Győr és környéke

2018.12.31. 08:00

Erősödik a győri németség

"Az elismerés nemcsak nekem szól, hanem az összetartó, aktív győri német közösségnek is" - mondta a Kisalföldnek Ferenczi Tamás, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki a város Nemzetiségekért Díját vehette át Borkai Zsolt polgármestertől a minap. Szerinte egyértelműen pozitív, hogy az utóbbi időben mind többen vállalják német identitásukat, még azok között is, akik átélték a második világháborút követő kitelepítést. Ez megmutatkozik abban, hogy a megyeszékhelyen jelenleg hivatalosan a németség a legnagyobb nemzetiség mintegy kétezer fővel, igaz, a valós számot így is hárommal-néggyel lehet szorozni.

kisalfold.hu

Az elnöki posztot nyolc éve betöltő Ferenczi Tamás úgy véli, hogy a németség itteni megmaradásához szükséges erős szervezeti háttér adott. A győri német önkormányzat a feladatalapú finanszírozás mutatói alapján országosan évek óta az öt legjobb közé tartozik, emellett két német kulturális egyesület is működik, kiváló zenekarokkal, előadóművészekkel, aranykoszorús kórusokkal.

Ferenczi Tamás Győr Nemzetiségekért Díját vehette át nemrégiben. Fotó: Mészáros Mátyás

Ferenczi Tamás Győr Nemzetiségekért Díját vehette át nemrégiben. Fotó: Mészáros Mátyás

A nemzetiségi önkormányzat az identitás erősítéséhez, az anyanyelv ápolásához számos rendezvénnyel járul hozzá. Ezek közül kiemelkedik a téli sváb bál vagy a májusi megyei Dalolj, Táncolj Velünk Ifjúsági Ének-, Tánc- és Zenei Fesztivál. Az utóbbi révén a fiatalokkal igyekeznek megismertetni a német kultúrát. A városban német nemzetiségi óvoda (a Brunszvik) és iskola (a Kovács Margit és az Audi Hungaria) működik.


A Győri Könyvszalon nyitónapján ezen intézmények gyermekei, valamint az egyesületek kórusai léptek fel a színházban, s a programra zsúfolásig megtelt a nagyszínpad nézőtere. Ferenczi Tamás hozzátette, hogy fontos esemény volt a nemrégiben a bazilikában megrendezett adventi koncert, valamint a Kovács Margit-iskolában megtartott megyei német nyelvi vers- és prózamondó verseny is. Utóbbin csaknem száz diák vett részt szerte Győr-Moson-Sopronból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!