Győr és környéke

2016.10.15. 10:55

20 fa lenne az ára a halszálkás parkolóknak a győri Bem téren

Utánajártunk, miért nem lehet úgy parkolókat kialakítani a Bem téren, mint a Bisinger sétányon.

Szeghalmi Balázs



Legutóbb a győri tudósítói napunkon foglalkoztunk a Bem térrel. Szeptember végi cikkünkben arról írtunk, hogy 380 méter hosszú, kényelmesen használható futópályát alakítottak ki a Győr-Szol munkatársai a nádorvárosi téren a közelmúltban. Ezen kívül elkezdődött a parkolók bővítése is.

Miért nem úgy építenek parkolókat, mint a Bisinger sétányon?

"A beruházás végeztével 47 parkolóhely áll az autósok részére, a jelenlegi helyek száma körülbelül megduplázódik majd a téren" – nyilatkozta akkor Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

Cikkünk kapcsán Olvasónk felvetette, hogy miért nem halszálkás beállókat építenek, hasonlóan a Bisinger sétányon található parkolókhoz? Olvasónk szerint így jóval több új hely állna az autósok rendelkezésére a beruházás végeztével.

Figyelnek a növényekre a Bem téren

A halszálkának nevezett ferde beállású parkolókat az Útügyi Műszaki Előírás alapján egyirányú utcákban javasolt alkalmazni. Ez előírás, de ha belegondolunk a gyakorlati használatba, a ferde kialakítás csak egyik irányból használható megfelelően, a ferdítéssel ellenkező irányából nagyon kényelmetlen és nehezen használható parkolók jönnének létre. Ez az egyik ok, a másik pedig a ferde parkolási elrendezés mérete.

A jelenleg látott felbontott terület tartalmazza az út szélesítését, a párhuzamos parkoló szélességét (2,3 m) és a parkoló mellé építendő ú.n. kilépő járda szélességét is, mely 60 cm széles lesz. Ezzel a keresztmetszeti megoldással jutottunk el arra, hogy lehetséges többlet parkolót létrehozni úgy, hogy nem teszünk durva beavatkozást a Bem tér növényállományában.


Lezárták a győri Bem tér déli oldalát - ide kattintva megtudhatják, hogyan lehet kerülni.

Lezárták a győri Bem tér déli oldalát - ide kattintva megtudhatják, hogyan lehet kerülni.

Húsz fát nem vágnak ki


Ha a ferde parkoló elrendezés méreteit nézzük, a 60 fokos beállónak 5,3 m-es, a 45 fokos beállónak 5,1 méteres helyigénye van. Így majd 2,5 méterrel több helyet vennénk el a Bem tér területéből, s mintegy 20 fát kellene kivágnunk, mely nem célunk. Úgy vélem, hogy a jelenleg folyó építési beavatkozás, illetve parkolóhely elrendezéssel megtaláltuk az optimumot a parkolás kontra zöldterület megóvás tekintetében" – közölte Máthé-Tóth Péter a felvetésre.

A Győri Útkezelő Szervezet munkatársa hozzátette: "a Bem tér keleti oldalán jelzett, kitaposott gyalogút aszfaltozását a Bem téri munkával együtt megvalósítjuk".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!