Győr és környéke

2017.02.07. 08:02

Cölöpözik az új győri hidakat - videó, fotók

Bár az időjárás zord volt, a keleti elkerülő utolsó, harmadik ütemének építése útjára indult januárban. A 14,85 milliárd forintból épített szakaszon két híd is létesül. A hosszabb műtárgy 395 m, a rövidebb közel 100 m lesz. Az új hidakat várhatóan 2018 májusban adják át.

Szeghalmi Balázs

Az új főút befejező, 5,2 km-es szakászának jövőre kell elkészülnie. A kivitelező SHS Konzorcium (tagjai: Strabag Általános Építő Kft., Hódút Kft. és Strabag AG) január közepén vette át a munkaterületet. Az útépítés Bácsát jelentősen érinti, így a városrész önkormányzati képviselőjével, Bárány Istvánnal közösen indultunk terepszemlére.


 



Két híd épül


A beruházás részeként három új körforgalom létesül, Vámosszabadi felől a 14. sz. főúton, az 1301. j. (Bácsa és Vámosszabadi között) és az 1302. j. (Bácsa és Kisbajcs között) utakon. Sok szó eddig nem esett arról, hogy a Mosoni-Duna felett átívelő új győri híd mellett egy kisebb műtárgy szintén épül a keleti elkerülőn. "A bácsai csatorna felett húzódó híd közel 100 m hosszú lesz. A cölöpözésnek már nekiálltak" - mondta Bárány István.


 

A térképen látható utat - amennyire a terepviszonyok engedték - végigjártuk. Fotók: Cseh Róbert


"A cölöpözési munkálatok elkezdődtek a 395 méter hosszú győri híd esetében is" - tudtuk meg Loppert Dánieltől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatójától. Az új, Mosoni-Duna feletti műtárgyat Győrszentiván kertváros, Győr-Bácsa közelében építik meg. A nehéz terepviszonyok miatt hétfőn nem tudtuk megközelíteni a munkaterületeket.


A bácsai töltés mellett - ott, ahol az ártéri hidak haladnak majd - egyelőre a fák nagy részét sem vágták ki. Bárány István szerint ennek hátterében az áll, hogy a fák Natura 2000-es területen fekszenek. Ezért a vágási engedélyre több hónap után került pecsét. A kivágott fákat kötelező pótolni. Az ártéri híd 176 méter hosszú lesz Bácsánál, itt nyújtott S-kanyar vezet majd az új hídra.


 

Fő a biztonság: a díszvilágítás mellett a hídon a kerékpárút külön közvilágítást fog kapni.

Fő a biztonság: a díszvilágítás mellett a hídon a kerékpárút külön közvilágítást fog kapni.

 

Az új győri hídról ide kattintva olvashatnak bővebb infókat! 


Lakossági fórum


Az útépítést jelenleg az időjárás határozza meg. Ameddig a latyakos sár az úr mindenhol, a cölöpözés mellett előkészítő munkálatokat (favágás, próbaterhelések és a szerelőtér kialakítása) tudnak végezni a szakemberek. Mielőtt a munka gőzerővel beindulna, lakossági fórumot tartanak az útépítésről február 7-én 17 órától a Bácsai Művelődési Házban. "Idén a keleti elkerülő építése komoly közlekedési torlódásokat okozhat. Azon dolgozom, hogy Bácsai út tehermentesítése megoldódjon és az építkezés logisztikai szempontból ne csak ezen az úton történjen" - tette hozzá Bárány István.

A nyomvonalat 10 éve rajzolták


A keleti elkerülő harmadik ütemének nyomvonala 2006-ban már szerepelt a győri rendezési terveken. Több mint 10 év kellett tehát ahhoz, hogy az útépítés elkezdődhessen. A keleti elkerülő második szakasza a győrszentiváni Vonal út az 1-es főút, az első szakasz az M1-es autópálya és a Vonal út között biztosít kapcsolatot.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!