Győr és környéke

2018.08.11. 09:00

Lesz óriás Jedlik-csúszdánk Győrben!

Várhatóan elkezdik jövőre a győri Vízi Élménypark kivitelezését, a csaknem 10 milliárdos beruházás elképzelését 2017 áprilisában jelentette be a miniszterelnök. A strand leglátványosabb eleme a 30 méteresre álmodott szódásszifon alakú csúszdatorony - egyszerre lesz játék és Jedlik-szimbólum.

Laczó Balázs

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint várhatóan 2019 második negyedévében készül el kiviteli terve az új Vízi Élményparknak a strand helyén. Borkai Zsolt polgármester elmondta: a modern városokról született kormánydöntés után felálltak a munkacsoportok, megfogalmazták elképzeléseiket az élményparkról is, aminek célegyeneséhez még közelebb vitt a kormány 750 millió forintos támogatásáról szóló döntése idén áprilisban, hiszen az tette lehetővé az előkészítést. 


Az új fürdő négy zónából áll majd, hogy minden generáció megtalálja benne a kikapcsolódási lehetőséget. A nyáron elkészült a koncepcióterv, amelyben nagyon sok még a függőben lévő elképzelés, s mindez a közbeszerzés során nyertes tervezőre – a budapesti A1 tervezőirodára és a vele konzorciumban lévő Rába Quellére vár.

 

Az élményfürdő tizenkét hónapon át üzemel majd.

​Az élményfürdő tizenkét hónapon át üzemel majd.



– Olyan elemeket kértünk – beszél a főbb pillérekről a polgármester –, amelyek több generációnak szólnak: a gyerekes családoktól a tinédzsereken és felnőtteken keresztül a pihenni vágyó idősebbekig. S mivel az élményfürdő tizenkét hónapon át üzemel, a kinti strand pedig három-négy hónapon keresztül, alapvetésünk volt, hogy próbálják meg minél több elemnél megteremteni a hosszabb, akár egész éves működés feltételeit. Ez a fenntarthatóság miatt is fontos, amit a kormányfő elvárásként fogalmazott meg a projekttel kapcsolatban.


– Szeretnénk, ha a komplexumról mindenkinek Győr jutna eszébe, ezért próbálunk minél több győri vagy legalábbis magyar kötődést, találmány jelképét beépíteni – veszi át a szót Páternoszter Piroska polgármesteri biztos. – Így született meg a Jedlik szódásszifonját ábrázoló csúszdatorony álma. Ez a képeken is jól látható, hatalmas, harmincméteresre tervezett, belső liftekkel működő óriás, amiből két csőcsúszda és egy – a térségben egyedülállónak számító – négyszemélyes fánkcsúszda indulna ki. Sok hasonló vízió született már: gondoltunk a tervezővel golyóstoll alakú csúszdára (Bíró László találmánya után) a kétszintesre tervezett gyerekzónában, ahol gömbcsúszdájuk is lesz a kisebbeknek. Az ötletek sorába tartozik Hany Istók alakja is, aki szintén feltűnhet a vizes játszótéren – mondja Páternoszter Piroska.

 

A koncepciótervről készült látványterveken jól látható az elképzelés, ott a szódásszifon is.

A koncepciótervről készült látványterveken jól látható az elképzelés, ott a szódásszifon is.


Logikailag a parkolóval kellett volna kezdeni, a mostani férőhelyek dupláját alakítják ki, 600 autónak és 250 kerékpárnak jut hely. A teret megpróbálják oly módon tágítani, hogy minél inkább egybenyíljon a várossal, tágas fürdőteret gondoltak, kiszolgálókkal, kávézóval, fagyizóval. Az, hogy ez pontosan hol lesz, még sok mindentől függ. A gyermekrész és az "intenzív élményzóna" mellett lesz felnőtt- és pihenőzóna, aminek része a wellness, s a szomszédos gyógyfürdő. A 15 éves élményfürdőhöz egyébként szintén hozzá kell nyúlni, bővíteni nem fogják, de korszerűsítésre és esztétikai beavatkozásra szükség van, máskülönben igencsak erős lenne a kontraszt a múlt és a jelen között. 


Közben pedig kicserélődik az elavult sátras uszoda: az új szintén fedett lesz, egy 21-szer 25 méteres és egy 8-szor 13 és fél méteres tanmedencével, ahol a gyerekek ezután is megtehetik „első kartempóikat". Az új nemcsak korszerűbb lesz a réginél, hanem árnyaltabb módon olvad össze az élményparkkal: elhúzható üvegfalra gondol a város és a tervező. A pihenésnek pedig elengedhetetlen része lesz a napozóterasz, a fröccsbár, a vitaminbár, s a szaunavilág, amely a mostani 200 négyzetméter helyett 500 négyzetméteresre bővül. Páternoszter Piroska hozzátette: a strand fáit is igyekeznek megóvni, s jóval több növényt, tereket tagoló levendulát, gyöngyvesszőt, borókát ültetnének.

 


A pihenésnek elengedhetetlen része lesz a napozóterasz, a fröccsbár, a vitaminbár s a szaunavilág is. Kérdésünkre válaszolva a hivatalban elmondták: az ígéretnek megfelelően az árvízvédelmi beruházás a projekt alapfeltétele, mivel a területet nem öntheti el a folyó. A tervező folyamatosan egyeztet a BM-mel és a vízügyi igazgatósággal. A csaknem 10 milliárdos beruházás valószínűleg 2021-re készül el. Borkai Zsolt polgármester mindehhez hozzátette: a győriek álma valósulhat meg, s a város fejlődése és a turizmus miatt is nagyon fontosnak tartja a győri Vízi Élményparkot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!