Győr és környéke

2019.05.24. 19:31

Győr határában már terem a fürtös, a koktél, a cherry és a datolya cherry paradicsom - Videó, fotók

Két és fél milliárd forintból elkészült, geotermikus energiát használó üvegházban évi 2000 tonna paradicsomot termelnek ettől az évtől Győr határában - hangzott el a pénteki átadón.

Cséfalvay Attila

A Greencoop szövetkezet több mint egy évtizede foglalkozik paradicsomtermesztéssel a Csallóközben, most pedig Magyarországon is megnyitották első üvegházukat - Győrben beértek az első fürtök, ezért pénteken tartották az ünnepélyes átadót.

Dr. Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy az üvegház-átadás is a hazai agrárium megújulásának része, ahogy a mezőgazdaság megérkezik a 21. századba.


A 2,5 milliárdos beruházással évi 2000 tonna paradicsomot termelnek szinte teljes egészében hazai piacra az autópálya felhajtó melletti létesítményben.

 


A tárcavezető kiemelte: geoenergiával, esővíz-öntözéssel és vegyszer nélküli biológiai növényvédelemmel termesztenek az üvegházban.

"A termálvíz nagy kincs, gazdasági potenciál, melyet ki kell használni a régióban" - mondta a miniszter. Az üvegházban harmincöt új munkahelyet teremtettek, a szedés időszakában (június-augusztus) pedig további 15-20 idénymunkást foglalkoztatnak.

Nézze meg galériánkat! Fotók: Cseh Róbert

A létesítményben 150-200 ezer tő található, s négy fajta paradicsomot termesztenek: klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Fotók: MorphoCom Kft.

Fotók: MorphoCom Kft.

Borkai Zsolt győri polgármester kiemelte: az eredményes gazdasági környezetet segíti a fejlesztéseket, s hogy Győr korábban 2-ről 1,6 százalékra csökkentette iparűzési adóját.


Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő méltatta a beruházást, majd Bindics Zsolt, a Greencoop szövetkezet elnöke büszke, hogy az öt hektáros győri létesítmény évente 4000 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint holland versenytársa. "Eddig felvidéki magyar emberek termelte zöldséget szlovák termékként kellett eladni: a győri üvegház megnyitásával magyar paradicsomot is adhatunk el".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!