Győr és környéke

2015.09.09. 11:24

Vaksötétben gyalogoltak a menekültek a 14-es főúton Győrbe

Óráról órára változott a helyzet a győri vasútállomáson. Több százan gyalogolnak a 14-es főút mellett a megyeszékhely felé.

kisalfold.hu

  • Több száz menekült várakozik Győrben

  • Vámosszabadiról taxisok viszik a győri vasútállomásra a menekülteket

  • Többen elindultak a 14-es főúton gyalog Győrbe, a forgalmat nem akadályozzák

  • Győrből különvonatok indultak a menekültekkel Hegyeshalomba, majd onnan gyalogoltak Ausztriába

  • Kihirdethetik a válsághelyzetet
  • A PÉNTEKI ESEMÉNYEKRŐL SZÓLÓ TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT TALÁLJA.

    23. 09 - Autók is indulnak Bécs felé


    Munkatársaink váltottak pár szót a győri vasútállomás mellett várakozó egyik bécsi rendszámú autó vezetőjével. Megtudtuk, a terveik szerint menekülteket visznek majd Hegyeshalom felé, s végső soron az osztrák fővárosba.

    Menekültek Győrben - 2015. 09. 10 (III). Fotó: H. Baranyai Edina



    22. 53 - Bécsi rendszámú autók az út mellett

    A 14-es főúton, Vámosszabadi és Győr között mind többször bukkan fel bécsi rendszámú személyautó. A sofőrök menekülteket vesznek fel. Nagy valószínűséggel Ausztriába, Bécsbe viszik ki az úton gyaloglókat.

    22. 24 - Leszállíttatják a menekülteket

    Győrbe az egyes vágányra érkezett be Budapestről egy vonat. A rajta utazó menekülteket leszállíttatják, majd a hetes peronra irányítják őket.

    Egy önkéntes tolmács közölte a mintegy 200 menekülttel, hogy nem lesz semmi baj, egy különvonat várja őket, amely tovább indul Hegyeshalom felé.

    22. 16 - Elindultak a vonatok Hegyeshalom felé

    Az ötös és az egyes vágányról is elindultak Hegyeshalom felé a vontok Győrből. Úgy tudjuk, hogy az ottani kiszállás után, az egyik üres szerelvény visszaindul a megyeszékhelyre a többi menekültért.

    Menekültek Győrben - 2015. 09. 10 (II). Fotó: H. Baranyai Edina



    S mindazok, akik nem férnek fel, a váratóan hajnali egy óra körül induló vonatra, kénytelenek lesznek Győrben éjszakázni, és majd a reggeli szerelvénnyel továbbutazni.

    22. 04 - 100 busz hozta a menekülteket

    A vámosszabadi menekülttábora a nap folyamán több mint 100 busszal hozták a menekülteket. A járművek aztán üresen indultak vissza.

    Ismételjük: a menekültek a leszállás után gyalog indulnak el Győr felé. A határ menti faluban közel 100 menekült tartózkodhat.

    A helyi képviselő testület is ülést tartott csütörtökön, s folyamatosan nyomon követik az eseményeket.

    21. 58 - Vaksötétben, az útszélén

    Értesüléseink szerint, a menekülteket buszokkal szállítják a vámosszabadi táborba, de ők azonnal el is indulnak Győr felé. Úgy százan lehetnek még ott, de mind többen vannak a 14-es főúton. Ők immár teljes sötétben gyalogolnak a megyeszékhelyre. A két település között a távolság 15 kilométer.

    Munkatársaink a vasútállomáson kívül Győr belvárosában is találkoztak este menekültekkel.

    21. 39 - Helyzetjelentés, mi történik Győr és Vámosszabadi között

    Információink szerint a vámosszabadi menekülttáborban jelenleg is több százan várakoznak, de ők még nem indultak útnak. Akik gyalogolni kezdtek, 5-10-20 fős csoportokban tartanak Győr felé. Az egyes egységek hossza egy kilométer.

    A győri vasútállomáson jelenleg viszonylagos a nyugalom.

    Érkeztek magyar utasok a vasútállomásra, többen Sopronból. Nem volt gond az utazásukkal. Fiatalok Zürichből a menetrendhez képest egy órás késéssel érkeztek, és csak Bécsben kellett átszállniuk. A Dacia express átjöhetett az osztrák-magyar határon.

    21. 25 - Az ötös vágányon továbbra is várakozik egy szerelvény. Ennek az eleje üres. Feltehetően itt kap majd helyet az a 600 menekült, akik egy órán belül megérkeznek gyalog Vámosszabadiból Győrbe.

    Az egyes vágányon is áll egy vonat, tele menekültekkel.

    21. 20 - Lassan újra egyre több menekült érkezik a győri vasútállomáshoz.

    20. 57 - A menekültek egy nagyobb csoportja már négy kilométerre van Győrtől. Lényeges, ők a Vámosszabadiból indultak és az utat gyalog tették meg.

    Menekültek Győrben - 2015. 09. 10. Fotó: H. Baranyai Edina



    Egyébként sok a bécsi rendszámú autóval érkezett önkéntes. Ők adományokat hoztak Győrbe.

    20. 44  - 600-an tartanak Győr felé Vámosszabadiból

    Az ötös vágányon álló, Hegyeshalomba tartó, menetrend szerinti vonaton hatszáz menekült várakozik az indulásra.

    Úgy tudjuk, az egyes vágányról este kilenc óra körül indul majd egy mentesítő járat. Erre a szerelvényre már háromszázan várakoznak.

    Munkatársunk azt tapasztalta, amint megtudták a menekültek, hogy felszállhatnak egy vonatra, azonnal rohanni kezdtek a vasúti kocsik felé. Szinte minden maguk mögött hagytak. 

    A kisalfold.hu megbízható forrásból úgy értesült, hogy a vámosszabadi menekülttáboról korábban hatszázan indultak el gyalog Győr felé. Emiatt azonban az utat nem kellett lezárni.

    20. 34 - Nincs tolmács

    Jelenleg az jelenti a legnagyobb problémát, hogy nincs tolmács a helyszínen. A menekültek nem tudnak kivel kommunikálni, információt kérni. Így sok esetben az ott várakozóktól, a sajtó munkatársaitól próbálnak felvilágosítást kérni.

    Igaz, valószínűleg azért nyugodtak a menekültek, mert az időjárás enyhe és mintegy negyven percenként vonat szállítja őket nyugat felé. A helyiek örülnének, ha csoportosulásaik közt könnyebben közlekedhetnének a vasúti aluljáróban, környékén.

    20.30 - Nemrégiben mintegy nyolcszáz menekülttel indult el vonat Győrből Hegyeshalomba. Úgy tudni még három megy hasonló létszámmal.

    A rendőrök közt más megyékből érkezettek is vannak.

    20. 21 - 3-400 menekült is lehet a győri vasútállomáson

    A győri vasútállomáson több száz menekült várakozik, látszólag nyugodtan. A rendőrök külföldi kollégáikkal együtt járőröznek.

