Győr és környéke

2018.12.27. 08:00

Volt már jobb kilenc hónap

A turizmus kivételével minden fontos mutatóban vagy visszaesés következett be Győr-Moson-Sopronban, vagy az országos átlagtól elmaradt a növekedés az idei első kilenc hónapban.

Hancz Gábor

A megye pozíciója így is erős maradt.

A Győr-Moson-Sopron megyei ipar csaknem 2900 milliárd forint termelési értéket állított elő 2018 első három negyedévében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A summa összehasonlító áron 2,7 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, miközben országosan 3 százalékos növekedést mértek.


Az itteni visszaesés mögött a húzóágazatnak számító, az összteljesítmény közel háromnegyedét előállító járműgyártás 5 százalékkal kisebb produktuma áll. Más területeken – leginkább a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve a gép, gépi berendezés gyártásában, valamint a kohászat-fémfeldolgozásban – ugyanakkor számottevő növekedés következett be.


A hazánkban az ipar által megtermelt érték nyolcadát így is Győr-Moson-Sopron tudhatta magáénak.

 

A győri székhelyű Rába Csoport hozzájárult a megye teljesítményéhez: 34,7 milliárd forintos konszolidált árbevétellel zárta az év első kilenc hónapját, ami 12,5 százalékos értékesítésbővülést jelent.

A győri székhelyű Rába Csoport hozzájárult a megye teljesítményéhez: 34,7 milliárd forintos konszolidált árbevétellel zárta az év első kilenc hónapját, ami 12,5 százalékos értékesítésbővülést jelent.



Némiképp más volt a helyzet az építőipar esetében, amely a megyében 19 százalékos bővülést produkált, viszont országosan a fellendülés még nagyobb mértékű volt. Biztató ugyanakkor, hogy a vállalkozások január-szeptemberben 65,7 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, csaknem harmadával többet, mint 2017 azonos időszakában.


Részben idetartoznak a lakásépítések is.

Szeptember végéig csaknem 1600 új otthont vettek használatba Győr-Moson-Sopronban. A szám egyrészt a lakosságszámhoz viszonyítva messze a legmagasabb (több mint háromszorosa az országos átlagnak), másrészt 2017 első kilenc hónapjához képest kis híján egyötödös visszaesést takar. Még így is itt épült közel minden hatodik lakás hazánkban.


Szintén fontos terület a turizmus, amely tovább erősödött a három negyedév során. A megye kereskedelmi szálláshelyein 464 ezer vendég összesen 1 millió 33 ezer vendégéjszakára szállt meg, mindkét érték csaknem 5 százalékos – az országosnál nagyobb – növekedést takar. A külföldi vendégek negyedét a Németországból érkezők tették ki.


Nőttek a fizetések

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 334 ezer, családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkeresete 222 ezer forint volt Győr-Moson-Sopronban az első három negyedévben.

Mindkét érték 11 százalékos – az országosnál kisebb – növekedést jelent. Az itteni fizetések ugyanakkor 3 százalékkal felülmúlták az országos átlagot, s a megyék közül itt voltak a legmagasabbak. (KSH)


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!