Győr és környéke

2018.11.03. 15:50

Gyönyörű mandalákat nézhetünk meg Győrben

Szín és lélek címmel nyílt kiállítás október közepén a Mandala Teaházban. Tatai Anita festőművészt kérdeztük arról, hogy miből merít ihletet, és hogyan készülnek a személyre szabott mandalák.

Ihász Nóra

A személyre szabott mandala mindig egy beszélgetéssel kezdődik. Fontos tudni, mi a célja a mandalának, milyen miliőbe kerül és milyen személyiségű embernek készül. Ezután a belső intuíciókra hagyatkozom, a végeredmény pedig mindig egyedi, hiszen nincs két különböző ember és élethelyzet sem

- mondja a Bajnán nevelkedett, jelenleg Nyergesújfalun élő festőművész.

Tatai Anita kisiskolás kora óta fest, a mandalákkal körülbelül 5 éve találkozott először.

Tatai Anita kisiskolás kora óta fest, a mandalákkal körülbelül 5 éve találkozott először.

Tatai Anita mandala alkotásait először láthatjuk Győrben. "Amikor felkerestem a Mandala Teaházat szinte azonnal egyértelművé vált, hogy egy ilyen varázslatos hely ideális teret tud biztosítani munkáimnak".

 

Gyerekkorom óta vonzódom a művészetekhez. Annak bármilyen formájával szívesen foglalkozom, legyen az zene, tánc vagy képzőművészet. A festészet abszolút hobbiként indult. 18 éves koromban volt az első kiállításom, ahol főként testvérem verseinek illusztrációját mutattam be, azóta ezt több csoportos kortárs és egyéni kiállítás követte Budapesten és Esztergomban. Mára a hobbim szenvedéllyé nőtte ki magát, de megmaradt a szabadidőm örömének, nem főállásban foglalkozom vele

- meséli a művész, aki jelenleg a „MAGYAR TERMÉK" Nonprofit Kft-nél dolgozik Lábatlanon.


Tatai Anita kisiskolás kora óta fest, a mandalákkal körülbelül 5 éve találkozott először. "Azóta ez a meghatározó forma, amiben ki tudom fejezni önmagam. Főként farostlemezre és feszített vászonra dolgozom akril és akvarell technikával". 

Szín és lélek címmel nyílt kiállítás október közepén a Mandala Teaházban.

Szín és lélek címmel nyílt kiállítás október közepén a Mandala Teaházban.

A kísérletezés, és saját határainak feszegetése szintén részei az alkotási folyamatnak. Ekkor meglepő eszközöket - például összegyűrt újságpapírt, szivacsot - vesz kézbe a festő. "Izgalmasnak tartom, hogy hétköznapi tárgyakkal, anyagokkal különböző textúrákat tudok a vászonra varázsolni, így került a mostani kiállítási anyagba például egy mandala kávéfestéssel".

 

Tatai Anita szívesen tanulmányozza a keleti kultúrákat szabadidejében. Tudás utáni vágya két mérnöki diploma megszerzése után sem apadt el. Sokszor forgat olyan könyveket, amelyek a mandalák használatával, készítésével kapcsolatban hiteles forrásnak számítanak.

Miből merít ihletet a festőművész? "Az alkotásban inspirációt a fantáziám és a természet ad, de az egyéni sorsok, személyes tapasztalatok is rengeteg ihletet nyújtanak. Fontosnak tartom, hogy minden ember törekedjen a belső harmóniára, egyensúlyra. Így kérésre szívesen készítek személyre szabott képeket".


Tatai Anita órát is szokott tartani a mandalafestés kapcsán gyermekeknek, akik alkotás közben teljesen felszabadulnak, mégis koncentráltak, teljesen leköti a figyelmüket. "A hatások hasonlóak, akár a felnőttek esetében. Egy mandala megalkotása, vagy bármilyen ehhez hasonló kreatív feladat elvégzése segít az elmélyülésben, javítja a koncentrációs képességet, miközben kikapcsolja a napi rutinból és stresszből az agyat".

 

A Szín és lélek című kiállítást december végéig lehet megtekinteni a Mandala Teaház nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!