Tárgyalások

2023.04.27. 21:59

Nagy Márton: jelentősen erősödnek a magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok

A magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok jelentős erősödését hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az üzbegisztáni Taskentben megrendezett üzleti fórumon - tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményben az MTI-t csütörtökön.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar kormány képviseletében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részt vett a II. Taskenti Nemzetközi Befektetési Fórumon. A rendezvényen - többek között - jelen volt Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök, Muhammed Salaiman Al Jasser, az Iszlám Fejlesztési Bank elnöke, Olga Algayerova, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának főtitkára, valamint Suhail Mohammed Al Mazrouei, az Egyesült Arab Emirátusok energetikai és infrastrukturális minisztere, Akylbek Japarov, a Kirgiz Köztársaság miniszteri kabinetjének elnöke. 

Nagy Márton beszédében hangsúlyozta, hogy 

Magyarország és Üzbegisztán gazdasági kapcsolatai folyamatosan erősödnek, a két ország közötti kereskedelmi volumen a globális lassulás ellenére is növekedett, miközben kiváló együttműködések figyelhetők meg a gyógyszeripar, az infokommunikáció, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a gépgyártás és a vegyipar területén. 

A miniszter kiemelte, hogy a magyar-üzbég startup program keretében már 9 közös projekt indult el, a 2022-2023-as időszakra közös ipari együttműködési program létesült, az OTP pedig megállapodást írt alá Üzbegisztán 5. legnagyobb bankjának (Ipoteka Bank) megvásárlásáról. 

Nagy Márton bejelentette, hogy

 az Üzbegisztánban tevékenykedő magyar piaci szereplők támogatása érdekében - beleértve a magyar-üzbég vegyesvállalatokat is - 2023 harmadik negyedévében 50 millió dollár kezdőtőkével Magyar-Üzbég Magántőkealap jön létre, melynek kerete a későbbiekben 200 millió dollárra bővülhet. 

Hangsúlyozta, hogy a magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok nagy lehetőségek előtt állnak, a feleket nemcsak üzleti együttműködés, hanem személyes tisztelet és barátság is összeköti - ismerteti a GFM közleménye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában