Győr és környéke

2016.02.23. 13:56

Buszos bértárgyalások - még mindig esélyes a sztrájk

Nem tudtak megállapodni a buszos szakszervezetek az állammal. Az előbbi 7,5 százalékos, az utóbbi csak 2,5 százalékos béremelésben gondolkodik. A tárgyalások vasárnap folytatódnak, utána sztrájk jöhet.

Laczó Balázs

 

Nem tudtak hétfő estig megállapodni a buszos szakszervezetek az állammal. Az előbbi 7,5 százalékos, az utóbbi csak 2,5 százalékos béremelésben gondolkodik. A tárgyalások vasárnap folytatódnak, utána sztrájk jöhet.


Estig tartottak a tegnapi bértárgyalások az ÉNYKK dolgozóit is képviselő országos érdekvédelmi szakszervezet és az állam között. Utóbbi korábban 0, majd 1 százalékot ajánlott, tegnap 2,5-et, míg a szakszervezet 7,5 százalékot tart reálisnak. 

Akárhogy is végződnek a tárgyalások, az alapszervezet jogszerű eszközt fog alkalmazni. Fotóillusztráció: M. M.

– Ha nem sikerül vasárnap megállapodni, az a nyomásgyakorlás irányába visz – mondta Takács Erika. A Győr-Moson-Sopront is magába foglaló térség dolgozóit képviselő alapszervezet vezetőjétől megtudtuk: a 7,5 százalék az érdekvédelmi szervezet alapvetése szerint az 5 százalékos emelésből és a 2,5 százalékos felzárkóztatási összegből jönne ki, mivel az egy éve megalakult vállalatok hatáskörébe tartozó régiók között ma is eltérőek a viszonyok. 


Van, ahol 700 forintos, máshol 820 forintos órabérért dolgoznak, bruttó 216 ezer forint az átlagjövedelem az ÉNYKK-nál. 


– Akárhogy is végződik, az alapszervezet jogszerű eszközt fog alkalmazni – mondta Takács Erika.

Erre is volt példa

Emlékszünk: valamivel több mint egy éve egy sofőr 21 munkatársát buzdította munkabeszüntetésre, s emiatt február 11-én hajnalban 26 helyi buszjárat maradt ki Győrben. A szakszervezetet nem vonták be, a jogszerűtlen akció miatt a főszervezőt elbocsátotta a vállalat, 21-en figyelmeztetést kaptak. Úgy tudjuk: a volt sofőr ezután munkaügyi pert indított az ÉNYKK-val szemben, szeptemberben azonban visszalépett és az eljárás megszűnt. Kártérítést egyelőre nem követeltek tőle, de a munkamegtagadás anyagi vonzata még ma sem ismert – mondták el a Kisalföldnek a menedzsment részéről – mivel a társaságra háruló esetleges anyagi teherről a felek közötti éves összesítés fog árulkodni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!