Győr és környéke

2018.09.03. 09:00

Óriási üvegház épül Győr és Abda határában

Jövő márciusban már szüretelnek abban az óriási üvegházban, amely Győr és Abda közelében épül fel az év végéig, áfa nélkül 2,3 milliárdból. A tulajdonosok geotermikus energiát használva, biológiai növényvédelemmel termesztenek.

Hancz Gábor

Egy hónapja munkagépeket láthatnak a 85-ös főút 1-es főúthoz közeli szakasza mellett az arra járók. A hatalmas területen a Greencoop Hungary Zrt. épít üvegházat, amit nyugodtan nevezhetünk óriásinak: 4,7 hektáros lesz, ami csaknem hét futballpálya méretének felel meg. A cég két ügyvezetőjével, Bindics Zsolttal és Balogh Imrével a helyszínen találkoztunk, hogy megtudjuk a különleges beruházás részleteit.


Elmondták, hogy Greencoop néven Szlovákiában, a Révkomárom melletti Csallóközaranyosban lévő székhellyel, tíz éve működik egy termelői szövetkezet, amely paradicsomtermesztésre koncentrál. A vállalkozás négy üvegházban évente átlagosan 8–10 ezer tonnát szüretel, amit a szlovák, a cseh és a magyar piacon ad el. Hazánkban Csallóközi Vidám Paradicsom márkanéven az Aldi, a Spar, az Auchan, a CBA és a Tisza Coop üzleteiben lehet ilyet vásárolni.


Mint Bindics Zsolt kifejtette, a név mögött termelői filozófia húzódik meg: a vidám jelző egyszerre utal arra, hogy vidáman, energikusan állnak a munkához, de arra is, hogy a paradicsom náluk jól érzi magát. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, geotermikus energiát használva, biológiai növényvédelemmel termesztenek.

 

A Greencoop Hungary Zrt. két ügyvezetője, Balogh Imre és Bindics Zsolt. Mögöttük a majdnem hét focipályányi terület, ahol néhány hónap múlva már az üvegház fog állni.

A Greencoop Hungary Zrt. két ügyvezetője, Balogh Imre és Bindics Zsolt. Mögöttük a majdnem hét focipályányi terület, ahol néhány hónap múlva már az üvegház fog állni.


A Greencoop a magyarországi piacon való jelenlét és a közös nyelv miatt gondolt arra, hogy hazánkban fejlesztene. Győr mellett talált megfelelő területet, ahol korábban a Győr-Szol dísznövénykertészete működött. A társaság a telket – amely egyébként hivatalosan Abdához tartozik – hosszú távra bérbe vette, de az év végéig szeretné megvásárolni a győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő közszolgáltató cégtől. A helyszín mellett szólt a magyar–szlovák határtól való közelségén kívül, hogy ott rendelkezésre áll a termálvíz, azaz geotermikus energiát tudnak fűtésre használni.


A néhány hete folyó építkezés az év végéig befejeződik: január második felében már palántázni szeretnének, s a növények márciustól teremni fognak. Az üvegház-technológiának köszönhetően folyamatosan szedhetnek paradicsomot – várhatóan kétezer tonnát évente –, amit Szigetközi Vidám Paradicsom néven forgalmaznak majd. Az ügyvezetők a térségben jellemző munkaerőhiány ellenére biztosak abban, hogy találnak elegendő dolgozót – 30–50 munkahelyet teremtenek a fejlesztéssel –, s azt ígérik, hogy a fizetéseket a magyarnál magasabb szlovákiai bérekhez igazítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!