handball special

2009.09.17. 13:07

Világkupa - Frissítést!

Vajon nem kellene elkezdeni több fiatal beépítését, hogy az olimpiára ütőképes csapattal utazzunk?

A szeptember 22-én kezdődő világkupára az új szövetségi kapitány, Mátéfi Eszter a következő csapatot jelölte (a keret): kapusok - Herr Orsolya (Vác), Triffa Ágnes (DVSC-Aquaticum), Kiss Éva (DVSC-Aquaticum); jobbszélsők: Kovacsicz Mónika (Viborg), Bódi Bernadett (Mondi Békéscsaba); jobbátlövők: Sopronyi Anett (ASA-Consolis-Hódmezővásárhely), Bulath Anita (DVSC-Aquaticum); irányítók: Szucsánszki Zita (FTC-RightPhone), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC); balátlövők: Tóth Tímea (Vác), Szűcs Gabriella (Oltchim Valcea), Zácsik Szandra (Krim Ljubljana); balszélsők: Vérten Orsolya (Győri Audi ETO KC), Vincze Melinda (Alcoa Fehérvár KC); beállósok: Tóth Kata (Mondi Békéscsaba), Szabó Valéria (DVSC-Aquaticum). - Hiányzók: Görbicz Anita, Szamoránsky Piroska, Hornyák Ágnes, Bognár Barbara, Tomori Zsuzsa.

Nézzük sorba a posztokat! Jobb oldalon küzdünk, hogy megfelelő balkezes játékosokat találjunk. Kovacsicz és Bódi helyére bátran válogathatott volna a szövetségi kapitány a junoir EB-n remekül szereplő jobbszélsők közül.

A jobb átlövői posztra játékost találni talán a legnehezebb feladat (itt évek óta küzdünk), s sajnos a fiatalok között egyelőre nem látni, nem hogy balkezes tehetséget, de balkezes játékost sem. Így azonban nehéz lesz. Véleményem szerint a szakmai stáb(ok)nak sokkal tudatosabban kellene foglalkoznia a balkezes átlövők képzésével.

Iránytó és balátlövő poszton nem panaszkodhatunk. Görbicz Anitát klub és válogatott szinten is remekül "helyettesíti" Kovacsics Anikó. Remélem hamarosan Szucsánszki Zita is összeszedi magát, amikor válogatott mezt húz.

Tomori Zsuzsa kiesése nem tűnik nagy érvágásnak, bár tény, a ETO játékosát nehezebb pótolni (főként védekezésben), mint Hornyákot vagy Bognár Barbarát. Tóth Tímea mögött ugyanis ott van Zácsik Szandra, aki a juniorok között is többször bizonyította, a Fradiban szerzett nemzetközi tapasztalattal helye van a felnőttek között.

Balszélen a kérdés általában az, ki legyen Vérten Orsolya mögött: Vincze Melinda jó döntés, de itt is választhatott volna a kapitány a fiatalabbak közül.

A beállós poszt tűnhet még üresnek (a jobb átlövő mellett). Talán, amikor Bódit és Tóth Katát (beállós) Mátéfi Eszter beválogatta, maga és klubcsapata (Békéscsaba) felé hajlott a keze. Tóth Katával azonban igazságtalanok lennénk, ha kihagynánk a csapatból, hiszen a szlovákok ellen bizonyította, hogy posztján jelenleg ő a legjobb játékos. (S akkor még nem Mátéfi volt a kaptány.)

Sajnos - úgy tűnik - női kézilabdázásban még él a tévhit (vízilabdásainknál építkeznek), hogy minden világversenyt, ahova kijutunk, ahol elindulunk, meg kell nyerni. Kovacsics és Zácsik egész biztosan megállja a helyét, ha viszont újabb/fiatalabb játékosokat nem próbál ki a kapitány nem tudja meg mire képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!