Győr és környéke

2018.12.19. 13:38

Vállalkozást üzemeltetnek a tanulók Győrben - fotók, videó

Diákcégek mutatkoztak be szerdán nemzetközi tanirodai kiállításon a Széchenyi-egyetem Apáczai karának tornatermében. A szimulált üzleti vállalkozásokban a tanulók a való életre készülnek fel.

Gyurina Zsolt

"Kívánja megnézni a kínálatunkat?" – kérdezi tőlem Kovács Tamás, a BioLand marketingese, és a kezembe nyom egy katalógust. Társai készségesen várják a válaszom. De mehetek egy standdal arrébb is, mert a választék széles: pékség, teázó, utazási iroda, autókereskedés, edzőterem vagy éppen űrutazást hirdető cég áll a rendelkezésemre. Mindannyian diákcégek, Kovács Tamás és társai még tanulók, Tamás éppen a győri Deák Ferenc-iskola 11. e osztályába jár.

 


A Széchenyi-egyetem Apáczai karának tornatermében szerdán gyakorlócégek mutatták meg magukat. A 17 diákcégből tíz Deákos volt, hét külföldről érkezett, Belgiumból illetve a Kárpát-medence magyarságát képviselve. 


"A tanulók szimulált üzleti vállalkozásokban sajátíthatják el azokat a készségeket és képességeket, amelyek az üzleti életben hasznosak lehetnek – tájékoztatta lapunkat Kissné Kovács Katalin közgazdász tanár, szervező. A gyerekek alapította cégek szaktanárok segítségével úgy működnek, mint a való életben – persze pénzmozgás nincs. A kiállítás végén a legjobbakat díjazták is.

 

Fotók: Cseh Róbert


"Magyarországon mi vezettük be a tanirodai oktatást a kilencvenes évek elején – avatott be Kovácsné Zimborás Ágnes, az ötletgazda Deák-iskola igazgatója. – Nagy siker, hogy az európai központ iskolánkat bízta meg, a következő tanévtől újra életre hívja a az országos cégszolgálatot, és ennek a Deák legyen a lelke."


A kézműves termékeket forgalmazó BioLand Kft., a Deák-iskola gyakorlócége legutóbb Bécsben és Dornbirnben járt kiállításon, ott mutatták be joghurtjaikat, a húsokat, finom söröket. A diákcég régóta létezik, az alkalmazottak mindig az iskola 10 és 11. évfolyamába járók közül kerülnek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!