Győr és környéke

2015.09.12. 10:05

Nagy baj lesz, ha Ausztria lezárja a határt

Ezt Szőke László, Hegyeshalom polgármestere mondta arra az esetre reagálva, ha Ausztria - követve Németországot - lezárja a határait a migránsok elől.

kisalfold.hu

20:40 - Ausztria nem vezet be további ellenőrzést


Az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon - mondta Werner Faymann kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. A kancellár szerint azonban azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre. 


19:40 - Önkéntesek kontra taxisok


Vámosszabadin a tábornál nyugalom van. Pár tucat menekült vár arra, hogy kocsival bejusson a győri vasútállomásra. Osztrák önkéntesek érkeztek több mint tíz autóval.

 

Érdekes látvány, hogy a menekülttábor bejáratához vezető úton ők állnak sorban, a főúton a meg a taxisok. Utóbbiak egyelőre fuvar nélkül: ottjártunkkor tizenhárom üres taxit számoltunk meg. Az önkéntesek ugyanis ingyen beviszik a migránsokat az állomásra - negyvenes férfiak, nyugdíjas nagymamák vezetik az osztrák rendszámú autókat. "Persze, hogy nyolcvan (euró), kiderült, hogy tizenhatan vannak" - kiabálja az egyik taxis valakinek. Türelmesek, tudják, hogy lesz itt még ma számukra fuvar.

Taxisok Vámosszabadin.

Taxisok és önkéntesek Vámosszabadin.

18:30 - Ha lezárják a határt, nagy baj lesz


- Ha az osztrákok lezárják a határt a migránsok előtt, akkor itt nagy baj lesz. Erre az esetre ugyanis nem vagyunk felkészülve - hangsúlyozta érdeklődésünkre Szőke László hegyeshalmi polgármester, kifejtve, hogy évek óta minden szolgáltatást kikapcsoltak a határon. Nincs megfelelő infrastruktúra, világítás, víz, illemhely sem, vagy olyan objektum, ahová be tudnák a migránsok tömegét, akár ezreket fogadni. 


Három, mintegy háromszáz négyzetméteres rendezvénysátorral rendelkeztek, ám azokat egy korábbi vihar megtépázta. Most egy "másfelet" tudnának e célra bocsájtani.


- Ha az önkormányzat központi segítséget, anyagi támogatást nem kap, a község nem tudja önmaga ellátni az itt rekedő migránsokat. Főleg, mert ezt a hegyeshalmi lakókadóforintjaiból nem is tehetjük meg. A másik meg a kivel kérdése: jelenleg három-négy közmunkást foglalkoztatunk és a községüzemeltetési kft.-nek négy alkalmazottja van - számol a községvezető.


Vasárnap várják a határra az eddigi legtöbb, kilencezer migránst. Úgy tudjuk, hogy a határon tevékenykedő segélyszervezetek készlete is fogytán. 

A határ ellenőrzésének erősítésére készül Ausztria 


Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését - jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár a kormány vasárnap tartott rendkívüli válságülését követően az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint.


17:10 - Egyre többen jönnek


Úgy tűnik a keddi szigorúbb szabályok miatt fokozódik a menekültáradat. Főleg a Keletiből jönnek vonattal Győrbe, úgy tűnik a röszkei buszok már nem minden esetben bajlódnak azzal, hogy Vámosszabadiig hozzák a menekülteket, közelebbi a budapesti úticél. A fél ötös Railjetre nem is fért fel az össze Győrben váró menekült, ötvenen lemaradtak róla, s háromnegyed ötös hegyeshalmi járatra szálltak fel. Arra, amely bevárta a Keletiből érkező személyvonatot. "Kétszázötven migráns lesz rajta - mondta a rendőr, de ennél valószínű, többen voltak, mert a személyvonatra alig fértek fel. "Hol vagyunk most?" - kérdezte tőlünk egy fejkendős nő tiszta angoljával. Útba igazítottuk, persze ő is Ausztria felé ment. Az önkénteseknek sokszor annyi idejük sincs, hogy vizet adjanak nekik, mert átszállás után már indul is a vonat a határra. A rendőrök tudják, melyik érkező járattal nagyjából hány menekültre számíthatnak, s megy a logisztika - melyik vonatra, annak melyik részébe vezessék őket. Láthatóan az a cél, minél gyorsabban kitereljék őket Győrből a határ felé.