    Személyautókkal, taxikkal is érkeznek menekültek a pályaudvarhoz.

    19. 44 - Ismét megtelt menekültekkel a győri vasútállomás

    Sokan várakoznak az épület előtt is. Munkatársunk azt is tapasztalta, hogy most nem indult különvonat, a menekültek az igázókkal együtt utaznak. Nagy a tumultus, alig férnek fel a szerelvényre az emberek.

    A megyeszékhelyen a helyzet, tehát óráról órára változik. Azt tudjuk tanácsolni a késő este utazni indulóknak, hogy lehetőség szerint időben érjenek ki az állomásra.

    Hamarosan újabb, friss hírekkel, fotókkal jelentkezünk a pályaudvarról.

    19. 23 - A menekültek egy része értesült a  határzár szigorításáról

    Értesült a határzár szeptember 15. utáni szigorításáról az MTI által csütörtökön, Röszkén megkérdezett menekültek egy része. A zöldhatáron át frissen Magyarországra érkezett menekültek közül többen azt mondták: hallottak arról, hogy szeptember közepétől szigorítások lépnek életbe.

    Mások, akik nem értesültek a tervezett intézkedésekről, szerencsésnek mondták magukat, hogy átjutottak Magyarországra. Az újságírókat is arról kérdezgették, vajon szabad-e az útjuk tovább Ausztria és Németország felé.

    18. 53 - Elindult a határ felé az egyik különvonat.

    18. 44 - Kiürült a győri pályaudvar, mert elindult egy különvonat a határ felé


    - Szinte teljesen kiürült a győri vasúti pályaudvar - jelentette a helyszínről munkatársunk. Az 1-es peronon egy szerelvény áll, amelyen csak menekültek tartózkodnak. Egy vonat teljesen megtelt. Az utasok, köztük sok a gyermek, boldogan integet ki az ablakból. Feltehetően, azért, mert hamarosan indul a határ felé a vonatuk.

    Úgy tudjuk, hogy Vámosszabadi felől még várhatóan újabb menekültek érkeznek Győrbe. Azt, hogy külön vonat indul Hegyeshalom felé, azt is jelenti, így próbálják meg elérni, hogy minél gyorsabban szabaddá váljon a pályaudvar. 

    A többi személyvonaton már nem találkozni menekültekkel - közölte munkatársunk.

    A pályaudvaron egyébként sok a rendőr, akik segítenek a menedékkérőknek az eligazodásban.

    18. 09 - Gyalog mennek át a hegyeshalmi határon a menekültek

    Rendőri kísérettel gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásra érkező menekültek az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz csütörtök délután. Az utolsó Bécsbe tartó nemzetközi járatot 15 órakor indították el a hegyeshalmi vasútállomásról, azóta az osztrák vasúttársaság (ÖBB) nem fogad és nem is indít a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon járatokat.

    Hegyeshalomból gyalog keltek útra. Fotó: MTI



    A vasútállomásra nem sokkal öt óra előtt gördült be egy a Keleti pályaudvarról érkező külön vonat, amelyen becslések szerint több mint ezer migráns utazott. Csak csütörtökön eddig mintegy háromezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál az MTI információi szerint. Rendőri kíséret mellett a határt mintegy húsz perc alatt érik el a migránsok, akik ezután Miklóshalmára (Nickelsdorf) gyalogolnak, ahonnan buszok viszik őket tovább Bécsbe.

    Az elmúlt napokban is indult már útnak gyalog több száz migráns a hegyeshalmi vasútállomásról a határ felé, miután csak a településig közlekedő vonattal utaztak és nem fértek fel vagy nem akarták megvárni a Hegyeshalomból Bécs felé közlekedő járatokat.

    17. 10 - Jövő kedden tárgyal a kormány a válsághelyzet kihirdetéséről

    A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről - mondta Lázár János szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy mégsem lesznek Szerbia felé nyitott tranzitzónák Magyarország területén.

    Lázár János bejelentette: a kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi a következő két hétben a bevándorlók folyamatos és biztonságos ellátása érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy legalább további 2-3 befogadóállomás felállítására tegyen javaslatot.

    A Miniszterelnökség vezetőjének tájékoztatása szerint az idén eddig 176 ezer illegális bevándorló lépte át a határt. Ezzel, a tömeges bevándorlással kapcsolatban közölte: a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély lehetősége is nő Magyarországon. 

    16. 45 - Röszkére folyamatosan érkeznek a menekültek 

    Folyamatosan érkeztek csütörtökön Szerbia felől a migránsok a Röszke határában kialakított gyűjtőpontra. A bevándorlók döntő többsége azon a résen érkezik Magyarországra, amelyet a Szeged-Szabadka vasútvonal üt a határkerítésen, de a kevésbé tájékozottak az ideiglenes pengekerítésen is átmásznak.

    Az MTI tudósítója látott a kerítésre terített hálózsákokat, amelyeket a menedékkérők azért használnak, hogy az éles drót ne sértse fel őket. Ugyanakkor jelentősen felgyorsult a migránsok elszállítása is a gyűjtőpontról. A buszok szinte ingajáratban közlekednek a gyűjtőpont, illetve a régi, hangárként emlegetett idegenrendészeti előállító, és az újonnan, a gyűjtőponthoz még közelebb felhúzott idegenrendészeti előállító között.

    Ez azt jelenti, hogy szinte közvetlenül azután elszállítják az embereket a mezőről, hogy átlépték a határt. 

    16.30 - A győri vasútállomásról az elmúlt percekben elindult az utolsó olyan vonat, amely Bécsig közlekedik. A vasútállomáson a menekülteket ezekben a percekben ültetik át az elvileg nemzetközi vonatként közlekedő járatról egy helyközi vonatra, amely Hegyeshalomig viszi őket, onnan gyalog mehetnek tovább Ausztriába.

    15.31 - Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtöktől.   
       
    A korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet, Eurocity vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális és éjszakai járatokat is.   
       
    A vasúttársaság közlése szerint jelenleg különjáratokat sem indítanak Münchenbe, mivel jelenleg sokkal több menekültet kell Bécsbe szállítani, mint elutaztatni az osztrák fővárosból. A Münchenbe tartó menetrendszerinti járatok közlekednek, azonban csak annyi embert engednek fel rá, amennyi a szabad ülőhely.  
       
    Az ÖBB szóvivője a Reuters hírügynökség jelentése szerint arról beszélt, hogy várhatóan a nap további részében nem fognak járni a vonatok.   
       
    A hírügynökségnek a szóvivő megerősítette, hogy mindkét irányban felfüggesztették a vonatközlekedést.



    Gyalogoltak Ausztriába a menekültek Hegyeshalomból. Fotók: Méhes Ákos










    15.13

    Fotók: H. Baranyai Edina



    14.45

    14.37Mintegy harminc taxis szállítja Vámosszabadiról a győri vasútállomásra a menekülteket, arra számítanak, hogy késő estig dolgozni fognak.


