hogy maguk állítsák össze a nemzeti energiamixüket.

Ezzel kapcsolatban pedig veszélyesnek és észszerűtlennek nevezte bármilyen energiaforrás kitiltását a kontinensről.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Európa kizárólag úgy tudja sikeresen kezelni az energiaválságot, ha visszatér a racionalitáshoz, nem próbálja felülírni a fizikai valóságot, helyreállítja a tagállamok szuverén jogát a nemzeti energiamix összeállítására vonatkozóan, illetve nem zár ki egyetlen forrást sem.

Aláhúzta, hogy Magyarország folyamatos nyomás alatt áll a diverzifikáció felgyorsítása érdekében, ami a kormány szótárában minél több energiaforrás bevonását jelenti, nem pedig egy megbízható szállító kiváltását egy másikkal.

A diverzifikáció legnagyobb akadályát azonban maga Brüsszel és néhány tagország jelenti

 – jelentette ki.

Ennek alátámasztására elmondta, hogy nagy mennyiségű földgáz vásárlása hazánk számára most Azerbajdzsánból, Katarból és Törökországból lenne lehetséges elsősorban, de ehhez nem elégséges az energetikai infrastruktúra kapacitása Délkelet-Európában, bővítés nélkül pedig „pusztán illúzió” marad a diverzifikáció.

Hozzátette, amikor az Európai Bizottság pénzügyi támogatását kérték az érintett országok a kapacitásbővítés érdekében, elutasító választ kaptak arra hivatkozva, hogy tizenöt év múlva már úgysem fognak földgázt használni.

„Egyrészt ki tudja, hogy mi lesz tizenöt múlva, másrészt, még ha valóban nem is lesz a földgáz a nemzeti energiamix része, akkor is, mi lesz az addigi tizennégy évben?” – tette fel a kérdést.

Leszögezte, hogy Magyarország továbbra is együtt kíván működni a régió országaival a vezetékek és interkonnektorok kapacitásának bővítése érdekében.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az energiabiztonságot veszélyezteti, ha politikai kérdést csinálnak a földgázvásárlásból.

„Nem szabad elfeledkezni arról, hogy sajtóközleményekkel és politikai nyilatkozatokkal nem tudjuk fűteni az otthonainkat, ehhez földgázra van szükségünk” – hangoztatta.

És ezért mindenfajta politikai nyomásgyakorlást visszautasítunk az energiaellátásunk biztosítása terén 

– fogalmazott.

Érintette a nukleáris energiát is, amely ellen – mint mondta – „kemény ideológiai támadás zajlik” Európában. Aláhúzta, hogy a nukleáris energia ma az egyetlen módja annak, hogy nagy mennyiségben, biztonságosan, olcsón és fenntartható módon termeljenek áramot.

Bulgáriának is komolyan kellene venni az európai szolidaritás gyakran emlegetett jelszavát

Komolyan kellene venni az európai szolidaritás gyakran emlegetett jelszavát, miután az orosz földgázra vonatkozó bulgáriai tranzitdíj felemelése veszélyeztetheti Magyarország és Szerbia energiaellátását is – közölte Szijjártó Péter.

A tárcavezető a Romániai Nemzetközi Földgázkonferencia panelbeszélgetésén 

élesen bírálta az orosz gáztranzit költségeinek Bulgária általi megemelését, amely szavai szerint veszélybe sodorhatja a Török Áramlaton keresztül érkező ellátástól függő Magyarország és Szerbia biztonságos ellátását.

Komolyan kellene venni az európai vitákban gyakran említett szolidaritást. Egyetlen EU-tagállamnak sem kellene veszélybe sodornia egy másik ország energiaellátásának biztonságát

– figyelmeztetett.

A miniszter leszögezte, hogy hazánk, tengerparttal és számottevő szénhidrogén-forrásokkal nem rendelkező országként, nagyon erősen függ a forrás- és tranzitállamoktól.

Hangsúlyozta: Magyarország az ellátás biztosítása érdekében ezért összekötötte az energiahálózatát a hét szomszédja közül hattal is, de

 a jelenlegi helyzetben, az infrastrukturális adottságok miatt még így sem képzelhető el a földgázkereslet kielégítése az orosz források nélkül.

„Ha elvágjuk magunkat az orosz szállítástól, akkor nem tudjuk biztosítani a teljes ellátást” – mondta.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a hazai termelés mindössze 1,5 milliárd köbmétert tesz ki évente, ami azt jelenti, hogy 8,5 milliárd köbméternyi importra van szükség.

Elmondta, noha a kormány sok pénzt fektetett az importmennyiségek bővítését lehetővé tevő fejlesztésekbe, ez nem megoldás, ha a szomszédos ország kimenő kapacitásai továbbra is korlátozottak. Szavai szerint Románia ebből a szempontból pozitív példát jelent, miután itt egyenlőek a kimenő és a bejövő kapacitások.

A nyomásgyakorlás, hogy szabaduljunk meg az orosz földgáztól, egyszerűen megölné az ellátásunkat 

– fogalmazott.

„Ennek semmi köze nincs a politikához, ez a fizikai valóság kérdése, s mivel felelősek vagyunk az ország biztonságos energiaellátásáért, fenn kell tartanunk ezt a kapcsolatot” – tette hozzá.

Három fontos energiaügyi megállapodás született Romániával

Fontos megállapodásokat kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter román kollégájával, Sebastian Burdujával, melyek nyomán a jövőben is számíthatunk Románia együttműködésére hazánk energiabiztonságának garantálása terén – közölte a tárcavezető a Facebook-oldalán szerdán.

„Sebastian Burduja új kolléga, már a sokadik román energiaügyi miniszter, akivel együtt dolgozom, de azonnal meg tudtuk találni a közös hangot és fontos megállapodásokat is kötöttünk, melyek nyomán a jövőben is számíthatunk Románia együttműködésére hazánk energiabiztonságának garantálása terén” – fogalmazott Szijjártó Péter a bejegyzésben.

Tájékoztatása szerint megegyeztek, hogy 

tovább növelik a két ország közötti földgázösszeköttetés kapacitását, hogy Magyarország minél nagyobb mértékben hozzá tudjon férni a feltárás alatt lévő fekete-tengeri román mezőből kitermelendő gázhoz.

 

Elkezdjük egy új villamosenergia-összeköttetés előkészítését, és román kollégám arról biztosított, hogy továbbra is szállíthatjuk Románián keresztül a paksi atomerőmű működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot, amely Oroszországból komppal érkezik Bulgáriába, ahol azt vonatra rakják és Románián keresztül hozzák Magyarországra

 – írta Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában