Győr és környéke

2015.09.03. 18:16

Széchenyi István Egyetem: szenátusi igen a két kar csatlakozására - fotók

Harmadával nő a győri Széchényi István Egyetem hallgatói létszáma a mosonmagyaróvári és a győri Apáczai-kar januári csatlakozásával.

Hancz Gábor


Rendkívüli ülésén csütörtökön egyhangúlag, 22 igen szavazattal támogatta a győri Széchenyi István Egyetem szenátusa, hogy a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi, valamint győri Apáczai-kara 2016. január 1-jén csatlakozzon az intézményhez – jelentette be Földesi Péter rektor sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett a két érintett kar dékánja, Schmidt Rezső és Szabó Péter. A Palkovics László felsőoktatási államtitkár által kedden ismertetett javaslatról a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa információink szerint jövő pénteken mond véleményt, s az Emberi Erőforrások Minisztériuma utána hozza meg végleges döntését.

A rektor a Kisalföld kérdésére elmondta: az elsődleges feladat a közös gazdasági és informatikai háttér megteremtése, ezt követheti majd a képzések összehangolása. „Azt szeretnénk, ha a hallgatók a változásoknak csak az előnyeit éreznék" – tette hozzá.

Szenátusi igen a két kar csatlakozására a Széchenyi István Egyetemen






Videó: Cseh Róbert
Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az utóbbi idők egyik legjelentősebb döntésének nevezte a szenátus csütörtöki határozatát. Hozzátette: ez összhangban van a kormány céljával, hogy a munkaerőpiacra képzettebb és több gyakorlattal rendelkező fiatalok kerüljenek. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő azon reményének adott hangot, hogy a változások hozzájárulnak a győri univerzitás tudományegyetemmé válásához.

A két kar csatlakozásával a Széchenyi-egyetemen hét kar és két intézet működik majd, mintegy 15 ezer hallgatóval. Földesi Péter úgy látja, ez a szám már összemérhető lesz a pécsivel, a szegedivel vagy a debrecenivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!