Győr és környéke

2016.12.07. 07:55

Épül a falu Győrben - Az olimpiai `kirakót´ gőzerővel illesztik össze - kövesse online: videó, fotók

Kevesebb mint 230 nap múlva, 2017 júliusában kezdődik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Győrben. Egyelőre az építkezésé a főszerep a volt Dózsa-pályán. Az összes csarnokot befedték, a fedett atlétikai futópálya épületében a fűtés működik.

Szeghalmi Balázs

December 6. - Hamarosan érkezik a speciális futófelület


A multifunkcionális csarnok, mely a tornaversenynek ad majd otthont, a tornacsarnok, mely edzőhelyszín lesz az EYOF idején, valamint a cselgáncscsarnok tetőszigetelése is teljesen megvalósult. A fedett atlétikai futópálya építése áll a legelőrébb. A közel 140 méter hosszú futópályát befedték és üzemel a fűtés. Az épületet januártól akár sportolók is használhatják. A Magyarországon egyedülálló fedett atlétikai pálya végében rúdugró helyet alakítottak ki megfelelő belmagassággal. A távolugrók és a dobóatléták - utóbbiak védőháló mellett - szintén tudnak majd itt készülni.


"Biztos, hogy a fedett atlétikai pálya készül el elsőként, ide hamarosan lefektetjük a speciális futófelületet. A szabadtéri atlétikai pálya kialakítása elkezdődött, várhatóan idén befejeződnek az alépítményi munkák. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) többször ellenőrizni fogja a szabadtéri pálya kialakítását és minőségét. A legmagasabb szintű, Class 1-es minősítést fogjuk elérni. Ez akár azt is jelentené, hogy a győri pályán elért világcsúcsokat hitelesítené az IAAF" - kezdte Simon Csaba, a Győr Projekt Kft. ügyvezetője.


Szükség lesz varrógépre is


Az elkövetkező hetek legfontosabb törekvése, hogy a multifunkcionális -, a torna- és a cselgáncscsarnok fűtése a januári kemény mínuszok előtt elindulhasson. Mindegyik sportcsarnok földszint plusz két emeletes lesz. A csarnokok közötti átjárást az előcsarnok és az első emeletek közötti folyosók biztosítják. A beruházáson közel 300 szakember dolgozik, leállás az év végi ünnepek között sem lesz.


"Jó állunk az idővel, de rengeteg tennivalónk van. Napról napra fejlődnek a létesítmények, nekünk pedig már most azon kell dolgoznunk, hogy a legapróbb részletek időben helyükre kerüljenek. A cselgáncsverseny idején például varrógépet is kell biztosítanunk, mivel a versenyzők elszakíthatják egymás ruháját, rajtszámát" – említette a "kirakó" egy parányinak tűnő, ám fontos darabját Simon Csaba.


 

A csarnok fűtését szeretnék beindítani év végéig. Felvételünkön a multifunkcionális csarnok látható. Fotók: Cseh Róbert


Kulcskérdések


Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál idejére a kilenc kemény borítású teniszpálya közül egyet sem fednek be az egyenlő feltételek biztosítása miatt. A verseny végeztével négy teniszpálya fölé fognak tetőt emelni. Utóbbi építése jövő augusztustól október végéig tart majd. Az EYOF idején kulcskérdés lesz, hogy a logisztika, a sportolók szállítása gördülékenyen történjen.


Ezt Borkai Zsolt külön hangsúlyozta portálunknak, miután a magyar olimpiai csapat hazatért Rióból. A 6,6 milliárdos létesítmény egyik parkolója decemberben kész lesz. A sportpályák közelében több helyszínen több mint 400 új parkolóhely létesül. A Bercsényi ligetben a katonai kollégium szomszédságában most aszfaltozzák az utat.


Nem kell fizetni a jegyekért


Arra a kérdésünkre, hogy az EYOF-versenyekre a jegyek fizetősek lesznek-e, a következő választ kaptuk: "ingyenes, de regisztrációhoz kötött lesz a látogatás". A szervezők attól nem tartanak, hogy a riói nyári játékokhoz hasonlóan kongóan üres lelátók előtt küzdjenek a fiatal sportolók.


