Győr és környéke

2019.03.18. 14:31

Képzés és rugalmasság - Az ENSZ munkaügyi szakértője adott interjút portálunknak

A fiatalok tanuljanak, képezzék magukat és legyenek rugalmasak, ennél jobb tanáccsal nem szolgálhatott Kenicsi Hirose, az ENSZ munkaügyi szakértője Győrben. Jól járhat az oktatási szektor és az, aki személyre szabott szolgáltatást tud nyújtani.

Gyurina Zsolt

A munka jövője és a jövő foglalkoztatása címmel tartott angol nyelvű konferenciát kedden a Magyar ENSZ Társaság és a Széchenyi-egyetem az intézmény Menedzsment Campusán. Lukács Eszter rektorhelyettes a rendezvényen elmondta, hogy a régió helyzete különleges: 1,6 százalékos a munkanélküliség, gyakorlatilag nincs – inkább az a jellemző, hogy a vállalatok keresik a megfelelő munkaerőt.

Kenicsi Hirose

Az előadók között volt Kenicsi Hirose, az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének vezető szakértője. Kenicsi Hirose azzal kezdte a lapunknak adott interjút, hogy a genfi központ egy hónapja kiadott jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy a munkavállalók érdekében fontos lenne a munkások helyzetének, az intézményrendszerek, így az egyetemek megerősítése, végezetül pedig a fenntartható, környezetbarát technológiákat alkalmazó, úgynevezett zöldmunkahelyek megteremtése. „Az Európai Unióban az emberek majdnem fele részmunkaidőben, szezonális munkásként vagy önfoglalkoztatóként van jelen" – mondta, jelezve, hogy mennyire eltűnőben a tipikus, nyolcórás foglalkoztatási típus. „Egy átlagos magyar fiatalnak azt tanácsolnám, hogy feküdjön rá a tanulásra és a szakképzésre és legyen rugalmas, merthogy a becslések szerint a jelenlegi munkahelyek harminc-ötven százaléka meg fog szűnni" – hívta fel a figyelmet. 


Eltűnhetnek az ismétlődő, termeléshez kapcsolódó munkák, míg az oktatási szektor, a személyre szabott szolgáltatások előtt nagy jövő áll, tette hozzá. Szavait azzal zárta, hogy a jövőben egyes foglalkoztatási típusoknak búcsút inthetünk, de helyettük újak jönnek, amelyeket ma még nem látunk. A genfi központban ülő szakértők is sokszor sötétben tapogatóznak.


 A robotok, a mesterséges intelligencia megjelenésével a munka világa soha nem látott kihívással küzd, hívta fel a figyelmet Kenicsi Hirose.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!