 

12:40 - Vámosszabadin kevesebb a szemét


Vámosszabadira most érkezett egy busz Röszkéről tele menekültekkel. Ami még feltűnő, hogy a menekülttábor környékéről eltűnt az az irdatlan szeméttömeg, mely egész hétvégén ott virított. Késő délután megnézzük, sikerül-e tartani a viszonylagos rendet - a migránsok között és tábor megtisztított környékén.


11:20 - A rendőrök egyben tartják a csoportokat


A szervezettség miatt nyugodtan telt a délelőtt a győri vasútállomáson. A Keleteiből vagy Vámosszabadiról érkező kisebb-nagyobb csoportokat a rendőrök egyben tartják, s úgy irányítják fel őket az óránként induló hegyeshalmi vonatra. Fél nap alatt legalább ezren indultak így Győrből az osztrák határ felé.

A rendőrök segítenek együtt tartani a csoportokat.

A rendőrök segítenek együtt tartani a csoportokat.

11:10 - Nickelsdorfnál több mint 6600 ember lépte át a határt szombaton


Nickelsdorfnál (Miklóshalma) szombaton több mint 6600 illegális bevándorló lépte át a határt szombaton. Nyugodt éjszaka után vasárnap reggel hat órakor csaknem negyven menekült tartózkodott a településen. Bővebben>>


10:45 - Alig öt perc átszállás


Megjött a 350 migráns a Keletiből, de öt percet sem voltak Győrben, felrakták őket a hegyeshalmi vonatra. Már indulnak is.


10:35 - Negyven percet késik a Railjet

 

Railjetre várva

Railjetre várva

vasárnap 9:50 - Menekültek százait várják


Egy vagonnyi, száz migránst várt meg a Hegyeshalomba induló vonat, akik Budapestről jöttek. Rendőri kísérettel gyalogoltak át az első vágányra. Csak ennyi? - kérdezi a rendőr a kollégáját. Minden utast előre küldtünk, mert 350-et mondtatok. - Azok a tíz harmincas vonattal jönnek - jött a válasz. Tucatnyi migráns maradt csak az állomáson, de fél tizenegykor jön a tömeg.

Vasárnap délelőtt, vonatra várva.

Vasárnap délelőtt, vonatra várva.

Tíz órakor készenlétis rendőrök osztrák kollégáikkal a Budapestre tartó vonatra szállnak fel. Úgy tűnik, a Keletiben is elkél a segítség.


21:00 - Sűrű éjszaka vár a győri vasútállomásra és a vámoszabadi menekülttáborra is


A győri vasútállomás szombat este fél nyolc körül nyugodt volt, a váróteremben mindössze két tucatnyi menekülttel találkoztunk, a Hegyeshalom felé induló vontra több mint százan ültek fel. Önkéntesek, máltaisok most is ruhát, szendvicset és vizet osztottak a Vámosszabadiról taxival érkezetteknek. A rendőrök próbálták egyben tartani és közös vagonokba irányítani a migránsokat, de a taxik folyamatos érkeztével az utolsó pillanatokba is befutottak jópáran. Fel is terelték őket a vonatra, ám egy önkéntes egyeztetett velük, s húszan úgy döntöttek, inkább leszállnak, s pihennek egyet. "Ne abba a kocsiba szálljon, mert elkap valamit, maga még túl fiatal hozzá" - közölte egy rendőr a vontra tartó dekoratív fiatal magyar lánynak, aki ezután meggondolta magát, s nem a migránsok kocsijába ült be. 

