Győr és környéke

2017.01.28. 08:00

A fényből egyszer ideér a halál - Interjú dr. Feller Gábor pszichiáter főorvossal

Nem lesz ez felhőtlen beszélgetés, sokkal inkább elgondolkodtató mindaz, amit dr. Feller Gábor, a győri Petz-kórház pszichiáter főorvosa mond. A veronai busztragédia az apropó, de valójában a halál elfogadása, feldolgozása a téma. Mi zajlik az emberben egy héttel egy ilyen borzalom után? - ez volt az első kérdés, s távoli vizekre eveztünk.

Sudár Ágnes

– Egy héttel a szörnyűség után az érintett családok, gyerekek hol tarthatnak a történtek feldolgozásában? Túl lehetnek a mélyponton vagy az csak most jön? 
– Mindenkinél más, mert a halál, annak elfogadása, feldolgozása egyénenként másfelé vezet. A tragédia kapcsán én is átgondoltam: mit tudtunk mi a halálról, amikor az egyetemen végeztem? Egészen mást. Másképp gyászolták akkor az emberek a hozzátartozójukat. Másképp foglalkoztak a saját esetleges halálukkal is. 

 – Miben lehetett ezt máshogy csinálni? 
– A gyászt dolgozták fel másképp. 

– Hosszabban? Mélyebben? 
– Nem. Volt egyfajta közösségi lehetőség arra, hogy ezt megbeszéljék. Otthon téma volt a halál. Manem az. Tabu. 

 – De most kopogtatás nélkül berontott a magyar családok életébe. Egy ilyen tragédia – ha jól sejtem – szinte mindenhol téma lett az elmúlt napokban. 
 – Pontosan. Nem az a baj, hogy most beszélünk erről, hanem az, hogy eddig nem tettük. A „kopogtatás nélküliség", ahogy ön fogalmazott, teszi nehézzé az egész feldolgozását. 

– Ez jobban igaz azokra, akiknek gyerekük van? 
– Igen. A legrosszabb álmok – s ilyenek vannak – azok, amikor a gyerekemmel valami történik. Arra ébredni, hogy elütötte a kocsi..., leesett a létráról... Ezeket én is átéltem, szerencsére csak álmomban. Egy szülőnek pokoli nehéz feldolgozni, ha valóban megtörténik ez. A gyerekeknek pedig azért nehéz, mert nekik erről eddig senki semmit nem mondott, mert a halál nem beszédtéma.

Lépésről lépésre

 – Mennyi ideig tarthat a feldolgozás? 
– Vannak fokozatok. Az első lépcsőfok a tagadás. Aztán jön a düh: valaki hibázott! A sofőr! A cég, amely kiadta a buszt! Az olaszok az autópályájukért! Aztán jön az elkeseredettség, a depresszió. Végül – jó esetben – a belenyugvás. Időpontokra azért nehéz lebontani ezeket a fázisokat, mert a gyász sem ugyanolyan. Van a normális gyász – erre nem tudok jobb szót. Amikor az előbb említett folyamat végigmegy, de nem vezet szorongáshoz, depresszióhoz. A szakirodalom komplikált gyásznak hívja azt, amikor valami megbicsaklik. A legjellemzőbb a sokk. A helyzetet egyszerűen nem tudja feldolgozni ilyenkor az ember. 

 – Ennek vannak látható tünetei? 
– Igen. Megzavarodik az ember, azt sem tudja, hányadika van, hova kell mennie. Nem tud koncentrálni, kiesik mindenből. Érzelmeiben elkeseredett, sértődött, kiürült lesz. Ez akár napokig tarthat. Ebből az ilyenkor szükséges ügyintézés ki kellene hogy rántsa az illetőt, de már az sem megy. Van, aki hiperaktívvá válik, minden rokont, ismerőst felhív, hogy gyertek a temetésre, hadd mondjam el... Aztán a temetés után újra visszazuhan. 

 – Mi most elsősorban olyan felnőttekről beszélünk, akik elveszítették a gyermekeiket. De mi van azokkal a gyerekekkel, akik mindezt átélték? 
– Azokkal beszélgetni kell. 

– Pontosan miről? 
– Elsősorban a halálról. S persze az esetről is. 

 – Hogyan lehet kamaszokkal úgy beszélgetni a halálról, hogy az valóban gyógyító legyen? Egyenesen vagy közhelyesen? 
– Ki kell mondani, hogy egyszer meghalunk. De felszínre kell hozni azt is, hogy értelme van az életünknek. S még nagyobb értelme lesz, ha addig, ameddig élünk, teljesülnek a vágyaink, álmaink.

 Az első órák sorsdöntőek

 – A héten a kollégám visszament ahhoz a kapuvári családhoz, akik tizennyolc éve egy hasonló balesetben egyik gyermeküket veszítették el. Akkor, bár sokan segítettek nekik, de szakember vagyis pszichológus nem állt mellettük. Mostanra lett csak alapvetés, hogy egy-egy szakembernek ki kell mennie az érintettekhez, az iskolákba? 
– Úgy tűnik, igen. Nem kérdés, hogy menni kell. Én azon csodálkoztam, hogy a mostani baleset után nem ment ki több szakember is Olaszországba. Szerintem szükség lett volna rájuk. 