    Fotó: H. Baranyai Edina

    Fotó: H. Baranyai Edina

    A menekültek elszántságát, miszerint sem a táborban, sem Magyarországon nem akarnak maradni, jól jelzi, hogy egy bokatörött lány elutasította, hogy mentőt hívjanak hozzá. Botokra támaszkodik, most leültették, hogy várja meg a következő taxit.

     

    Ez a kisfiú is sérült lábbal gyalogol. Fotó: H. Baranyai Edina

    Ez a kisfiú is sérült lábbal gyalogol. Fotó: H. Baranyai Edina
    14.24 - Átmenetileg csak Hegyeshalomig közlekednek a MÁV-Start Zrt. vonatai a Budapest-Bécs vonalon - tudatta a vasúttársaság csütörtökön, nem sokkal azt követően, hogy osztrák partnere jelezte: túlterheltség miatt átmenetileg nem indít vonatokat a két főváros között.    
       
    Az ÖBB kora délutáni közlése szerint a korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális járatokat is. Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. Az ingázók és az iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg.  
       
    A MÁV-Start közlése szerint az intézkedés miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon késések előfordulhatnak.


    14.22 - Mindeközben Hegyeshalomban egy munkagép a vasúti sín mellett futó gázvezetéket vágott el, emiatt egy ideig szünetelt a vonatközlekedés, de most már elhárították a hibát.

    14.16 - Újabb osztrák autókonvoj jön Magyarország felé

    A Budapest–Bécs vonatpótló konvoj a menekülteknek elnevezésű osztrák akció folytatódik, ma 18 órakor egy bécsi parkolóból újabb konvoj indul el Magyarországra. A szervezők arra kérték a magyar és osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban - írja az Index.

    13.57 - Vámosszabadin megint az történik, mint szerdán, folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszok, most egyszerrre három csuklós busz is jött, és még nagyon sokra számítanak.

    Az emberek nem mennek be a táborba, hanem a bekötő úton állnak sorba - jelenleg 150-en -, majd taxik szállítják őket a győri vasútállomásra. Ez a sor azonban lassan halad, igaz gyorsabban, mint szerdán: átlag öt perceként érkeznek a taxik. Egy taxiba egy család elfér, a gyerekek az ölükben. A sorban állók mellett ásványvizek is sorakoznak.

    A 14-es főút forgalmát egyelőre nem akadályozz a sor, de a menekültek öt-hat fős, időnként nagyobb csoportja elindul gyalog Győr felé. A nagyobb csoportok élére rendőrautó áll.

    A vámosszabadi tábornál egyelőre három rendőr tartja a rendet,
    ami egyelőre elegendő, a menekültek fegyelmezettek, türelmesen állnak a sorban. 

    Sokan egyébként már sátrakat állítottak fel a tábor előtt - ehhez az is hozzátartozik, hogy hatalmas a szemét.



    13.50 - Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít vonatokat Bécsből Budapestre az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtöktől.     
        

    A korlátozás érinti a Bécs és Budapest között közlekedő Railjet vonatokat, továbbá a határon átkelő regionális járatokat is.

    A vasúttársaság közlése szerint jelenleg különjáratokat sem indítanak Münchenbe, mivel jelenleg sokkal több menekültet kell Bécsbe szállítani, mint elutaztatni az osztrák fővárosból. München fele tartó menetrendszerinti járatok közlekednek, azonban csak annyi embert engednek fel rá, amennyi a szabad ülőhely.

    Az utóbbi két hétben csaknem minden vonatunk üzemelt, emiatt jelenleg kevesebb vonat áll rendelkezésre, hiszen a szerelvényeket karbantartani és takarítani kell - közölte a társaság szóvivője.

    Az ÖBB egyelőre nem árusít jegyeket az érintett járatokra. Az ingázók és az iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg - áll a társaság közleményében.

    Az Ausztriába érkező migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe.


    13.41 - Munkatársunk már Nickelsdorfból (Miklóshalma) jelentkezett, ahol a menet eleje megpihent a kamionparkolónál, az osztrák vöröskereszt aktivistái ételt osztanak nekik. Hamarosan busz érkezik értük.

    13.29 - Átért a menekültek menetének eleje Ausztriába. Talán még 1200-nál is többen vannak, a menet vége még csak félúton tart.

    13.18 - Szerdán 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok csütörtöki összesítése szerint.   
       
    Szombat óta így már 30 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén nagyjából 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350 megérkezését jegyezték fel.  
       
    A müncheni főpályaudvaron viszonylag rendezetten fogadják a vonatokat a rendőrök és az önkéntesek. A napok óta tartó szinte állandó munka ugyan egyre inkább felemészti az erőket, de a társadalmi munkában dolgozó emberek mindinkább szervezetten osztják meg a feladatokat; műszakokat szerveznek, a Twitter mikroblogon külön oldalt indítottak, és a főpályaudvarnál felállítottak egy információs pultot, hogy tájékoztassák az érdeklődőket, arról, miként segíthetnek - számolt be br.de című hírportálján a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.   
        

    12.56 - Újra kezdődik: Röszkéről érkeznek a menekültekkel teli buszok Vámosszabadira.

    12.47 - Elindult a menekültek menete a hegyeshalmi vasútállomásról.
     

    Fotó: Méhes Ákos

    Fotó: Méhes Ákos
    12.41 - Megérkezett közben Hegyeshalomba a menetrend szerinti vonat is, ezen is sok menekült utazik, őket azonban nem szállítják le, mehetnek tovább Ausztriába.

    12.36 - A hegyeshalmi vasútállomáson lévő rendőrök tudatták a menekültekkel, hogy nincs csatlakozása a vonatnak és innen gyalogolniuk kell Ausztriába. Az emberek először csodálkoztak, azonban hamarosan útnak indulnak.

    Az állomás előtti tér megtelt, a Vöröskereszt által osztott ételeket fogyasztják a menekültek, utána indulnak.

    12.31 - Folyamatosan szállnak le a vonatról a menekültek, a Vöröskereszt aktivistái ételt-italt osztanak nekik.
     

    Fotó: Méhes Ákos

    Fotó: Méhes Ákos
    12.23 - Most futott be a különvonat Hegyeshalomba - jelentette munkatársunk.

    12.14 - Hamarosan megérkezik Hegyeshalomba a különvonat, számítások szerint 1200 menekülttel. Akiknek majd gyalog kell továbbindulniuk az állonásról Ausztria felé.

    12.11 - Szerdán egész nap mintegy 3300, csütörtök hajnalban pedig további 3700 menedékkérő kelt át Miklóshalmánál (Nickelsdorf) az osztrák-magyar határon - közölte az MTI-vel a burgenlandi tartományi rendőrség szóvivője.   
       
    Helmut Marban telefonon elmondta, hogy az osztrák határtól Schwechat fele tartó B10-es utat a hatóságok szerda este lezárták biztonsági okokból, mert a menekültek egy része gyalog indult útnak. Az útzár csütörtök délelőtt is tartott, feloldása a menekültek számától függ.  
       
    Az Ausztriába érkező migránsokat folyamatosan szállítják tovább a határról, csütörtök kora reggel 2800 menekült tartózkodott a burgenlandi határátkelő osztrák oldalán, buszokra vagy különvonatokra várva.  
       
    A miklóshalmai Nova Rock stadionban 400, Pándorfaluban (Parndorf) 250 bevándorlót fogadtak, ellátásukról a segélyszervezetek gondoskodtak.  
       
    A vöröskereszt tájékoztatása szerint az emberek nyugodtak és nagyon fáradtak voltak, de örültek, hogy Ausztriába értek. A legtöbben Németországba akarnak utazni, ezért a kora reggeli órákban csupán 20 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában.   
       

    Magyarország felől érkezett illegális bevándorlók és egy rendőr a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán fekvő Nickelsdorfban (Miklóshalma)(MTI/EPA/Herbert P. Oczeret)

    Magyarország felől érkezett illegális bevándorlók és egy rendőr a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán fekvő Nickelsdorfban (Miklóshalma)(MTI/EPA/Herbert P. Oczeret)
    Miklóshalmáról Grazba szállítottak különbuszokkal migránsokat csütörtök kora reggel. Grazban 270-en várják, hogy továbbvigyék őket Németország felé. Különvonat hiányában egyelőre ideiglenes szálláshelyet keresnek nekik. Várhatóan csak péntek hajnalban tudnak számukra vonatot biztosítani.  
       
    Csütörtök reggel migránsok százai lepték el a bécsi Westbahnhof pályaudvart, akik a Budapestről érkező menetrend szerinti járattal érkeztek, de különvonatok és különbuszok is érkeznek egész nap az osztrák-magyar határról. A hatóságok számításai szerint a bécsi pályaudvarra délelőtt háromezren érkezhetnek.  
       
    A salzburgi pályaudvaron mintegy 650 átutazó migráns éjszakázott csütörtökre virradóra.  
       
    A segélyszervezetek arra számítanak, hogy a következő napokban nagyszámú migráns érkezik Ausztriába, főleg amiatt, hogy szeptember 15-étől szigorodnak a menekültügyben alkalmazott magyar jogszabályok.

    11.56 - Meghalt az a férfi, akit két társával együtt elsodort egy gépkocsi csütörtökre virradóra a régi 5-ös úton, Szeged-Szentmihály közelében - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.   
       
    Várkonyi Gergely elmondta, hogy a három - magát szíriainak valló - határsértő szerda éjfél előtt a régi 5-ös úton Szeged felé gyalogolt, amikor a 178-as kilométer közelében elsodorta őket egy autó.  
       
    Az egyik sérült a kórházban meghalt, két társát súlyos sérülésekkel kezelik - közölte.  
       
    A rendőrség büntetőeljárás keretében tisztázza a baleset körülményeit és a felelősség kérdését.

    11.39 - Nagy a rendőri készültség Hegyeshalomban: a rendőrök a Győrből indult különszerelvényt várják - ezek szerint mégsem Ausztria lesz az első állomás, ahogy azt korábban tudtuk - , mintegy nyolcszáz menekült utazik rajta. Úgy tudjuk, nem lesz csatlakozás a vonatra, és a menekülteknek gyalogolniuk kell Ausztriába - jelentette munkatársunk a helyszínről.

    11.30 - Megtelt a különvonat Győrben, a szerelvény Ausztriába szállítja a menekülteket, akik jegy nélkül szállhattak fel rá.
     

    Menekültekkel teli különvonat indul Győrből Ausztriába. Fotó: H. Baranyai Edina



    10.55 -Csurig megtelt a különvonat, azonban sokan nem is tudják, pontosan hova tart.




    A csillogó szemű kisfiút itt még vízzel itatták, utána elszaladt egy almáért, és fotós kolléganőnk kezébe nyomta. Fotó: H. Baranyai Edina

    A csillogó szemű kisfiút itt még vízzel itatták, a kép elkészülte után elszaladt egy almáért, és fotós kolléganőnk kezébe nyomta azt. Fotó: H. Baranyai Edina

    10.50 - Mindeközben Németországban

    Ismét megindult a vasúti forgalom csütörtök reggel a német-dán határon, Flensburg és Padborg között, de a német Fehmarn és a dán Lolland-sziget között a vonatokat szállító kompok nem járnak. A közlekedést szerdán állították le a Svédországba igyekvő menedékkérők miatt.   
       
    Az ARD országos köztelevízió összeállítása szerint továbbra is korlátozott a vasúti forgalom Németország és Dánia között, csak regionális járatok közlekednek a flensburgi határátkelőn, és egyelőre nem tudni, hogy mikor áll helyre a szokásos menetrend.  
       
    A Flensburgból csütörtök reggel elindult első vonaton nagyjából 50 menedékkérő utazott. Őket a dán határvárosban, Padborgban több tucat rendőr fogadta, az ellenőrzés után a vonat továbbindult Koppenhága felé.  
     

    Svédországba és Dániába mennek Németoszágból a menekültek













    10.44 - A győri vasútállomás látványosan kiürült csütörtök délelőtt, ehhez azonban az kellett, hogy a MÁV egy külön szerelvényt indítson a menekülteknek Ausztriába.

    A legalább 10 kocsiból álló különvonatra jegy nélkül felszállhatnak a migránsok.

    Bár a szerelvény csak egy óra múlva indul, már most nagyon sokan vannak rajta, és arra kérik a most érkezőket, hogy minél hamarabb szálljanak fel rá, mert csak így biztos a hely.

    Hamarosan a Keletiből is érkezik egy vonat Győrbe, az arról leszálló menekülteket még bevárja ez a vonat, aminek az első megállója Ausztriában lesz.


    10.43 -  Lakatos Tibor az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője elmondta: januártól szerda éjfélig 175 868 tiltott határátlépés történt, és 1014 embercsempésszel szemben jártak el. Hozzátette, szerdán több mint 3 ezer illegális bevándorló érkezett, előállításuk és regisztrációjuk folyamatos. Csütörtök reggel 8 óráig 866 illegális bevándorlót regisztráltak.   
       
    Beszámolt arról is, hogy szerdán az illegális bevándorlók több alkalommal próbáltak meg kitörni a gyűjtőpontokról, ezeket az eseteket a rendőrség vagy megakadályozta, vagy újra előállították őket.   
       
    Kitért arra, hogy egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tettek. Az ügy előzménye, hogy egy magát szír állampolgárnak valló nő megpróbált a röszkei idegenrendészeti előállító területéről a kordonok alatt átbújva kijutni. Ezt az őrszolgálatot ellátó rendőr megakadályozta, ezért a nő felkapott egy betondarabot és a rendőrök felé dobta. Egy egyenruhást el is talált, de a történtek során senki nem sérült meg.   
       
    Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója arról beszélt, hogy csütörtökig 161 884 menedékjogi kérelmet regisztráltak, ebből 1835-öt szerdán, csütörtök reggelig pedig további 373-at. A befogadóállomásokon 2030-an tartózkodnak.   
       
    Kérdésre válaszolva elmondta: a bevándorlási hivatal tavaly 1,8 milliárd forintot fordított menekültellátásra, idén augusztusig már 2,5 milliárd forintot.   
       
    Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a menekültek ellátásával kapcsolatban szemenszedett hazugságnak nevezte a New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezet kifogásait, amelyekben a körülményeket tették szóvá, és úgy értékelték, hogy a magyar hatóságok állatként viselkednek a menekültekkel.   
       
    A szóvivő hangsúlyozta: mind a nemzetközi, mind a hazai jogszabályoknak megfelelő ellátást biztosítanak a bevándorlóknak, és folyamatos, 24 órás egészségügyi jelenlétet tartanak fenn a számukra.

    9.57 - Folyamatosan szállítja el a rendőrség buszokkal a zöldhatáron keresztül érkező migránsokat csütörtökön délelőtt a röszkei, Dugonyi úti gyűjtőpontról - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.   
       
    Az út menti tábornál kora délelőtt hat busz várakozott, hogy a rendőrök megtöltsék a kisebb-nagyobb csoportokban érkező emberekkel. Reggel 8 és 9 között mintegy kétszáz ember léphette át a határt a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, ahol a sínpálya miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály. A migránsok közül sokan az újságíróktól próbálták megtudni, milyen eljárás vár rájuk.  
       
    A gyűjtőpontnál több segélyszervezet is dolgozik, köztök a Katolikus Karitász, akik orvosi sátrukban az éjszaka csaknem száz embert - köztük kisgyermekeket és várandós nőket - láttak el főként végtagsérülésekkel és megfázásos tünetekkel.  
       
    A táborban a migránsok enni- és innivalót kapnak, amikor pedig eleredt az eső, német civilek egyszer használatos esőkabátokat osztottak az embereknek.  
       
    A régi 5-ös út mentén több csoportban határsértők tartottak Szeged felé, egy részük a drótakadály alatt átmászva juthatott át a zöldhatáron, másik felük pedig a gyűjtőpontot megkerülve igyekszik eljutni az ország belsejébe. Többségüket összegyűjtik a határ és a város között cirkáló rendőrségi mikrobuszok. Az egyenruhások a határsértők mellett az embercsempészeket is igyekeznek kiszűrni, elsősorban - az utóbbi időben a szállítók kedvelt járművévé vált - a lesötétített ablakú egyterűeket ellenőrzik.  


    9.36 - Mintegy kétezer illegális bevándorló várakozik a Keleti pályaudvarnál - mondta Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten.   
       
    Hozzátette: a rendőrség folyamatosan dolgozik azon, hogy őket a bevándorlási hivatal befogadóállomásaira irányítsák.  
       
    Az MTI kérdésére az ezredes beszámolt arról is, hogy a magyar-szerb határnál mintegy ezer rendőr teljesít szolgálatot, akik között a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állománya mellett a Készenléti Rendőrség és az ország valamennyi megyéjéből vezényelt rendőrök is vannak. Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, a jövő héten a határrendészeti igazgatóság felállításával ez a szám változni fog, de erről részleteket egyelőre nem tudott mondani. 

    8.57 - A delmagyar.hu arról számolt be, hogy szinte teljesen kiürült a röszkei gyűjtőpont csütörtök reggelre. Hétfő óta először most tapasztalni azt, hogy több a rendőr a helyszínen, mint menedékkérő. Sem a ruha-, sem az ételosztásnál nincs tumultus, nincs sorban állás.

    Egész éjjel Vámosszabadiba szállították a menekülteket.

    8.26 - Ébredezik a győri vasútállomás csütörtök reggel: a nagy váróteremben matracokon, rongyokon, padokon aludtak a menekültek, akik éjjel már nem tudtak továbbutazni.

    Ahogy feljöttünk az aluljáróból, eleven, csillogó tekintetű gyerekek sora fogadott minket, elképesztő, hogy mennyire jól tűrik a helyzetet.

    A főbejárat felé haladva, a gyerekeket magunk mögött hagyva azonban egy hatalmas szemétkupac látványa tárult elénk: eldobott takarók, sátrak, zsákok halmozódtak az 1-es peronra vezető ajtónál.

    A nemzetközi jegypénztárnál még nem kígyóztak a sorok, és a csarnok sem volt tele, még a váróban volt a többség.

    8.17 - Továbbhajtott a 24 éves szerb embercsempész Ausztriába, elfogták

    A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei szerdán 10 óra 33 perckor az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátkelési pont közelében észleltek egy szerb hatósági jelzésű, zárt kocsiszekrényű tehergépkocsit. Az autópályás rendőrök a túlterhelt járművet megkíséreltek ellenőrizni, azonban a sofőr a figyelmezető jelzéseket figyelmen kívül hagyva, forgalmi sávot váltott ás továbbhajtott Ausztria irányába.

    A rendőrök az autót az A4-es autópályán követték, melynek sofőrje a barátudvari kihajtónál leparkolt és futásnak eredt, majd ezzel egyidőben a raktérből közel 30 határsértő ugrott ki.

    A járőrök a 24 éves szerb állampolgárságú gépkocsivezetőt elfogták és további hatósági intézkedésekre az osztrák rendőröknek átadták.

    8.10 - Elfutott negyven menekült az M1-esen, az embercsempészek ellen vádemelési javaslat

    A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytatott K. V. 22 éves és I. G. 44 éves bolgár állampolgárok ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

    A nyomozás adatai alapján a gyanúsítottak közel 40 menekültek akartak gépkocsijukkal illegálisan külföldre juttatni. A két férfit az autópályás járőrök június 26-án 7 óra 20 perckor, az M1-es autópálya lébényi pihenőhelyén ellenőrizték. A rendőrök felszólítására a sofőr kinyitotta a jármű rakterét, ahonnan megközelítőleg 40 határsértő kiugrott és elfutott a helyszínről, közülük egy szír állampolgárt elfogtak.

    A járőrök a furgon vezetőjét és társát előállították a megyei rendőr-főkapitányságra. A gyanúsítottak kihallgatásukkor beismerték a bűncselekmény elkövetését.

    A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztálya az eljárást befejezte és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal a Járási Ügyészségnek megküldte.


    Szerdán történt:



    Videók a győri vasútállomásra érkező, várakozó és továbbutazó menekültekről >>

    6.56 - Minden eddiginél több, 3011 határsértőt - köztük 661 gyermeket - fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szerdán - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.   
       
    Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke környékéről állították elő a rendőrök, többségük szíriai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.  
       
    A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.  
       
