fintech

2020.03.09. 11:31

Visszavonta az MNB a Virpay Pénzforgalmi Szolgáltató engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. pénzforgalmi tevékenységi engedélyét, mert a kirendelt felügyeleti biztos arányosan kifizette a jogosult ügyfeleinek követelését – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Az MNB azért vonta vissza a VirPay Kft. pénzforgalmi tevékenységi engedélyét, mert a tulajdonos nem rendezte a cég tőkehelyzetét az erre vonatkozó határidő lejártáig. A jegybank által feltárt adatok szerint a VirPaynél nem volt biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása sem.

A közlemény emlékeztet: a jegybank 2019. december 30-án közzétett határozatának megfelelően a kirendelt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft., mint felügyeleti biztos idén február 28-ig igazoltan teljesítette követelésük devizanemében a VirPay Kft. érintett ügyfeleinek követelésük arányos, a teljes bruttó ügyfélállomány mintegy 75 százalékára rúgó kifizetését.

A 2019. május 14-i elszámolási fordulónappal történt kifizetés azért volt arányos és részleges, mert a VirPay Kft. egyik ügyfelét is érintő büntetőeljárás során bizonyos érintett pénzeszközöket hatóságilag lefoglaltak.

A kifizetésből azok az ügyfelek részesültek, akik esetében megtörtént a teljes körű ügyfél-átvilágítás, sor került beazonosításukra, nem merült fel pénzmosásra utaló adat, illetve – a felügyeleti biztos által előírt módon – rendelkeztek is arányosított egyenlegük kiutalásáról.

A feltételeknek meg nem felelő ügyfelek forintban, euróban és dollárban meglévő követeléseit a felügyeleti biztos ügyvédi letétbe helyezte, a letéti szerződésben részletesen szabályozva azok kiadhatóságát.

A kifizetési feltételeket a későbbiekben teljesítő jogosult ügyfelek a továbbiakban közvetlenül a VirPay Kft.-től kérhetik követeléseik kifizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában