Győr és környéke

2018.09.02. 20:46

Miniszter a tanévnyitón - újult energiával indul a tanév a kunszigeti iskolában - fotók

A kunszigeti iskola épületenergetikai korszerűsítésen esett át a nyári szünetben. A pályázaton nyert 68,1 millió forintból a korábbi, elavult földgáz-fűtést egy korszerű, levegő-levegő hőszivattyúrendszerre cserélték, amely két kültéri és 46 beltéri egységgel a legtakarékosabb fűtési módszer. A rendszer a külső levegőből nyeri a hőt, melyet felmelegítve befúvásos módszerrel melegíti a tantermeket.

Kamocsai Rita

A berendezés egyrészt környezetvédelmi szempontokat szolgál, hiszen takarékosan bánik a természeti erőforrásokkal, különös tekintettel a vízkészlet védelmére, másrészt pedig energiatakarékos: csak addig szükséges üzemeltetni, amíg a tantermeket használják.


A fűtőrendszer, valamint az épület teljes áramellátását egy korábbi sikeres pályázat eredményeként, felszerelt napelemek biztosítják. A tanévnyitón vasárnap nem csak Farkas Liza Erzsébet, az iskola igazgatója, hanem Lendvai Ivánné polgármester is köszönte mindenki munkáját, akik a nyári hónapokban segítettek, hogy szeptemberre elkészüljön az intézmény.

 

Kunszigeten a hagyomány szerint az elsősök egyesével bemutatkoztak az évnyitón, majd a nyolcadikos diákok kézen fogva vezették be őket az iskola életébe.


Az átadó ünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, ha egy település számára fontos a jövője, akkor az iskolába fektet – így történt ez Kunszigeten is. Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Ön kormányzat elnöke pedig úgy fogalmazott, a korszerűsített intézmény jó példa arra, hogy lehet tenni korunk egyik legnagyobb problémája, a klímaváltozás ellen.


A mostani pályázat tartalmazta a külső szigetelés kivitelezését is. A lábazat nedvesség mentesítését követően az épület egyik falát 15 centiméteres hőszigetelő üveggyapottal borították. A másik fal műemlékvédelmi környezetbe tartozik, így azt az oldalt hőszigetelő vakolattal látták el. Az épületen 6 tetőtéri ablak és két bejárati ajtó cseréjére, valamint a födém hőszigetelésére is sor került. A tető is új cserepet kapott. A pályázat keretében az iskolában akadálymentes mosdót is kialakítottak. 

Szalagátvágással indult a tanév kunszigeten: a diákok a megújult iskolában kezdhetik a tanulást. Fotó: Mészáros Mátyás


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!