Növekedés

2021.11.19. 20:00

Palkovics László: a magyar gazdaság ütésálló

A magyar gazdaság ütésálló, a vírusválság ugyan érintette, de az európai országok közül elsők között tért vissza a válság előtti fejlődési pályára – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Nógrád megyében, Salgótarjánban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) beszédet mond az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hosszú távú stratégiájával kapcsolatban tartott, Nógrád megye, valamint Salgótarján 2030-ig szóló komplex programjának áttekintését célzó munkaértekezlet után a salgótarjáni megyeházán 2021. november 19-én. Mellette Balla Mihály, Nyugat-Nógrád fideszes országgyûlési képviselõje.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hosszú távú stratégiájával kapcsolatban Nógrád megye, valamint Salgótarján 2030-ig szóló komplex programjának áttekintését célzó munkaértekezlet után elmondta, külföldi elemzők erre az évre 7-7,5 százalékos magyar gazdasági növekedést várnak, ezzel szemben a kormány óvatosabb, 7 százalékkal számol, ezzel a teljesítménnyel az Európai Unióban az első országok között van, és a következő évre jelezett növekedési adatok is kedvezőek.

Palkovics László hangsúlyozta,

a kormány közvetlen, illetve beruházásokhoz köthető támogatásainak köszönhetően a magyar munkaerőpiac nem omlott össze, a munkanélküliségi ráta visszatért a válság előtti időszakihoz, áprilisban több mint 4,7 millió ember dolgozott Magyarországon.

A magyar gazdaság helyreállásában szerepet játszott az európai uniós átlagnál magasabb beruházási ráta is – tette hozzá.

Nógrád megyével kapcsolatban ismertette, hogy itt az alkalmazotti létszám hamarosan eléri a válság előtti szintet. A megyei, főleg hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások részt vettek a különböző pályázatokon, de még van javítani való a sikeresebb részvétel érdekében.

Szólt arról, hogy a kormány átalakította az egyetemek működési modelljét, Nógrád megyében több egyetem is megjelenik a szakképzésben, felsőfokú képzésben.

Palkovics László szólt arról is, hogy

felkereste az Alstom mátranováki gyárát, ahol a cég vezetői elmondták, jelentős fejlesztéseket terveznek. A miniszter jelezte, a kormány hamarosan kiírja a 120 milliárd forintos szakképzési intézményrendszer-fejlesztési forrást.

A miniszter beszámolt arról is, hogy áttekintették a megyei közlekedésinfrastruktúra-fejlesztéseket, az egyik vasútvonal fejlesztésének részleteit hamarosan kidolgozzák.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) beszédet mond az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hosszú távú stratégiájával kapcsolatban tartott, Nógrád megye, valamint Salgótarján 2030-ig szóló komplex programjának áttekintését célzó munkaértekezlet után a salgótarjáni megyeházán 2021. november 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában