Győr és környéke

2016.02.13. 01:27

Kulisszák mögött: A péri repülőtér felett az ég - fotók

A kisalfold.hu munkatársa betekintést nyert a péri repülőtéren működő meteorológiai állomás életébe. Riportunkból kiderül, mennyire kéz a kézben járnak a korrekt, pontos időjárás-jelentések a repülésbiztonsággal.

Szeghalmi Balázs


Nyitókép: Roszik Róbert napfénytartammérő műszerrel a péri repülőtéren.

Kevesen tudják, hogy 2007 június elseje óta a péri repülőtéren működik az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) állomása. A likócsi meteorológiai állomásról költöztek ki a szakemberek a Győr közeli repülőtérre, igaz, néhány automata mérőberendezés maradt a korábbi főhadiszálláson.

Bár a döntést elbocsátások kísérték, szakmai szempontból mind az OMSZ, mind a péri repülőtér jól járt az új állomás nyitásával. A közös megfigyeléseket ugyanis a repülésmeteorológiában használatos berendezések támogatják, vagyis a szoros kapcsolat mindkét fél számára előnyös. Érdekesség, hogy a napi méréseket mindenki nyomon követheti a péri repülőtér honlapján.

"A honlapon többek közt nem csupán az aktuális helyi hőmérsékletet, a harmatpontot, a szélsebességet, a felhőréteg mennyiségét vagy a páratartalmat tekinthetik meg az időjárás iránt érdeklődők, hanem a reptér webkamerájának élőképét is. Ezenkívül a torony rádióadásába szintén belehallgathatnak a repülés szerelmesei" - tudtuk meg György Attilától, a Győr-Pér repülőtér üzemeltetési igazgatójától.


Pár pillanattal landolás után a péri repülőtéren


A péri METAR-kódot japán pilóta is érti






Roszik Róbert meteorológus régi-régi könyvvel: a múltban ide írták a Győr környéki időjárási adatokat




Ha jégeső bombázza a gépeket a magasban












Napsütésben is jól látszik, milyen erősek a péri kifutópálya fényei






A legkeményebb tél




Ilyen volt a hófúvás 2013. március 15-én a péri repülőtéren


k



2010. május 25-én készült a fotó a péri repülőtéren.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!