Felmérés

2023.02.24. 11:28

Századvég: februárban tovább javult a vállalatok és a háztartások konjunktúraérzete

A kutatás szerint a konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció a tetőzést követően jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik a nagy bizonytalanság, és tartósan alacsony árak alakulnak ki.

Forrás: Shutterstock

A mínusz 100 és plusz 100 pont közötti skálán értelmezett lakossági index mínusz 22,4-ről mínusz 20,3-re javult, a vállalati mutató értéke pedig mínusz 16,4-ről mínusz 13,0-re változott – ismertette a felmérés eredményét pénteken az MTI-vel a Századvég. 

Továbbra is az orosz–ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók miatti bizonytalanság határozta meg, hogy az indexek a negatív tartományban maradtak

 – fűzték hozzá. 

A kutatás szerint a konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció a tetőzést követően jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik a nagy bizonytalanság, és tartósan alacsony árak alakulnak ki. 

Azt is kiemelték, hogy 

ebben a hónapban a lakossági várakozások a kisebb inflációs környezet irányába mutatnak. 

A lakossági konjunktúraindex 4-ből 3 alindexe javult az előző havi értékéhez képest. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi mínusz 4,8-ről mínusz 2,5-re emelkedett. A háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg a legrosszabbnak, de ennek indexe is kismértékben tovább javult, mínusz 91,6-ről mínusz 88,0-re. A gazdasági környezet megítélése az előző havi mínusz 31,6 pontos értékről mínusz 27,1-re emelkedett, míg az anyagi helyzeté romlott, mínusz 17,9 után mínusz 18,1 lett. 

A vállalati felmérésben mind a négy alindex értéke javult az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi mínusz 33,0-ről mínusz 23,9-re, az iparági környezeté mínusz 16,9-ről mínusz 8,9-re, a termelési környezeté mínusz 9,1-ről mínusz 8,8-re, míg az üzleti környezeté mínusz 26,3-ről mínusz 21,0-re javult. 

A vállalatok a legnagyobb javulást az ország gazdasági helyzetének változásában várnak, és leginkább borúlátók az értékesítési áraik jövő évi alakulása miatt. 

Ismertették azt is, hogy a mezőgazdasági vállalatok konjunktúraindexe jelentősen javult, mínusz 13,91-ról mínusz 6,25-ra, míg ipari vállalatoknál mínusz 11,57-ról mínusz 10,1-re, az építőiparban mínusz 12,29-ról mínusz 13,09-ra, a kereskedelemben mínusz 16,89-ról mínusz 14,77-ra és a szolgáltatásoknál mínusz 17,77-ról mínusz 13,31-ra változott az index – ismertette a Századvég.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában