Győr és környéke

2018.12.29. 14:55

Alig marad pénz hó elején - Így él a rokkantnyugdíjas asszony Pannonhalmán

Aki még nem látta Pannonhalmán az Arany János utca 26.-ot, az nem látott semmit. Az alapítványunknak író jóakaró társasházként írt róla, ami szigorú értelemben véve helytálló is, hiszen több család él egy ingatlanban. Ám az épület sem elölről, sem az udvar felől nem társasházat juttat eszünkbe, hanem azt, ami - Orsós Antalné elmondása szerint - korábban volt a ház: istállót.

Laczó Balázs

– Az első az lesz, hogy megcsináltatom az ablakokat, mert még így, a szivacson át is süvít a hideg. Aztán veszek valami ételt. De nem is, jobb, ha a számlákat adom fel először, hogy ki ne kapcsolják a villanyt – mondja Orsós Antalné, aki hatalmas szegénységben él, azt se tudta hirtelen, hová legyen örömében a pénz láttán. Húszezres a villanytartozás, ott a kukadíj is, de még több a magas kamatra felvett személyi kölcsön, s ott a 4000 forint, ami az eszközkezelőé, hogy ne kerüljenek az utcára. 

Orsós Antalné fel tudja adni a számlákat és ablakot cserél az adományból.

Az idősödő rokkantnyugdíjas asszony férje hat éve halt meg, azt mondja, akkor jobban éltek. Viszonylagos lehet ez a jólét, hiszen 1994 óta laknak egy olyan házban, ahol a legtöbb ember egy napig se bírná. A vizet a kinti csapról hozzák, a sparhelten melegítik, s van egy műanyag kádjuk, „abban rendszeresen fürdünk" – mondja egy hangyányi önérzettel a hangjában. A szekrénysor jó állapotú, szinte ide se illik, nemrég ajándékba kapták a Karitásztól. A konyhában friss a meszelés, mindent egybevéve bent jobb körülnézni, mint a ház előtt.


Ahogy tud, segít Orsósné lánya is, akinek 93 ezer forintos jövedelméből szinte 50 ezret elvisz a hiteltartozás. 

– Januárban egy kicsit könnyebb sorunk lesz, de most még negyvenötezerrel tartozom egy magánszemélynek is, aki volt olyan jó és kifizette a fivérem temetését két hónappal ezelőtt. Ő is elment szegény. Ahogyan tudjuk, próbáljuk etetni, itatni az unokákat, alig marad valami hó elején. A lányomnak három gyereke van, a húszéves fia itt él velem – mutat a némán hallgató fiatalemberre, aki beengedett minket. 


Így élnek, ennyiből. Az asszonynak járó segély és az özvegyi nyugdíj összesen annyit tesz ki, amennyit ha megkétszerezünk, 150 ezer forintot kapunk. Annyit, amennyit a Jóakarat hídja adott.

 Ha támogatást adna 

A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Adományaikat korábban a Kisalföldbe fűzött, ügyfélszolgálatainkon is beszerezhető sárga csekken fizethetik be, vagy átutalással, a 12096705-01312657- 00100008-as számlaszámra is eljuttathatják hozzánk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!