Győr és környéke

2016.05.09. 11:47

Embercsempészeket is fogtak: Nagymegyernél egy menekült szír nőt lőttek meg a szlovák határőrök

A nőt a dunaszerdahelyi kórházban operálták meg, eltávolították hátából a lövedéket.

mti

13.40 - Meg nem erősített sajtóértesülések szerint román és magyar embercsempészek vitték át a magyar-szlovák határon illegális migránsoknak azt a csoportját, amely feltartóztatása közben a szlovák vámőrök egy migránst meglőttek hétfőn hajnalban a szlovákiai Nagymegyer (Velky Meder) közelében.


Patrícia Macíková, a szlovák pénzügyőrség szóvivője délelőtt az MTI-nek elmondta: a szlovák vámőrök hétfő hajnalban gépkocsikat ellenőriztek a Medve (Medvedov)-Vámosszabadi határátkelő közelében. Nem sokkal éjfél után négy, szorosan egymás után közlekedő személygépkocsit kezdtek követni, majd mintegy tíz kilométer megtétele után, Nagymegyer közelében úgy döntöttek, ellenőrzés céljából megállítják őket.

Illusztráció

A szlovákiai Nagymegyer (Velky Meder) helységnévtáblája 2016. május 9-én. A szlovák vámőrök intézkedés közben meglőttek egy migránst, egy 26 éves szíriai nőt a szlovák-magyar határ szlovák oldalán lévő település közelében.MTI Fotó: Krizsán Csaba


 


     

A Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hivatalosan meg nem erősített információi szerint a migránsok szíriaiak és afgánok, az őket a határon áthozó embercsempészek pedig románok és magyarok voltak.   



11.45 - Az MTI összefoglalója


Meglőttek a szlovák vámőrök egy migránst intézkedés közben a szlovák-magyar határ szlovák oldalán lévő Nagymegyer (Velky Meder) közelében hétfőre virradóra - erősítette meg az MTI-nek Patrícia Macíková, a szlovák pénzügyőrség szóvivője.


A szlovák vámőrök hétfő hajnalban gépkocsikat ellenőriztek a Medve (Medvedov)-Vámosszabadi határátkelő közelében fekvő településnél. Nem sokkal éjfél után négy, szorosan egymás után közlekedő személygépkocsit kezdtek követni, majd Nagymegyer közelében úgy döntöttek, ellenőrzés céljából megállítják őket.   


"A gépkocsik vezetői közül hárman megálltak a felszólításra, s kiderült, hogy az autók feltételezhetően illegális bevándorlókat szállítanak" - mondta Macíková. Hozzátette: a negyedik autó vezetője nem állt meg, megpróbált elhajtani, úgy, hogy közben majdnem elgázolt három intézkedő vámőrt.


Ezután figyelmeztető lövések leadásával próbálták megállítani, majd miután a gépkocsi vezetője erre nem reagált, az egyik vámos további lövéseket adott le - mondta a pénzügyőrség szóvivője. Hozzátette: a gépkocsit néhányszáz méterrel odébb egy rendőrjárőr állította meg.


A gépkocsit több lövés érte, az egyik megsebesítette az autó egyik utasát, akihez mentőt kellett hívni.   


A sebesült egy 26 éves szíriai nő, hátán érte a lövés - értesült a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, amely szerint a nőt az incidenst követően a dunaszerdahelyi (Dunajská Streda) kórházban operálták meg, eltávolították hátából a lövedéket. A nő állapota a műtét után stabil - erősítette meg a kórház szóvivője, aki szerint intézményükben a csoportból még további két migránst is elláttak, mert dehidratáltak voltak.   


A négy személyautó utasait átadták az illegális bevándorlás elleni belügyi egységnek


11.25 - A bumm.sk beszámolója szerint a sebesült egy 26 éves szíriai nő, hátán érte a lövés - értesült a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, amely szerint a nőt az incidenst követően a dunaszerdahelyi (Dunajská Streda) kórházban operálták meg, eltávolították hátából a lövedéket. A nő állapota a műtét után stabil - erősítette meg a kórház szóvivője, aki szerint intézményükben a csoportból még további két migránst is elláttak, mert dehidratáltak voltak.


11.20 - A bumm.sk idézte Patrícia Macíková, a szlovák pénzügyőrség szóvivőjének szavait: "A gépkocsik vezetői közül hárman megálltak a felszólításra, s kiderült, hogy az autók feltételezhetően illegális bevándorlókat szállítanak" - mondta Macíková. Hozzátette: a negyedik autó vezetője nem állt meg, megpróbált elhajtani, úgy, hogy közben majdnem elgázolt három intézkedő vámőrt.


Ezután figyelmeztető lövések leadásával próbálták megállítani, majd miután a gépkocsi vezetője erre nem reagált, az egyik vámos további lövéseket adott le - mondta a pénzügyőrség szóvivője. Hozzátette: a gépkocsit néhányszáz méterrel odébb egy rendőrjárőr állította meg.


11.00 - A parameter.sk tudósítója szerint az autókban a négy sofőrön kívül összesen 11 külföldi személy utazott. Úgy tudjuk, Győr felől érkeztek, és Ausztriába vagy Csehországba akartak eljutni. A Tescónál megállított járművek között volt egy sárga színű magyarországi Renault taxi, egy német rendszámú Audi és egy magyar BMW.


A négy közül az egyik kocsi, egy sötétzöld, ugyancsak magyarországi Mazda továbbhajtott, a vámosok azonban a nyomába eredtek, és figyelmeztető lövéseket adtak le rá. A Nagymegyerről kivezető úton egy lövés eltalálta a kerekét, a Slovnaft benzinkútnál pedig a kocsi megállt. Mint kiderült, az egyik lövés megsebesítette a hátán a kocsiban utazó bevándorló nőt, akit a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. és még az éjszaka folyamán megműtöttek - olvasható a parameter.sk beszámolójában.


Előzmények - Meglőttek a szlovák vámőrök egy migránst intézkedés közben a szlovák-magyar határ szlovák oldalán lévő Nagymegyer (Velky Meder) közelében hétfőre virradóra - közölte saját információkra hivatkozva a Sita szlovák hírügynökség - közölte az MTI hétfőn délelőtt.


A szlovák hatóságok négy, migránsokat szállító személyautót tartóztattak föl, azt követően, hogy átlépték a határt. Az egyik autó a vámőrök felszólítása ellenére sem állt meg, ezért lövéseket adtak le rá. Az egyik migráns, egy nő, megsebesült - írta a hírügynökség.


A letartóztatott migránsokat átadták az illegális bevándorlás elleni belügyi egységnek.



Az Új Szó azt írta, a szlovák-magyar határon azt követően növekedett meg az áthaladó menekültek száma, miután Ausztria szigorította a határellenőrzést Magyarország felől. Az embercsempészek ezért Szlovákia, vagy Csehország felé próbálnak kerülni. A menekültek célállomása általában Németország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!