Győr és környéke

2016.10.10. 17:39

Színpadot öltöztető fények és Pókember a mesebalettben - Arénában kel életre a Diótörő

Különleges produkciót állít színpadra decemberben a Győri Balett: a Diótörő ötvözi majd a tánc, a cirkuszművészet és a show elemeit, látványos karácsonyváró mesével kápráztatva el a közönséget. Mindezt rendhagyó helyszínen, az Audi-arénában, amely speciális megoldásokat kíván az alkotóktól.

kisalfold.hu

Szinte nincs ember, aki ne hallott volna már Csajkovszkij világhírű balettjéről; „A diótörő és az egérkirály" című német mesét feldolgozó darab karácsony közeledtével rendre műsorra kerül a világ táncszínpadain. A győri közönség is többször láthatta már, amire azonban most készül a társulat, az a maga nemében egyedülálló: három vidéki arénában, több ezer ember előtt mutatja be a látványos mesebalettet.

A Kisalföld hűséges olvasói 6%-kal olcsóbban válthatnak belépőjegyet az előadásra, többféle árkategóriában, a készlet erejéig. Jegyvásárlás: Kisalföld szerkesztőség, recepció (Győr, Újlak utca 4/A)


Valószínűleg a készülő szuperprodukció az első program idén, amely már most célzottan a karácsonyi ünnepvárásra hívja a közönséget. Nem véletlenül, hiszen a Diótörő története igazi karácsonyi mesevilágba repít, amit csak fokoznak a látványos díszletek és jelmezek. A „Diótörő az arénákban" a klasszikus darab korszerű, aktuális feldolgozása, melyet a megyeszékhely mellett a debreceni és a veszprémi arénában is bemutatnak.  



A játékok változnak, az élmény örök


A december 10-én látható győri előadásban a Győri Balett művészeihez csatlakoznak a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei, valamint artisták is, a Herceg és Klára hercegnő híres kettősének eltáncolásához pedig a Moszkvai Bolsoj Balett szólistáit nyerték meg. A darab koreográfusa és rendezője, ifj. Harangozó Gyula a Bécsi Operában korábban nagy sikerrel játszott Diótörő-rendezése alapján állítja színpadra a darabot – kifejezetten a győri helyszínre és társulatra „szabva".


– Szeretném, ha az előadásra beülő családok, gyerekek ugyanazt az élményt élnék át, mint a XIX. századi közönség a Diótörő bemutatásakor. Ehhez a történetet a német polgári környezetből mai közegbe helyeztem, a megelevenedő játékok például a mai gyerekeknek is ismerősek lesznek. Pókember és Barbie baba is ott ül majd a polcon, az eredeti darabbeli bábjáték helyett pedig, amit a Diótörő herceg és az Egérkirály vív Klára kisasszonyért, egy videojátékot követően kelnek életre a gyerekszoba játékai... – mondta a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus a klasszikus darab korszerű, aktuális feldolgozásáról.


Az előadáson negyven gyerek is színpadra lép – a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei –, akik számára minden bizonnyal ugyanolyan ünnep lesz a decemberi fellépés, mint a közönségnek. Összesen közel száz ember dolgozik a jövő héten kezdődő próbákon a nagyszabású produkció létrehozásán.  


Fények öltöztetik a színpadot


Az előadás egyik fő különlegessége maga a helyszín lesz, hiszen az Audi-aréna adottságai speciális felkészülést igényelnek az alkotóktól. Köztük Dmitrij Simkin díszlettervezőtől, aki ezúttal nem támaszkodhat a megszokott színpadtechnikára, s a függesztett díszletek nélkül kell megteremtenie a varázslatos, „szélesvásznú" látványvilágot. Ezt többek között az építészetben már régóta alkalmazott világítástechnikával oldotta meg a szakember: a díszletelemeket fényekkel és vetítéssel keltik életre, XXI. századi látványt és élményt nyújtva. Nem kevésbé lesznek látványosak a jelmezek sem, amelyeket Velich Rita jelmeztervező álmodott meg; a kalózok világát idéző harcos egerek, a fess katonák és a főszereplő kislány bájosan libbenő ruhája nem okoz csalódást a karácsonyi mesére jegyet váltó nézőknek.


Kiss János, a Győri Balett vezetője nem titkoltan elfogult A diótörővel szemben. „Magam is A diótörőn nőttem fel, az első meghatározó gyerekkori élményem volt az operaházbeli előadás... Úgy gondolom, minden gyerek számára az, s nincs is más vágyunk, mint hozzájárulni ahhoz, hogy a családok boldogan, élménnyel gazdagodva készüljenek fel a karácsony csodálatos ünnepére."  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!