Győr és környéke

2015.11.09. 13:35

Orvosi kart akarnak Győrben

Első lépésként egy éven belül egészségtudományi kar alakulhat meg a Széchenyi István Egyetemen.

Hancz Gábor

Kiegészítette a tavaly megkötött együttműködési megállapodást a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a győri Széchenyi István Egyetem hétfőn. Ennek legfontosabb pontja arról szól, hogy a felek hosszú távú célként tűzik ki orvostudományi kar létrehozását Győrben. A dokumentumot [namelink name="Németh Zoltán"], a megyei közgyűlés elnöke, dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója és dr. Földesi Péter, az egyetem rektora írta alá.


Németh Zoltán azt hangoztatta, hogy első lépésként egy éven belül egészségtudományi kar alakulhat meg a Széchenyin. Ezt követhetné a 4–6. évfolyamos orvostanhallgatók gyakorlati képzésének biztosítása, majd végül a teljes orvosképzés. Magyarországon jelenleg Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett folyik orvosképzés, s a négy helyen – mint elhangzott – egy évfolyamban összesen kevesebb mint ezer magyar hallgató tanul. A diákok másik fele külföldi. A közgyűlési elnök szerint az új kar létrehozásával a többi egyetem túlterheltségét akarják csökkenteni, s elsősorban magyar fiataloknak lehetőséget nyújtani..


Dr. [namelink name="Földesi Péter"] egyebek mellett arról beszélt, hogy nem hatalmi vágyak állnak az elképzelés mögött, hanem a gazdasági-társadalmi folyamatok felismerése. Emiatt együttműködést szeretnének kialakítani a többi egyetemmel az ügyben. Kifejtette: cél az is, hogy valódi tudományegyetem váljon a Széchenyiből, amelynek része, hogy a januárban csatlakozó Apáczai-karból rövid időn belül bölcsészettudományi kar alakulhat. A rektor a Kisalföld kérdésére hangsúlyozta: az orvosi kar létrehozása nem elsősorban pénzkérdés, hiszen az egyetem és a Petz-kórház infrastruktúrája is jó, s a kórházban kiváló szakemberek dolgoznak.


Dr. Tamás László János kifejtette, hogy a kórház gyakorlati képzőhelyként jelenleg is részt vesz az egyetemi képzésben. Úgy vélte, hogy a győri orvoskar víziója hatalmas motivációt jelent majd kollégáinak. Ez már csak azért is fontos – tette hozzá prof. Oláh Attila orvos igazgató –, mert a kar engedélyeztetéséhez elengedhetetlenül fontos sikeres akkreditációs folyamathoz minél több tudományosan minősített oktató szükséges. Jelenleg 18 ilyen orvos van az intézményben.


Az eseményen jelen volt [namelink name="Borkai Zsolt"] győri polgármester is, támogatásáról biztosítva a törekvést.


Az együttműködési megállapodásban – mint arra dr. Tamás László János felhívta a figyelmet – szerepel az is, hogy a felek együttműködnek felnőttképzési programok, továbbképzések, tanfolyamok indításában, valamint a megyei klímastratégia kidolgozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!