    Országszerte tiltott határátlépés miatt szerdán 3321 embert fogtak el a rendőrök, húsz gyanúsított ellen embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.



    Csütörtök, 0.13

    Úgy tudjuk, nem sokkal éjfél után, fél egy körül különvonatot is indítanak a menekültekkel Ausztriába.

     




    Szerda, 23.45 - Meglepő fordulat éjfél előtt: két Ausztriába tartó vonatra is felszállhattak a menekültek

    Valószínűbb forgatókönyvnek tűnt, hogy a győri vasútállomáson tölti az éjszakát a menekültek nagy része, mégsem így történt: két vonattal is elindulhattak Győrből Ausztriába késő este.

    A hullafáradt emberek többsége nagy örömmel fogadta, hogy még éjfél előtt folytathatja útját.

     

    Menekültek: kaotikus nap után éjjeli gyorssal Bécsbe - képek: H. Baranyai Edina


    23.32 - Összegzés a szerdai menekültáradatról









    22.29

     



    22.16

    Vámosszabadiról lassan elfogynak a menekültek - jelentette munkatársunk. Az utolsó buszokkal érkezőket mégsem a Szövetség utcába, hanem egyenesen a vasútállomásra viszik.

    Egyelőre senki nem erősítette meg, de ebból arra lehet következtetni, hogy a szerda esti menekültáradat jelentős része zöld lámpát kap és utazhat nyugatra. Mint arról korábban beszámoltunk, délután egy teljes szerelvény indult meg a menekültekkel Győrből Ausztria irányába.

    A menekülteket természetesen az érdekli a legjobban, hogy mikor mehetnek tovább nyugatra? Tört angolsággal folyamatosan erről faggatják a rendőrök. Közben eleredt az eső.
     

    Fotók: H.Baranyai Edina


    22.08





    A szóban forgó Ikarus már Győrben

    A szóban forgó Ikarus már Győrben 

     



    22.02

    Sárásnál a rendőrség váltakozva engedi a forgalmat a 14-es főúton a gyalogló menekültek miatt.

     



    21.58

    Megérkezett az előbb említett újabb öt busz, de az ezeken ülő menekülteket már nem szállítják le Vámosszabadin, hanem egyből a Szövetségi utcába viszik őket.

    21.49

    Az este folyamán több mint 10 busz szállított menekülteket Vámosszabadira, s információink szerint még legalább ötöt várnak ide. A legutóbbi két buszról körülbelül 120 menekült szállt le, s indult el rögtön Győrbe.

    Beszédes tény: a rendőrök megsem próbáltak követni őket, a helyzet gyakorlatilag már nem kezelhető.

    21.28

    A kisalfold.hu munkatársa szerint a 14-es főúton gyalogló menekültek kisebb, 10-20 fős csapatokra szakadtak szét, nyilvánvalóan nem mindenki tudta tartani a tempót.

    A győri vasútállomáson továbbra is rengeteg a menekült, többségük úgy készül, hogy itt tölti az éjszakát. Ez valószínűleg így is lesz, mivel minden valószínűség szerint nem indítanak újabb szerelvényt velük Ausztriába.

    A vámosszabadi táborba este fél 10 magasságában a mai negyvenedik (!) busz érkezett meg, ott is óriási a tömeg, miközben a nagyszámú csoportok folyamatosan indulnak meg gyalog Győr irányába. T

    A helyzet tehát nemhogy nem lett jobb, jelenleg úgy tűnik, csak fokozódik Győrben és Vámosszabadiban is.

     

    Szerdán körülbelül 40 busz érkezett menekültekkel Vámosszabadira

    21.09

    Tekintettel arra, hogy a sötétben továbbra is rengeteg menekült tart a 14-es főúton Győr felé, a rendőrség félpályás útzárat rendelt el itt.

    Ezekben a pillanatokban újabb három busz érkezett meg a menekültekkel Vámosszabadira.

     

    Több száz menekült halad a 14-es főúton Győr felé!


    20.18

    A kisalfold.hu információi szerint szerdán még körülbelül 10 buszt várnak Vámosszabadira, ezeken 400-450 újabb menekült utazik.

    Tekintettel arra, hogy a táborban már nincs szabad hely, s egyébként sem akarnak itt maradni menekültek, a többségük vagy gyalog, vagy taxival indul Győr irányába.

    A tábor közelében egyre több a rendőrautó, miközben egy mentőautó is érkezett. Úgy tudjuk, hogy a tábor egyik magyar dolgozóját látták a mentősök, miközben rosszul lett az egyik menekült is. Társai elmondása szerint a férfi szívbeteg.

     

    Fotók: H.Baranyai Edina


    19.34

    Munkatársunk szerint a sötétben gyalogló menekültek testi épségét rendőrautók próbálják vigyázni a 14-es főúton, de nyilván sem nekik, sem a közlekedőknek nincs könnyű dolguk a sötétben.

    A menekültek minden bizonnyal a győri vasútállomásra tartanak, ahol mint korábban írtuk, óriási tömeg gyűlt össze szerdán.

    Úgy tudjuk, a vámosszabadi táborba körülbelül 1500 ember érkezett körülbelül 25 buszon.

     

    Videó: Szükösdi Judit



    18.45

    Botrány az M1-esen: elfogták a kézigránáttal fenyegető porschést - bővebb infók itt!

    17.09 - Menekültek: óriási tömeg gyűlt össze a győri vasútállomáson! - fotók

    Egy vasútállomáson dolgozó hölgy szerint ennyi menekült még nem gyűlt össze a győri pályaudvaron. Kígyózó sorok, szaladgáló gyerekek mindenhol.

    A kisalfold.hu munkatársa szerint a kaotikus helyzetről mindent elmond, hogy a menekültekkel egy egész szerelvényt indítottak útnak az osztrák határ felé.

    A hegyeshalmi személyvonaton a magyar utasokat külön kocsiba terelték a rendőrök; ezen a vonaton ugyanis szintén rengeteg menekült tart Ausztria felé.

     

    Menekültek: soha ilyen durva még nem volt a helyzet a győri vasútállomáson!


    16.09 - A beledi vasútállomást is elérte a menekültek egy kisebb csoportja szerdán - jelezte tudósítónk.
     

    ">További fotók itt >>

    15.42 - Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) augusztusban csaknem 300 millió forintot költött a menekültek ellátására, a forrást a kormány által, a megnövekedett illegális bevándorlás kezelésével összefüggő többletkiadásokra elkülönített 3,1 milliárdos keretösszegből biztosítja - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.   
       
    A közlemény szerint az illegális bevándorlók élelmezési és egyéb ellátása során, a gyűjtőpontokon és az előállítókban augusztusban a rendőrség 661 639 szendvicset, 3717 kilogramm felvágottat, 18 000 kockasajtot, 18 444 kilogramm kenyeret, 22 063 konzervet, mintegy 2000 kilogramm almát és banánt, valamint 524 962 palack félliteres ásványvizet adott az illegális bevándorlóknak.  
       