"Valószínűleg sok szülő elkíséri és a helyszínen szurkol a gyerekének. Győr kedvező földrajzi fekvése miatt a családok autóval is el tudnak jönni" – tette hozzá Simon Csaba. Az ifjúsági olimpia idején több ezer nézőt várnak a kisalföldi megyeszékhelyre.


Korábban - Július 30. - Ifjúsági olimpia Győrben - belülről mutatjuk az egyre látványosabb építkezést! - videó, fotók


A 6,6 milliárdos sportlétesítmény jövő május végére készül el Győr-Szigetben. Jelenleg gőzerővel zajlik a sportcsarnokok kialakítása. Simon Csaba, az építtető Győr Projekt Kft. ügyvezetője kalauzolta végig stábunkat a létesítményen. Napra pontosan egy év múlva, 2017. július 29-én zárul az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Győrben. Jelenleg azonban még az építkezésé a főszerep a volt Dózsa-pályán.


 

Az új sportlétesítmény főtervezője Kádár Mihály volt - látványterv: TSPC Kft.



A fedett atlétikai futópálya építése áll a legelőrébb


"Az olimpiai versenypályák és csarnokok az uszodával és a kültéri medencével együtt nyolc hektáron terülnek el. Épül a multifunkcionális csarnok, mely a tornaversenynek ad majd otthont, a tornacsarnok, mely edzőhelyszín lesz az EYOF idején, a cselgáncscsarnok és a teniszpályák épülete.


Összesen kilenc kemény borítású teniszpályán játszanak majd az ifjúsági olimpia résztvevői. A versenyek végeztével négy teniszpályát befedünk. Utóbbi építése jövő augusztustól október végéig tart majd. A fedett atlétikai futópálya építése áll a legelőrébb, itt már helyükre kerültek a homlokzati elemek" - kezdte Simon Csaba.



 

Videó: Cseh Róbert



450 parkoló épül az olimpiai sportcsarnokok köré


Mindegyik sportcsarnok földszint plusz két emeletes lesz. Utolsó lépésben a központi atlétikapályán dolgoznak majd a szakemberek. Az ifjúsági olimpia idején 3500 néző szurkolhat a fiatal tehetségeknek. A sportlétesítményen belül és a közelében körülbelül 450 új parkolóhely létesül.


"A cselgáncscsarnok mellé tervezzük a központi parkolót. Két külső parkolóban is meg tudnak állni a látogatók. A Bercsényi ligetben a katonai kollégium szomszédságában épül parkoló, az uszoda mellett murvás megállóhelyet alakított ki az önkormányzat. A létesítmény közeli körforgalom mellett 70 parkoló már használható. Az ifjúsági olimpia idején a versenyzőket és edzőiket buszok szállítják. Az egyetemi kollégiumi és a volt olajgyári olimpiai faluból 5-10 perces sétával szintén elérhetők a versenypályák" - magyarázta a Győr Projekt Kft. ügyvezetője.

 

Az ifjúsági olimpia jelképe már áll Győr-Szigetben


"Üresen biztosan nem maradnak a sportpályák"


A győrieket nyilván az is érdekli, mi lesz a csarnokok sorsa a játékok után, használhatják-e majd ők is a sportpályákat? "Az EYOF után rögtön birtokba vehetik a sportolók és természetesen a győriek a sportlétesítményeket. Ahogyan az uszodát a Győri Úszó Sportegyesület közel 600 fős utánpótlása használja, az olimpiai csarnokokat a Győri Atlétikai Club 1000 fős gyerekserege lepi majd el. Üresen biztosan nem maradnak a sportpályák, hisz a létesítmény többek közt kiváló edzőtáborozási lehetőségeket nyújt" - mondta Simon Csaba.


 

A Győr Projekt Kft. ügyvezetője, Simon Csaba 1000 fős gyereksereggel számol az ifjúsági olimpia után az új sportközpontban - fotó: Cseh Róbert


Több mint 100 új munkahely


Hány új munkahely jön létre a sportkomplexumban? - vetettük fel. "10-12 fő új belsős kolléga felvételével számolunk, míg a külsős cégeknek kiadott munkák (takarítás, gépészet, biztonsági személyzet) további 100 új állást jelenthetnek".


A 6,6 milliárd forintból épülő sportlétesítménynek 2017. május 31-ig kell elkészülnie. Utána nem sokkal, július 23-án fellobban az olimpiai láng.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!