Győr és környéke

2017.06.21. 09:00

Beleszületett a borászkodásba Tar István

Az elmúlt évtizedekben a hazai borvidékek zöménél lassabban fejlődött a pannonhalmi, mostanában viszont előnyt szerzett: itt újultak meg legnagyobb arányban az ültetvények. Erről és a nemzedékváltásáról is beszélt Tar István, a fiatal borászok egyike.

Rimányi Zita

 

Sikerült a címvédés a Tar Pincészetnek: tavaly a 2015-ben, idén a 2016-ban szüretelt sauvignon blanc-ja lett a borvidék legjobb fehérbora. Előbbi a Győr város bora címet is elnyerte, utóbbi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának országos versenyén is aranyérmet kapott és beválasztották azok közé, amiket hamarosan elküldenek egy csehországi versenyre.


– A francia eredetű sauvignon blanc-ból remek borok készülnek Dél-Afrikában, Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Úgy gondoltuk, nálunk is érdemes próbálkozni vele és jól érzi magát a mi borvidékünkön is – mondta el Tar István, aki mondhatni beleszületett a borászkodásba. Már déd- és nagyszülei is mezőgazdasággal foglalkoztak, ő pedig édesapja nyomdokaiba lépett. Már kisebb korában gyakran magával vitte, amikor a határt, az ültetvényeket járta, őt pedig érdekelte ez a munka, ezért kertészmérnöknek tanul. Szakmai gyakorlatát a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben töltötte.

Öreg pince, fiatal borász - Tar István édesapja nyomdokaiba lépve készített Tényőn már versenynyertes borokat is. Fotó: Mészáros Mátyás

Öreg pince, fiatal borász – Tar István édesapja nyomdokaiba lépve készített Tényőn már versenynyertes borokat is. Fotó: Mészáros Mátyás

– Négy éve édesapám a feldolgozást teljesen rám bízta, a szőlőben pedig együtt dolgozunk – mondta el a fiatal borász. Azóta szaporodtak meg pincészetük versenyeredményei, tavaly például fűszeres traminijük a megye bora lett. A jó alapokat, a jól működő borászatot Tar Attila teremtette meg, s mivel ehhez fia hozzáadta a tudását, több sikert érhettek el. A technológián, az irányított erjesztésen nem változtatott, de több új gondolata volt és szüret idején reggel héttől éjjelig szinte minden pillanatra maga figyel, hogy minden percre pontosan úgy történjen, ahogy elképzelte. Az utóbbi négy évben már palackoztatnak is, míg korábban szinte csak folyóborként értékesítették boraikat. Így több helyre eljutnak, és az így szerzett népszerűség visszahat a folyóbor fogyasztására.


– Ha megszokták a jót a borkedvelők, tartani kell a minőséget – szögezte le Tar István és terveikről elmondta, hogy új feldolgozót építenek, ahol kóstoltatásra is lesz hely Tényőn, a Várhegy oldalában. Szeretnék országosan is megismertetni boraikat a fővárosban is, aztán külföldön. Arról is beszélt, hogy amikor más borvidékeken több beruházás megvalósult, a pannonhalmin még sokáig nem palackoztatták boraikat a gazdák. Ám az apátsági pincészet újjáélesztése húzóerőt jelentett, a termőtáj adottságai pedig mindig megvoltak a világszínvonalú borok készítéséhez. Az utóbbi években több, borászattal foglalkozó családban vette át a stafétát az ifjabb generáció és voltak más fiatalok is, akik borászatokat alapítottak a környéken. Itt már az ültetvények 75 százaléka tíz éven belül telepített, amivel országosan első a borvidék.


Tar Istvánnak meggyőződése, hogy együtt erősek a környék pincészetei: az egyik sikere a többi hírnevét is növeli és ez fordítva is igaz, ezért csak olyan boroknak szabad kikerülniük a pincékből, amelyek bárhol megállnák a helyüket, különben árthatnának az összes pannonhalmi bornak.


Két fagy és napsütés

A Tar Pincészet szőlőinek kétharmada Tényőn, a többi Győrszemere közelében van. Idén kétszer is fagyot kaptak. Áprilisban füstöléssel sikeresen védekeztek, májusban nem gondolták, hogy erre szükség lesz. A tőkék többsége kiheverte a fagyot, kékfrankosból lesz csak kisebb termés. A virágzás vége felé jár a szőlő és úgy tűnik, a fürtök tömöttek lesznek. A napsütéssel elégedettek lehetnek a borvidék borászai, eső eshetne több, főleg a fiatal ültetvények miatt, amelyek még nem fordultak termőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!