    A rendőrség a csecsemők, kisgyermekek részére az elmúlt hónapban 2886 gyermek-élelmiszercsomagot, 202 kilogramm kekszet, 1376 üveg bébiételt, 28 kilogramm tápszert, 58 kilogramm babapiskótát, 5914 liter tejet, továbbá 5034 csomag pelenkát és 114 cumisüveget biztosított.  
       
    A rendőrség közleménye leszögezi: az egyes civil szervezetek képviselőinek nyilatkozataival ellentétben az illegális bevándorlók ellátása folyamatos és megfelelő, nincs fogytán sem az élelmiszer, sem a víz az idegenrendészeti előállítókban. 

    14.58 - Elindult gyalog mintegy 150-200 menekült a hegyeshalmi vasútállomásról a település kerékpárútján az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz - erősítette meg Hegyeshalom polgármestere szerda délután az MTI információit.   
       
    Szőke László (független) elmondta, feltételezése szerint a bevándorlók nem akarják megvárni az Ausztria felé tartó következő vonatot, ezért indultak útnak. A csoportban gyerekek is vannak, a határt körülbelül fél óra alatt el tudják érni - tette hozzá.  
       
    Korábban az M1 aktuális csatorna számolt be arról, hogy korlátozott számban felszállhattak a bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvarról Bécsbe, illetve Németországba induló nemzetközi vonatokra, ám Hegyeshalomban előfordult, hogy le kellett szállniuk, hogy elférjenek a köztes állomásokon felszálló utasok.

    14.43 - Nyugodt a helyzet a magyar-osztrák határon, az előző napokhoz képest kevesebb embercsempészt tartóztattak fel - közölte a burgenlandi rendőrségi szóvivő.   
       
    Gerald Pangl tájékoztatása szerint az A4-es autópályán a közeledés folyamatos volt, a régióban csaknem 120 rendőr van bevetésen, az ellenőrzéseket a bécsi rendőrökkel együttműködésben végzik.  
       
    A múlt hét vasárnap kezdődött, az embercsempészek kiszűrése érdekében indított járműellenőrzési akció keretein belül Burgenland tartományban eddig összesen harminc embercsempészt fogtak el, közülük kettőt kedden. A tartományi rendőrség közlése szerint a vonatokon is ellenőriznek majd a rendőrségi állomány kapacitásától függően.  
       
    Szerda éjféltől délelőttig 880 menedékkérő lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál. A burgenlandi rendőrség közlése szerint őket menetrendszerinti és különjáratokkal vitték Bécsbe. Hétfő kora reggeltől kedd reggelig hétezer menekült utazott keresztül az osztrák fővároson.  
       
    A miklósfalvai (Nickelsdorf) Nova Rock csarnok jelenleg üres, az itt elszállásolt menekültek már továbbutaztak. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint minden kezd visszaállni a rendes kerékvágásba.   
       
    A Vöröskereszt 120 segítővel dolgozik Burgenlandban, itt a segélyszervezet önkéntesei a hét eleje óta naponta kétszáz embert látnak el. Egyelőre nem számolnak azzal, hogy a hétvégéhez hasonlóan nagy számú menekült érkezik a határhoz, amennyiben azonban újra több önkéntesre lenne szükség úgy továbbra is tudnának más tartományokból embereket toborozni.   
       
    A bécsi érsek további menekültek befogadását szorgalmazta. Christoph Schönborn csaknem tízezer levelet küldött paptársainak és a Caritas segélyszervezet képviselőinek, hogy vegyék ki részüket a menekültek befogadásából. Az érsek a bécsi Stephansplatznál lévő egyházi irodákban akar elhelyezni migránsokat.   
       
    Schönborn azt szorgalmazza, amennyiben a papok nem tudnak menekülteket befogadni úgy más módon, német nyelvtanfolyamok vagy szabadidős tevékenységek szervezésével, esetleg adományokkal segítsék a migránsokat. Az érsek szerint mivel az egyházi ingatlanok 85 százaléka felszereltség hiányában nem alkalmas arra, hogy azokban lakni lehessen, néhány plébániának azt is meg kell fontolnia, hogy béreljen befogadásra alkalmas ingatlanokat. 

    14.40 - Mintegy ezren akartak feljutni a Hegyeshalom felé tartó vonatra a Keletiben - írja az Index.

    Csak 150 menekült fért fel a 12:10-es vonatra, a többiek már 8 órája várnak türelmesen. A vonat nem telt meg, hagytak helyet a Győrben felszállóknak is. Videó itt >>

    Az M1 Hegyeshalomból jelentkező munkatársa szerint előfordul, hogy a határra érkezve le kell szállnia a bevándorlók egy csoportjának, hogy a köztes állomásokon felszálló utasok elférjenek.

    14.39 - Elfogtak az M5-ös autópályán kedden egy 31 éves tiszaalpári embercsempészt, aki harmincegy, a magyar-szerb határt illegálisan átlépő szír állampolgárt zsúfolt be a kisteherautójába és fizetség ellenében Budapestre akarta őket vinni - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.   
       
    Árvai Edina közleménye szerint az embercsempészt az autópálya 67-es kilométerszelvényében ellenőrizték, és a gépjármű rakterében összezsúfolva szír állampolgárokat, közöttük négy gyereket találtak. Az embercsempészt őrizetbe vették.  
       
    A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kedden embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt összesen 5 magyar, 2 szerb és 2 horvát férfival, továbbá 1 magyar nővel szemben indított büntetőeljárást.  
       
    A gyanúsítottakat az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán ellenőrizték, ennek során kiderült, hogy a gépjárműveikben tartózkodó külföldiek jogellenesen lépték át a határt.   
       
    Az 57 szír, 16 afgán és 5 iraki utassal szemben idegenrendészeti eljárást indítottak a rendőrök.
     

    Megint kitörtek a menekültek Röszkén



    13.52  - Csak korlátozott számban ugyan, de felengedik a rendőrök a menekülteket a budapesti Keleti pályaudvarról Bécsbe, illetve Németországba induló nemzetközi vonatokra - hangzott el az M1 aktuális csatornán szerdán.   
       
    Az M1 tudósítója elmondta: először az érvényes papírokkal rendelkező utasok szállnak fel, majd a fennmaradó helyek függvényében a migránsokat is felengedik a vonatra.   
       
    Először a családok szállhatnak fel, ám sokszor nehéz megállapítani, kik tartoznak össze, ebből adódóan előfordulnak hangosabb szóváltások a rendőrök és a migránsok között, de tettlegesség eddig nem történt - tette hozzá.  
       
    Az M1 Hegyeshalomból jelentkező munkatársa arról számolt be, előfordul, hogy a határra érkezve le kell szállnia a bevándorlók egy csoportjának, hogy a köztes állomásokon felszálló utasok elférjenek.   
       
    A vonatról leszállított bevándorlók ekkor a következő nemzetközi járattal, vagy a Győrből az ausztriai Királyhidára közlekedő szerelvénnyel utazhatnak tovább. 

