Győr és környéke

2018.09.18. 09:00

Hamarosan elkészül a volt MTESZ-székház Győrben

Másfél-két hónap van hátra a volt MTESZ-székház felújításából, az áramszolgáltató végez a bővítéssel. A közigazgatási és munkaügyi bíróság még ősszel beköltözik a 114 éves belvárosi épületbe, ami 2016 óta a Leier cég tulajdonában van és ott is marad.

Laczó Balázs


A Szent István út felőli oldalon a ponyva elfedi az építkezés kulisszatitkait, a Nagy Jenő utcából bepillanthatunk, de a kívülálló nem lát mást, mint lázas munkát. Megkérdeztük a kivitelezést saját kezében tartó tulajdonost, a Leier Monolit Kft.-t a milliárdot meghaladó beruházás állásáról. Mártonné dr. Baj Mária ügyvezető igazgató elmondta: a szolgáltató hamarosan végez az árambővítéssel – tudják: nyáron megírtuk, hogy amiatt elhúzódhat a székház felújítása. Most – bár pontos időpontot az igazgató nem mondana – úgy fest, hogy novemberben készre jelenthetik a munkát. 

A patinás székház ősszel készül el, néhány héten belül valószínűleg a főút felőli ponyva is lekerül. Fotó: Mészáros Mátyás

A patinás székház ősszel készül el, néhány héten belül valószínűleg a főút felőli ponyva is lekerül. Fotó: Mészáros Mátyás

Novemberre várhatóan minden díszítőelem a helyén lesz, a restaurátorok végeztek a közismert kőszobrokkal, amik 114 éve pásztázzák az arra járókat.


Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke kérdésünkre hozzátette: az átvétel után néhány tre lesz még szükség a beköltözéshez, a berendezés már a bíróságra vár. Az intézmény 64 millió forintért vásárolt bútort és a hálózat kiépítésének költségével együtt további majdnem 30 milliót tesz ki az informatika. Úgy kalkulálnak, ha novemberben birtokba veszik az épületet, akkor várhatóan a hónap vége felé beköltözhetnek a patinás „bérleménybe", amelynek bérleti szerződését június 20-án írta alá a törvényszék elnöke Michael Leier tulajdonossal. 


Mint tudják, a közigazgatási és munkaügyi bíróság január óta régiós feladatokat kap, de ez csak a január utáni ügyeket érinti, így fokozatosan gyűrűznek be a perek. Ezzel várhatóan létszámfejlesztés is jár, most 12 bíró és 30 tisztviselő dolgozik a közigazgatási bíróságon. A bővítéshez a fenntartó elemezni fogja az országos statisztikák alakulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!