Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Letették a győri uszoda alapkövét

Letették a 2017-es győri Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) egyik helyszínéül szolgáló uszoda alapkövét pénteken; a létesítmény 3,2 milliárd forintból készül el jövő őszre.

   
"Egy olyan álom kezd megvalósulni, amely régóta  megfogalmazódott a győriekben. Igényként jelentkezett, hogy Győr  városában épüljön fel egy ötven méteres uszoda" - emelte ki az  eseményen Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság  elnöke, aki hangsúlyozta: a létesítmény egyszerre szolgálja majd az  élsportot és az utánpótlás-nevelést.  
   
Borkai Zsolt emlékeztetett: az uszoda a környezetében épülő, a  versenyzők, az utánpótlás és a helyiek kiszolgálását egyaránt célul  kitűző sportcentrum első eleme. Hozzátette: a magyar kormány teljes  garanciát vállaltaz EYOF-hoz kapcsolódó beruházások költségeire.    
   
Fotó: Mészáros Mátyás
Fotó: Mészáros Mátyás

Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya arról  beszélt: az elmúlt időszakban Debrecenben, Hódmezővásárhelyen,  Kecskeméten és Miskolcon épült ötven méteres uszoda, a jövőre  elkészülő sportlétesítmény pedig újabb lehetőségeket adhat a nagy  sporthagyományokkal rendelkező Győrnek.  
   
Az önkormányzat által korábban ismertetett ütemterv szerint az  augusztusban indult földmunkákat követően jövő áprilisban zárul a  szerkezetépítés, utána pedig a szakipari munkák következnek. Az  átadás-átvétel időpontjaként jövő augusztus 8-ában állapodtak meg a  Switelsky Magyarország Kft. által vezetett S-F GYŐR Uszoda 2013  Konzorciummal. 
         
Mint arról a sajtófőnök korábban beszámolt, a nemzetközi  színvonalú sportrendezvények, versenyek megrendezésére is alkalmas  fedett uszoda 800 fix és 400 mobil ülőhelyet foglal majd magába. A  létesítményben egy 50x25 méteres, 2,2 méter mély verseny- és egy  16,6x10 méteres, 90 centiméter mély tanmedence kap helyet. Ehhez  csatlakozik egy külső, 2 méter mély, 33,3x25 méteres úszómedence. Ez  utóbbi igény szerint átmenetileg lefedhető és a főépülettel zártan  összeköthető. E kapcsolatot a beruházás második ütemében alakítják  ki.   


Előzmények

Az új győri uszoda ünnepélyes alapkőletétele pénteken fél 12-kor lesz. Az eseményen rész vesz Borkai Zsolt, polgármester, a MOB elnöke, Kiss László az úszóválogatott  szövetségi kapitánya, Jakabos Zsuzsa olimpikon. Az uszoda műszaki tartalmát Simon Csaba, a Győr Projekt kft. ügyvezetője fogja bemutatni.


Kedden írtuk

A győri városháza később ad tájékoztatást az alapkőletétel új időpontjáról.

Korábban
- A 3,2 milliárdos beruházás a tervek szerint 2014 őszére fejeződik be. Három szintes lesz az uszoda.

Előzmények

Novemberben indul az uszoda építése >>

1200 néző szurkolhatja végig élőben a versenyeket a győri uszodában >>

Milyen fejlesztéseket tervez az E.ON jövőre Győrben? >>

Győri uszoda: 200 millióval többe kerül >>

Közmeghallgatás Győrben: a Dózsa pálya területén épül fel az új győri uszoda >>
Kedden délelőtt 9 órakor leteszik az épülő új uszoda alapkövét.

