Győr és környéke

2016.01.06. 15:03

Szotyija mentette meg a győrasszonyfai férfi életét

Papagája ébresztette fel az éjjeli órákban Gerlei Csongor Csabát, akinek szobája addigra füsttel telt meg. Ha a madár nem rikácsol, az idős férfi - ő ezt állítja - meghal.

Most lesz egy éve annak, hogy a Győrasszonyfán élő Csongor bácsi elvesztette feleségét. Családjától ekkor kapta Szotyit, a nimfapapagájt, hogy a magányát enyhítse, s legyen kivel beszélgetnie. A hetvenhárom éves férfi beszél is a madárhoz: most köszöni meg neki az életét. 

Gerlei Csongor Csaba eddig is szerette a papagáját, de most már tudja, hogy sokkal, de sokkal tartozik neki. Fotó: Mészáros Mátyás

Gerlei Csongor Csaba eddig is szerette a papagáját, de most már tudja, hogy sokkal, de sokkal tartozik neki. Fotó: Mészáros Mátyás

 

„Eredetileg úgy terveztem, hogy szilveszterkor fennmaradok éjfélig, de mostanában többet alszom, aznap este is elnyomott az álom. Éjfél múlt, amikor Szotyi rikácsolására riadtam. Amint magamhoz tértem, azonnal köhögni is kezdtem. A szoba ugyanis megtelt füsttel, miután a vaskályhám csöve kidőlt a helyéről. Míg aludtam, semmit nem érzékeltem belőle, s bizton kijelenthetem, hogy ha Szotyi nem ébreszt, én meghaltam volna" – állítja Csongor bácsi. 


 Időben érkezett a segítség a szomszédból, ahol a bácsi fia és menye lakik, így sem az idős férfinek, sem pedig az állatnak nem történt baja. Szotyi bőséges reggelit kapott másnap, de egyébként sem lehet panasza, hiszen jól tartják. Ha egyáltalán megszólal, akkor azt rendre akkor teszi, ha nem ő kapja elsőként a reggelit. „Egy őrangyal ennyit kikövetelhet magának" – teszi hozzá mosolyogva Gerlei Csongor.

Szotyi, az őrangyal.

Szotyi, az őrangyal.

A papagáj napközben tévét néz a gazdájával, néha „beszélgetnek" egymással, s most már biztonságban érezhetik magukat. A kályha csövét ugyanis kicserélték, s ezentúl sűrűbben ellenőrzi Gerlei Csongor az állapotát. A hiba is kiderült: elégett a csatlakozásnál lévő szakasz, ezért szakadt ki a helyéről, s dőlhetett kifelé a füst – Szotyi vészjelzéséig. 

A nimfapapagájról 


Bár Gerlei Csongor nem tudja megmondani, mennyi idős volt a madár, amikor hozzá került, a kis-

állat-kereskedő azt állítja, ha kellően fiatal példányt sikerül beszereznünk, idővel egészen kezessé, szelíddé válik a papagáj. A szakember figyelmeztet arra, hogy 12 madárból csak 4 szólal meg. A tanulékonyság tehát a nimfapapagáj egyéni képességén is múlik, ne gondoljuk, hogy minden madár képes megtanulni beszélni. „Ha az egyik netán akár 20–25 szót is kimond, nem jelenti azt, hogy a másik is képes erre." Szotyi sem beszélt, viszont életet mentett.

Címkék#fontosgyor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!