– Mert ez olyan, mint más traumás sérülésnél, hogy az első huszonnégy-negyvennyolc óra a kritikus?
 – Igen. Ha későn kezdem el, amikor már tünetek alakultak ki, sokkal nehezebb a terápia. 

– Egy héten belül vagyunk, még nem késtek el? 
– Még nem. 

– És nem esünk át a ló túloldalára? Azt rendben lévőnek tartja, hogy a legtöbb iskolában osztályfőnöki óra témája lett a diákok busztragédiája, így azok is érintettnek érezhetik most magukat, akik nyilván nem ismerték a fővárosi gimnázium tanulóit? 
– Ma erről beszélünk, holnap másról. Ha időben lezárjuk, akkor nem lehet gond. Az újságban, a Facebookon nyilván látták, olvasták, továbbküldték egymásnak a hírt. Azért jó, ha egy pszichológus is kimegy egy érintett osztályba, mert ő látja, melyik az a két-három gyerek, akiket ki kell emelni a többiekközül, velük még érdemes lesz foglalkozni. De nem kell az egész osztállyal. Lehet, hogy náluk a háttérben egészen egyszerűen az van, hogy a családjukban átéltek már egy hasonlót, de ezzel eddig nem foglalkoztak. Most viszont felszakadtak a sebek.

 – Álljunk meg itt, mert igen: közlekedési balesetben nagyon sok család elveszíti valakijét. Gondolom, önnek is volt ilyen páciense. 
– Igen, volt. 

– Nekik nehezebb elfogadni a tragédiát, vagy annak, aki hosszú hónapok után veszít el valakit? 
 – Nagyon nehéz kérdés, hogy melyik a jobb halál... Ha a kettő közül kellene választani, én talán a hirtelen halált választanám. Látom ugyanis, hogy a hónapokig tartó szenvedés mennyire nehéz magának a betegnek, s ugyanúgy a hozzátartozóknak. Persze, nem mi választjuk meg a halál módját. 

 – Mit csináljanak az érintett családok: szerencsés, ha mondjuk csoportterápiával akarják kibeszélni egymásnak és egymás között a fájdalmukat? 
– A gyerekeknél alkalmazott pszichodrámában sokkal inkább hiszek. Annak lehet értelme.

Dr. Feller Gábor pszichiáter főorvos. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Feller Gábor pszichiáter főorvos. Fotó: H. Baranyai Edina

Lesz erejük felállni 

– Nyilván nem lehet rangsorolni a drámákat, de a veronai baleset legmegrázóbb története számomra a testnevelő tanáré és a feleségéé, akik mentették a gyerekeket, de a sajátjaikat nem tudták. Ők most a Honvéd Kórházban fekszenek. Hogyan lehet nekik erőt adni, hogy akarjanak élni, akarják a gyógyulást? 
 – Nekem is az ő történetük maradt meg a legjobban. Valószínűleg ösztönösen cselekedtek akkor – leginkább a testnevelő tanár –, ilyenkor a más gyerekét is a sajátjának érzi az ember, éppúgy próbálja megmenteni. 

– De mi adhat még erőt nekik? Az segít például, hogy hősként emlegetik őket? 
 – Minden tiszteletem az övék, és ismeretlenül is úgy érzem, hogy az ő személyiségük olyan, amellyel képesek e szörnyű tragédia feldolgozására. Nem attól lesznek erősek, nem attól gyógyulnak meg, hogy kintről azt hallják, hogy „hősök vagytok". A dicséret egy idő után már idegesítheti is őket. Nincs szükségük erre, főképp, mert a gyermekeiket ez nem adja vissza.

Ne mondjunk nemet

– Ön is szülő, bár tudom, a gyermekei már nagyok. Mégis: elengedné sítáborba most őket? 
 – A fiam most van Eplényben síelni... A kérdésére azt válaszolom: azt hiszem, igen. 
 
– Hiba nemet mondani? 
– Ne mondjunk nemet. Sokkal inkább célszerű azokkal egyeztetni, akik az utat szervezik. Mondják el, hová mennek, mivel mennek, legyen náluk telefon, amelyen utol tudom érni őket, ha szükséges.

 – Nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, beszélgetésünk napján kizárták a műszaki hibát, s bár egyelőre óvatosan, de a sofőr felelősségére is célozgatnak. Könnyebb lenne lezárni a történetet számunkra úgy, ha mégis egy kivédhetetlen durrdefekt vezetett a tizenhat ember halálához? 
 – Az elején mondott fázisokra utalok vissza: a második lépcsőfok a düh, ahol viszont nem érdemes leragadni. Ezt a tragédiát a lelkünkben kell feldolgozni, jobb senkinek sem lesz. 
Ez megtörtént.  

Dr. Feller Gábor pszichiáter főorvosCikkünket a hetente szombaton megjelenő K2 magazinban találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!