    12.10 -  Mintegy 200-250 menekült elhagyta szerda délelőtt a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A bevándorlók azóta beleegyeztek abba, hogy buszokkal befogadóállomásokra vigyék őket. A rendőrök a röszkei autópálya-határátkelőhelyen feloldották az útlezárást.   
       
    A korábbi napokhoz hasonlóan főként fiatal férfiak feszültek neki a sorfalnak, majd amikor a rendőrök már nem tudták tartani a tömeget, az elindult a régi 5-ös út és az M5-ös autópálya felé. A menethez családosok és nők is csatlakoztak.  
       
    A rendőrség nem alkalmazott kényszerítő eszközt, sem gumibotot, sem könnygázt nem vetett be.  
       
    A rendőrök az M5-s autópálya melletti csomópontban igyekeznek megállítani a tömeget.  
       
    A sisakot és testpáncélt viselő rendőrök tolmács segítségével azt kérték a migránsoktól, hogy ne menjenek tovább, mert kora délután húsz busz érkezik, amely mintegy ezer embert el tud vinni a befogadóállomásokra.   
      
    Szerda reggel is folyamatosan érkeztek migránsok a vasúti síneken Röszkére.  
       
    Több magyar és külföldi segélyszervezet is érkezett kedden Röszkére, az adományok szétosztását egyelőre nem koordinálják megfelelően - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója, aki arról is beszámolt, hogy vannak olyan migránsok, akik a kapott élelmiszert, pelenkát visszaviszik a még szerb oldalon várakozó családjukhoz.  
       
    Egy időre lezárták a röszkei autópálya-határátkelőhely belépőoldalát, illetve a sztráda Budapest felé vezető részét, mert a migránsok egy része a sztrádán keresztül próbált a rendőrök elől elszaladni. A csoport nem indult el az autópályán, hanem az egyik benzinkútnál, valamint a Kisszéksósi úton állt meg. A rendőrök igyekeztek körbevenni őket.  
       
    Fél 12 körül sikerült megegyezni a migránsokkal abban, hogy elfogadják a korábban felkínált lehetőséget, tehát beleegyeztek abba, hogy buszokkal befogadóállomásokra vigyék őket. 
            
      Az egyenruhások felvezetésével a bevándorlók egy az út melletti füves területre vonultak, ahol megvárják a 13 és 14 óra között érkező buszokat. A rendőrök a csoportot körülállják, és ennivalót adnak az embereknek.



    A menekültek forgalommal szemben meneteltek az M5-ösön Budapest felé
     

    11.40 -  A rendőrség korábban a közlekedés biztonsága érdekében lezárta az M5-ös autópályát Röszkénél, most mindkét irányban folyamatosan haladhat a forgalom. A rendőrök sikerrel jártak, minden menekültet bekerítettek, nem tudnak most mozogni az autópályán.

    11.00 - No camp! kiáltással törtek ki a gyűjtőpontról a menekültek, úgy kétszázan szaladhattak a sztráda irányába. A határ felé haladó pályatest felé vették az irányt, ide egy rendőrségi csapatszállító érkezett. A Budapestről a határ felé vezető oldalon - a forgalommal szemben - menetelnek. Megbénítják az autópálya forgalmát. Egy másik csoport, több száz menekült a régi 5-ösön Szeged felé tart - írja a delmagyar.hu.


    10.36 -  Az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól - javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.   
       
    Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédet. A teljes cikket itt olvashatja >>

    10.15 - Röszkén az egyszerűsített regisztrációt is megtagadják a menekültek

    A rendőrök arab tolmács segítségével próbálják megértetni, hogy nem kell ujjlenyomatot adni, egyszerűsített regisztráció után is buszokra szállhatnak. Most csupán a nevüket, származási helyüket kellene bemondaniuk. Hangosbemondóval is közlik az információt. Mintegy 80-100 menekülttel szemben 20-30 rendőr található. A migránsok nem akarnak egyáltalán regisztrálni, zúgolódnak. Azt mondják Magyarország szabad ország, a rendőrök viszont azt hangoztatják, hogy be kell tartaniuk az itteni szabályokat  - írja a delmagyar.hu.

    10.11 - Menekültek futnak el az ideiglenes határzár mellett a Röszke melletti vasúti átjárónál a magyar-szerb határon 2015. szeptember 9-én reggel.
     

    MTI Fotó: Ujvári Sándor

    MTI Fotó: Ujvári Sándor

    10.01 - Bejárta a világot a jelenet a magyar operatőrről, aki elgáncsolt egy férfit a gyerekével Röszkén

    Az esetről itt írtunk. A Jobbikhoz közeli N1TV kamerását az eset után azonnal kirúgták, amivel az adó az ügyet lezártnak tekinti.

    Az üggyel foglalkozott vele a Time, a Dailymail, a Quartz, a WashingtonPost, a Telegraph, az ABC, a Mashable de még női lapok is.

    9.45 - Idén már 4-5 ezer bevándorlót toloncoltak ki Magyarországról, ők jellemzően nem terjesztettek elő menekültügyi kérelmet, illetve azt elutasították - mondta el Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője és Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.  
       
    Balázs László közölte: eddig 172 821 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, közülük 2770-nel szemben kedden. Éjféltől szerda reggel 8 óráig 691 bevándorlót állítottak elő.   
       
    A hatóságok ebben az évben 990 embercsempésszel szemben jártak el - mondta a főosztályvezető.  
       
    Kiss Attila elmondta: reggel hatig 160 275 menekültügyi kérelmet regisztráltak. A rendészeti intézményekben 2456 migráns tartózkodik. 

    9.10 - Kiutasították az embercsempészt, az ügyészség bezáratná 

    A Győri Járási Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy szerb férfit, aki múlt pénteken hajnalban 24 szír állampolgárt vett fel kisteherautójába Mórahalom környékén. A cél természetesen Ausztria volt - tudatta az ügyészség.

    Az embercsempészést fejenként 200, így összesen 4*800 euró - vagyis mintegy 1.500.000 forint - ellenében vállalta. A fizetésre a szállítás után került volna sor. A férfit az M1-es autópályán érték tetten, az osztrák halár előtti utolsó pihenőhelyen.

    A bíróság a terheltet bűnösnek mondta ki minősített embercsempészés bűntettében, ám a végrehajtandó börtönre irányuló ügyészi indítványtól eltérően azonban l év 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 2 évre kiutasította Magyarország területéről. Kocsiját elkobozták.

    Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett.

    8.14 - A győri vasútállomás leginkább egy menekülttáborrra hasonlított  szerda reggel: a nagy váróteremben még kisebb sátrak is álltak.

    A nemzetközi pénztár előtt menekültek útra kész csoportja várakozott, és a Münchenbe tartó Railjetre is több tucatnyian vártak a peronon. A csarnok közepén pedig tucatnyi rendőr.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!