Az eseményen Borkai Zsolt, polgármester, a MOB elnöke, dr. Szabó Tünde, a Magyar Úszószövetség főtitkára, valamint Jakabos Zsuzsa olimpikon vesz részt. Az uszoda műszaki tartalmát Simon Csaba, a Győr Projekt kft. ügyvezetője mutatja be.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. nonosa 2013. november 10. 17:43
  „46. urbaniastapista Rendben akkor magamnak is megmondom, ugyanis közéjük tartozom! És nem húzom be a nyakam!”
 • 47. apex 2013. november 10. 13:49
  „Nonosa! nem mindegy.”
 • 46. urbaniastapista 2013. november 10. 09:16
  „#44.
  Ezt az úszni járó gyerekek szüleinek is mondd el, aztán húzd be a nyakad.

  Normáliséknál egy ilyen fontos, nagy forgalmú, az egész várost szolgáló létesítményt nagyon jó közösségi közlekedéssel rendelkező helyre építenek. A Marcalváros és a Grabo sátor ilyen szempontból határeset, a Prakltiker mellett, vagy a sátras uszoda környékén lett volna - ilyen szempontból - jó hely.
  Most a Honda szalon lesz elérhető busszal az egész városból, az uszoda helyett.”
 • 45. furioso 2013. november 10. 06:35
  „Ne siránkozzatok győriek! Ti nem tudtok semminek örülni?
  Szegeden - ahol Európa és Magyarország élvonalába tartozó vízilabda csapat edz és játszik, nevel utánpótlást, úszósport egyesület működik sok korosztállyal, világ- és Európa-bajnokságokon jelentős sikereket elérő búvárúszó szakosztály működik és nevel utánpótlást, a téli időszakban a kajak-kenu szakosztály sportolói úsznak, meg napközben néhány középiskola diákjai tartják a testnevelés óráikat az uszodában - mindössze egy 50x20 méteres, télen sátorral fedett sportuszoda működik. Van élményfürdő itt is, de oda nem várják a sportolókat.
  Tehát száz szónak is egy a vége: Szegeden pl. most megy a brusztolás egy fedett sportuszodáért, hogy a gondok enyhüljenek. De úgy tűnik, az elkövetkezendő hét év tervei közé sem vették fel a sportuszoda felépítését.
  Tehát örüljetek, bárhol is épül fel, mégis egy 50 méteres fedett uszoda, a hozzátartozó infrastruktúrával, mindenképp enyhítheti az úszni vágyók (sportolók, diákok, hétköznapi emberek, stb.) gondjait.
  Mi itt Szegeden örülnénk, ha csak ilyen gondjaink lennének!”
 • 44. nonosa 2013. november 09. 16:35
  „Apex! Győr akkora "nagy" város, hogy maximum 20 perc kell A-ból B-be eljutni. Legalábbis autóval, és biciklivel. Lévén ezekkel járok, nem tömegközlekedéssel, de szerintem 30 perc akkor is elég. Tehát nem mindegy hová épül az uszoda?”
 • 43. állampógár 2013. november 09. 16:23
  „Agent. Belőletek sincs öt-hatnál több.De nyomjátok rendesen.Kit érdekeltek?<moderálva>”
 • 42. apex 2013. november 09. 14:12
  „Uszodára szükség van Győrben, de nem ezen a helyen. 2006-ban Borkai Marcalvárosnak ígérte az uszodát, ma már letagadja.”
 • 41. Infamous 2013. november 09. 14:03
  „félreértés ne essék, örülök az uszodának, de ebben a városban már annyi minden épült a nép pénzéből a népnek, amit a nép nem tud (rendesen) használni, hogy eléggé szkeptikus vagyok... pl. élményfürdő, egyetemi sportcsarnok, GYÁÉV uszoda stb... persze, mehetsz az élményfürdőbe is, standra is napi 15-20 ezer forint egy 4tagú családnak... köszi...”
 • 40. Hedon 2013. november 09. 12:29
  „#39 Agent

  ,,ugyanezek az emberek rinyáltak uszodáért éveken keresztül akiknek most az a legfőbb problémájuk, hogy megépül és ki rakta le az alapkövet és bezzeg mennyibe kerül..."
  Mélységesen igazad van és nem kellett sokat keresgélnem hogy találjak valami hasonló,
  önmagával is ellentmondásba kerülő kommentelőt:
  Cikk: Biztosan lesz győri aréna - 5 milliárdból épül a csarnok
  http://www.kisalfold.hu/sport/biztosan_lesz_gyori_arena_-_5_milliardbol_epul_a_csarnok/2344067/#hozzaszolok
  32. Búzakörte 2013.08.04. 12:48
  ,,Ilyen szamárságra ennyi pénzt kidobni minek? Bukfencezni, cigánykereket hányni a töltésoldalban is lehet. Inkább hoznák helyre a Dunát, a valamikori remek szabadstrandot, amit elrontottak a Püspökerdő átvágásával. Építeni kéne Véneknél egy zsilipet, hogy legyen vize Győrnek. Vagy építhetnének egy rendes uszodát."
  Most pedig: lásd #34
  Nagy a baj pirosszeműeknél!”
 • 39. Agent 2013. november 09. 10:45
  „37. nonosa felesleges magyarázni nekik, van itt öt-hat nick akik - szóljon szinte bármiről - az adott cikk, mindig mindent jobban tudnak, nekik semmi nem lehet elég jó, ők előre tudják, hogy bezzeg majd mi lesz és bizony, ugyanezek az emberek rinyáltak uszodáért éveken keresztül akiknek most az a legfőbb problémájuk, hogy megépül és ki rakta le az alapkövet és bezzeg mennyibe kerül...
  Tehát kár a gőzért, ami szerencse, hogy csak pár emberről van szó, akiknek lételemük a károgás, egyszerűen ők ettől érzik jól magukat, hát hagyni kell őket:)
  "kutya ugat, szekér halad"”
 • 38. Hedon 2013. november 09. 10:42
  „#36. Infamous

  "kíváncsi leszek... az egyszerű "halandók" mikor és hogyan használhatják majd az új uszodát... 8 sávból, majd 7 le lesz foglalva... a polgárok meg 1 sávban úszkálhatnak 100-an"

  Szerencsére ez akkor lehet probléma amikor végre megépül az új 50m-es uszodánk.
  Eddig nem volt versenyuszodánk pedig sokan ígérték, tehát ilyen gond kellemetlenség eddig fel sem merült.
  Azért nem bánom sőt kifejezetten örülök ha jövőre ilyen lehetséges gondokkal kell majd együtt élnem.”
 • 37. nonosa 2013. november 09. 09:57
  „Infamous, és a többiek! Mi lenne, ha végre valaminek tudnának örülni is! Hányszor hangzott el, hogy Győrnek nincs uszodája, hogy a folyók városában micsoda szégyen, hogy nincs uszoda, stb.stb.? Most lesz! És megmarad a GYÁÉV, a sátras, tehát lesz lehetősége MINDENKINEK aki akar, és tud úszni, hogy ússzon! Bár ez utóbbi nem éppen szív derítő- mármint a sátras- de versenyekre ott is készülnek gyerekek, tehát működőképes, még ha nem is 21.sz.i. És igen Győr ezzel is fejlődik, még ha sokaknak nem is tűnik fel! Ja, és mielőtt felvetik, hogy fideszcsik vagyok, nem vagyok, csak észreveszem, és tudok örülni a jónak, de a rosszat is tudom kritizálni, és észre is veszem, csak ez a cikk nem erről szól!”
 • 36. Infamous 2013. november 09. 09:41
  „kíváncsi leszek... az egyszerű "halandók" mikor és hogyan használhatják majd az új uszodát... 8 sávból, majd 7 le lesz foglalva... a polgárok meg 1 sávban úszkálhatnak 100-an... lásd volt GYÁÉV uszoda... kíváncsi leszek... mert hogy annyira nekünk építik...”
 • 35. gralaci 2013. november 09. 07:08
  „A szál összesodorta a város barátait!”
 • 34. Búzakörte 2013. november 08. 23:51
  „És mi a nyavajéárt van a fejükön az a bili? Tán bizony daru alatt állnak vagy...? Ez ismételten a büntetéscentrikus társadalom és vele együtt a ,,féltelek" társadalom undorító képlete. Mitől félt? A saját hatalmából következő képtelen kihívásoktól? A ,,nemzeti együttműködés rendszerének" tökéletesen hazug lózungjától? Vagy mitől?”
 • 33. Loich 2013. november 08. 23:21
  „Kár hogy Győrött az utolsó érintetlen természeti környezetet dózerolták szét a töltés nagy részével együtt de hát "fejlődünk". A pinnyédi híd megint megér egy misét, a pinnyédiek a halálba kívánják az új hidat, azért épitkeztek zsákfaluban, mert oda akartak épitkezni. Nemaz uszoda ellen vagyok nyilván. Annak Marcalváros Csanak volt az első és ideális helyszíne.”
 • 32. háté 2013. november 08. 21:40
  „Bízom benne, a közvagyon fidesz-kdnp kettős általi elherdálásának felelősségre vonását meghiusító törvényt nem hoz a 2/3-d!
  - ezek ellenőrizhetetlenül "költik-el" az ország, a nép vagyonát, mentik át....!”
 • 31. Hedon 2013. november 08. 21:39
  „#30
  Ki tervezte? <= Dimenzió Kft Győr
  A másik felvetésed:
  Győrben meg épül ez, egy olyan multicsarnok, amilyen Veszprémben okoz városcsődöt
  ,,A győri járműgyár a sportkomplexum működtetésébe szállna be, hiszen az építésre ,,százszázalékos kormányzati garanciát és támogatást kaptunk - közölte Borkai"

