pénzmosás gyanúja

2019.09.26. 12:13

Vizsgálat indult az ABN Amro holland nagybank ellen

A pénzintézet állítólag nem járt el kellő gondossággal az ügyfelek átvilágítása során, nem tett bejelentést bizonyos gyanús tranzakciókról.

Forrás: ANP / AFP

Fotó: Evert Elzinga

A helyi sajtó arról számolt be csütörtökön, hogy az ügyészség fellépésének egyik célja, hogy véget vessenek a holland bankszámlákon keresztül bonyolított illegális ügyletek évek óta tapasztalt laza felügyeletének.

A gyanú szerint a bank hosszú időn keresztül késve vagy egyáltalán nem tett bejelentést a gyanús tranzakciókról, és nem világította át megfelelően az ügyfeleket.

A pénzintézetet előző nap értesítették az eljárás megindításáról, amelyben közlése szerint teljes mértékben együtt kíván működni a hatóságokkal.

„Már világossá tettük az elmúlt években, hogy mi is úgy érezzük, javítanunk kell ezen a gyakorlaton. Ez számunkra elsődleges fontosságú, mindig tisztában voltunk azzal, hogy jobban kell teljesítenünk, és tudtuk azt is, hogy elképzelhető egy ilyen vizsgálat” – mondta Jeroen van Maarschalkerweerd, az ABN Amro szóvivője.

Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter „rendkívül aggasztónak” nevezte a híreket, kiemelve, hogy a kormány eltökélt a pénzmosás elleni küzdelemben.

„A bankoknak fontos kapuőri feladatuk van a bűnözők kívül tartásában” – fogalmazott.

A hírek nyomán az ABN Amro részvényeinek értéke több mint 9 százalékot zuhant az amszterdami tőzsdén.

Az ING-t tavaly nagyjából 775 millió euróra (254 milliárd forintra) büntették Hollandiában, amiért éveken keresztül nem végzett kellően alapos ellenőrzéseket, és így nem tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak.

Borítókép: Kees van Dijkhuizen, a bank vezérigazgatója (jobbra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában