Győr és környéke

2019.03.12. 10:20

Horgászok új lehetősége - Rendezett part épül a Mosoni-Duna-holtágnál

Közvetlenül a Mosoni-Duna-holtág város felőli, bal partján fut majd az a murvás út, melyet április 30-ig alakít ki a megyei horgászszövetség a győri önkormányzat segítségével. Hat kikötőt újítanak fel, sólya és rámpa épül a Hédervári út végétől a zsilipig. Sok az elhagyott csónak.

Cséfalvay Attila

A beruházás kivitelezője a Győri Vízi Társulat, hétfőn mintegy tíz munkatársa tisztította a benőtt, part menti terepet az ágaktól. Két hete ugyanis mintegy három kilométeren már elindult a Mosoni-Duna-holtág város felőli oldalának rehabilitációja – a megyei horgászszövetség önrészéből és a győri polgármester által ígért hétmillió forintos támogatásból. A veszélyes, bedőlt fákat kivágják (a haltartó, vízben állók maradnak), újakat ültetnek helyettük, kitisztítják a partot, kikötőt újítanak fel, sólyát alakítanak ki. A Hédervári úti játszótér magasságától egészen a zsilipig többek közt rendbe teszik a régi földutat, csónakkikötőt alakítanak ki. A rehabilitáció – a pecások mellett – a kajakosoknak és a futóknak is kedvező feltételeket teremt (túloldalról is körbefutható, körbesétálható lesz a Püspökerdő).

Jó néhány elhagyott, szétrohadt vagy elsüllyedt csónakkal találkoztunk a partszakasz tisztítása közben"

– mondta Pausits Gábor, a Győri Vízi Társulat elnöke. Ráadásul egy hajléktalan „elköltöztetésében" is segítséget kellett kérni (többek közt a balesetveszély miatt). A munkának lassan a felénél tartanak, az országos tűzgyújtási tilalom nehezíti az összegyűjtött gallyak megsemmisítését. Ha az időjárás is engedi, április végére elkészülnek a partszakasszal: futók, gyalogosok, kerékpárosok vagy kismotorral közlekedők számára végig murvás utat alakítanak ki.

A partszakaszról kivágják az ágakat, a veszélyes fákat, majd murvás utat alakítanak itt ki. Felvételünkön Pausits Gábor és Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna.

Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa, a megyei horgászszövetség ügyvezető elnöke hozzátette: a csónakkikötőknél a ladiktulajdonosoknak fizetniük nem kell, ám bejelentési kötelezettség vonatkozik rájuk.

Kulturáltabb környezetet teremtünk a pecásoknak a természet nagyobb bolygatása nélkül"

– mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!