  "Szerinte végül egy olyan sportkomplexum jön létre 2017-re, amely a nemzetközi igények kielégítése mellett a győriek érdekeit szolgálja, de egyben olimpiai központként is funkcionál, nem versengve a jól működő, de fejlesztésre szoruló tatai edzőtáborral, hanem sok ponton kiegészítve azt. Ehhez szálloda-beruházás is társulna - tette hozzá."

  Vagyis röviden: Audi Aréna működtetés költségeit állja az Audi gyár
  Uszoda és a többi 2017-es fejlesztés: Olimpiai központ lesz olyan mint Tatán ahol az üzemeltetést
  szintén nem Tata városa hanem az állam állja a MOB-n keresztül.
  Végül Győr azért önmagában is csöppet gazdagabb és erősebb város mint Veszprém Pápáról már nem is beszélve.”
 • 30. urbaniastapista 2013. november 08. 21:03
  „Hogyan fog kinézni?
  Ki tervezte?
  Illene megtisztelni azzal, hogy kiírják a tervező nevét, mivel nagy valószínűséggel a legnagyobb szellemi erőfeszítést eddig ő vitte bele a projektbe. Nem az úszószövetség, nem a politikusok, nem a projektkft. stb..

  Pápán pár hete zárt be az uszoda, mert nem bírta a város a fenntartását. 1db. 25 méteres medencéét.
  Győrben meg épül ez, egy olyan multicsarnok, amilyen Veszprémben okoz városcsődöt, meg egy teniszstadion stb..”
 • 29. Legs 2013. november 08. 20:46
  „"Egy olyan álom kezd megvalósulni, amely régóta megfogalmazódott a győriekben. Igényként jelentkezett, hogy Győr városában épüljön fel egy ötven méteres uszoda" - -------------------------------

  Kedves Zsolti.Bennem inkább más fogalmazódott meg.Én és még sokan inkább annak örülnének,ha normális járdák ,kerékpár utak ,utcák,utak lennének.Ha télen ezt letakarítanák a- kormos- képű segélyből élők -akiket -nem láttam sehol!Ha Győr a kultúra városa et-cetera,et-cetera végre mindenhol be lenne csatornázva stb..

  Lenne itt még mit tenni.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt a Kálvária utca burkolata Győrben

Éjszakára marad a körbebójázás, aszfaltozni leghamarabb pénteken fognak a győri Kálvária utcában,… Tovább olvasom