Győr és környéke

2016.03.04. 01:38

149 fát ültetnek 19 kivágott helyett Győr-Révfaluban - fotók

A Szövetség utcában kivágott 19 fa helyett 149 fát ültetnek el Révfaluban várhatóan idén ősszel. Az új egyedek között hársfákat, platánokat, juharfákat és díszfákat telepítenek a szakemberek. <br> <br>

Szeghalmi Balázs


Mint arról beszámoltunk, fél évre lezárták a Szövetség utcát. A forgalmas vonalat teljesen felújítják Révfaluban. A 400 millió forintos rekonstrukció és azt követő útépítés miatt 19 fát vágtak ki múlt héten. Az egészséges parkfák "elvesztése" szomorú tény az itt élők számára. Példamutató ugyanakkor, hogy a kivágott 19 fa helyett 149 fát kell telepíteni a környéken.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal tavaly december közepén jelölte ki a Győrújfalui Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét arra, hogy folytassa le a Szövetség utca korrekciója miatt szükséges fakivágási engedélyezési eljárást. Kató Máriát megkérdeztük az ügy hátteréről, a jegyző azonban cikkünk jelenése előtt visszavonta nyilatkozatát. A közügyben hozott határozatot a törvényi előírásoknak megfelelően a www.magyarorszag.hu oldalon hirdetményi úton közzétették.

Nem mindegy, milyen képlet alapján számolunk

Mielőtt a határozat részletezésére térnénk, meg kell jegyezni: fakivágásokkor sok esetben él az a "szokásjog" itthon, hogy egy kivágott fa helyett egyet ültetnek. A jelenleg érvényes jogszabály azonban mást mond. A fás szárú növények védelméről szóló 2008-as kormányrendelet szerint kulcskérdés a fapótlás adatainak helyes számítása.

Jelentős különbség van, ha törzsátmérő adatok helyett törzskerületi adatokkal számolnak. Utóbbi képlet szerint a Szövetség utca környékén és Révfaluban csak 47-48 fát ültettek volna. Győrújfalu jegyzőjének bőséges fapótlási határozata ellen sem Győr városa, sem a Győr-Szol nem fellebbezett. A 149 fa telepítésére egy év áll a győri szolgáltató rendelkezésére.

"31 hársfát a Szövetség utca és a Bácsai út új nyomvonala mellett helyeznek el kollégáink. További 118 fát - lesz köztük hársfa, platán, oszlopos juhar illetve díszfák - Révfaluban ültetnek el. Az útfejlesztés végeztével, a szokásos faültetési időszakban, azaz várhatóan idén ősszel megtörténik a 149 fa telepítése" - közölte Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol  kommunikációs vezetője.

 

A kivágás pillanatai. Egy éven belül kell elültetni a 149 fiatal fát Révfaluban

Több mint 1000 fát ültettek el a kisalföldi megyeszékhelyen 2015-ben 

"Tavaly a fapótlási kötelezettség keretében 244 fát ültettek el a győri közterületeken. Ezenfelül lakossági kérésre, illetve önkormányzati képviselői kezdeményezésre 565, a hullámtéri pótlás második ütemében 168 fát helyeztünk el, amit több mint 200 cserje telepítése egészít ki. A program minden városrészt érintett" - tudtuk meg Ozsvárt Tamástól.

A szolgáltató 2010-ben a fapótlási kötelezettségén felül 116, 2011-ben a kivágott 242 egyed helyett 300 fát ültetett el, 2013-ban több mint 500 fa telepítéséről gondoskodott Győrben.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!