Győr és környéke

2017.01.20. 01:04

Marad a jogsi! Busz viszi a borbarátokat Pannonhalmára

A pannonhalmi borvidéket sikeresen népszerűsíti a nyitott pincék hétvégéje. A pincejárást menetrend szerint közlekedő buszok könnyítik. Egy évben három pincejárást tartanak. Az elsőre most hétvégén kerül sor, Vince nap apropóján.

Szeghalmi Balázs

Több mint 300 borbarátot várnak


A rendszeres pincejárások szervezése négy éve kezdődött. A jogosítványt nem veszélyeztető pannonhalmi kóstolás híre évről évre több borbaráthoz jut el. Az ötletgazda, Borbély Sándor szerint 2013 elején egy 9 személyes kisbusz elegendő volt az első pincejárás során. Most szombaton már több mint 100 főt várnak a menetrend szerint közlekedő buszokon. Összesen pedig több mint 300 látogatót a pincékben.


Az első busz 10 órakor indul a győri Famulus Hoteltől, az utolsó "gyűjtőjárat" este 20 órakor. A buszjegy ára 2000 forint. Ha valaki ma kap kedvet, jut neki hely a buszokon? - kérdeztük. "Pénteken rugalmasan tudjuk kezelni a jelentkezéseket, szombaton erre nincs lehetőség" - mondta Borbély Sándor, a Pannonhalmi Borvidéki Bor-Promóciós Kft. ügyvezetője.


 

Finom borok, kulturált kóstolás Pannonhalmán. Fotó: Kisalföld-archívum

Finom borok, kulturált kóstolás Pannonhalmán. Fotó: Kisalföld-archívum


Öt boros kóstolók


Összesen 9 kiváló, a pannonhalmi borvidékhez tartozó pince (Pécsinger, Ács, Babarczi, Cseri, Soós, Hangyál, Herold, Apátsági Pincészet, Huszár) közül választhatnak a borbarátok. A pincék többsége 5 boros kóstolót kínál - az italokhoz többnyire jár étvágyoltó harapnivaló -, a gyerekekre és sofőrökre házi szörpökkel gondolnak a szervezők. Az alap kóstolók ára 2200 forint/fő. A pincejárás során 2-3 pincészetet érdemes kiszemelni. A következő nyitott pincék hétvégéje Pünkösdkor, az utolsó Márton nap körül lesz.

 

Előadás az Apátsági Pincészetben - fotó: Borpromo.hu


Hangyál Balázs új, szőlődűlőkhöz közeli nyúli pincéje látogatott volt a tavaly novemberi pincejáráson. "Valóban sokan kóstoltak nálunk, hozzáteszem, a nyitott pincékre mindig meghívunk több családtagot, barátot is. Szombaton délelőtt 11 órától este 23 óráig tartunk nyitva. Öt tételt (Irsai Olivér, Rajnai rizling, Pinot Blanc, Rosé, Merlot) kínálunk. 2016-os újborok kóstolására szintén lesz lehetőség. A testes Merlot vörösbort lélekmelegítőnek szánjuk a januári hidegben" - közölte Hangyál Balázs.


Túra a dűlőkön


Akik kihagyják a buszos pincelátogatást, remek élményeket szerezhetnek a Vince napi ingyenes túrán. A vezetett út szombaton 14 órakor indul az apátsági Viator étteremtől a Széldomb-dűlőbe. A túrázók 15 órára érkeznek meg a dűlőbe. Itt Hortobágyi T. Cirill bencés perjel szentelt újborral meghinti a szőlőtőkéket. Az áldást követően közös forralt borozással zárul a kirándulás.


 

A téli hideg ellenére mindig sokan túráznak a pannonhalmi dűlőkön Vince hétvégéjén. Fotók: Száraz Lajos

A téli hideg ellenére mindig sokan túráznak a pannonhalmi dűlőkön Vince hétvégéjén.

  

Fotók: Száraz Lajos

Fotók: Száraz Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!