Busz érkezett Vámosszabadiba.

Busz érkezett Vámosszabadiba.

Vámosszabadin több százan állnak a tábor előtt. Nyolc óra után futott be egy újabb csuklós busz Röszkéről nyolcvanöt utassal, közülük harmincan hat és fél órát álltak rajta. Leszállva beálltak a sorba, mely a taxikat várja. A rendőröknek nem könnyű a dolga, a tömeg minél előbb szeretne eljutni a taxiig, egybe viszont csak négyen-öten férnek be. "Everybody go back" - kiabálja a rendőr, próbálva hátrébb terelni a migránsokat. Közben húsz méterrel hátrébb a sötétben ruhákat osztanak önkéntesek, a tábor ablakából férfiak lógnak, amikor megérkezik a busz, tapsolnak. A kocsira váró migránsok számát látva, az éjszaka még sűrű lesz itt is és a győri vasútállomáson is.


20:30 - Az információhiány a legnagyobb gond


Szőke László hegyeshalmi polgármester tájékoztatása szerint a legkésőbbi vonat 23 óra 45 perckor fut be naponta a helyi vasútállomásra. A szombati nap folyamán hol több százas, hol ezres csoportokban érkeztek Budapestről, Győrből a migránsok. 


Ők rendőri kísérettel - mely láthatóan olajozottan működik - a kerékpárúton keresztül indulnak neki a határ felé vezető útnak. Jellemzően az egyedülálló férfiak bírják jobban azt a mintegy négy kilométeres utat, a kisgyermekesek, idősek lemaradoznak, néha pihenőket is tartva.


A határ magyar oldalán a Magyar Vöröskereszt és a szervezetet segítő önkéntesek fogadják az érkezőket. Itt mint megtudtuk, folyamatosan várják az adományokat és önkénteseket is egyaránt. Más karitatív szervezetek és magánszemélyek is hozzájárulnak a segítségnyújtáshoz.


Érdeklődésünkre elmondták, hogy palackozott, szénsavmentes ásványvízre, kekszre, kenyérre, tisztítószerekre, gyümölcsre, pelenkára és főként meleg ruhákra lenne szükség.


Mint tapasztaltuk, az információhiány jelenti a legnagyobb gondot. A migránsok nem tudják, hogyan juthatnak tovább. Többen is tőlünk érdeklődtek, hogy miként lehet innen Bécsbe, Berlinbe eljutni (nem volt ez egyébként másként az osztrák oldalon sem).

Menekültek Hegyeshalomnál szeptember 12-én. Fotók: Kerekes István


A rendőrség, a Vöröskereszt, az önkéntesek mellett a hegyeshalmi önkormányzat is keményen kiveszi részét a munkából. Szőke László, mint elmondta az élelmiszerosztást a Vöröskereszt koordinálja, a takarítást, fertőtlenítést meg ők vállalták. A Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Kft. egy 30 köbéteres kukát és 10 darab 240 literes szemetes bocsájtott rendelkezésükre. A múlt szombat óta mostanáig közel 100 köbméter hulladékot takarítottak össze a hegyeshalmi közmunkások és a községgazdálkodási kft. munkatársai, illetve önkénteseket is láttunk hulladékot gyűjteni.


Első napon mintegy negyven liter hipóval fertőtlenítették a területet, és hasonló mennyiség kellene naponta a településvezető szerint, a fertőzés veszély elkerülése végett.


Azt már a tapasztalat hozta, hogy fél literes vizes palackok helyett pohárba töltik ki a határra érkezőknek a folyadékot, hogy kevesebb hulladék keletkezzen (és ez takarékosabb megoldás is). 


Bár ma napos idő volt, ahogy hűl a levegő egyre inkább keresték a menekültek a meleg kabátokat. 


- Gondot jelent, hogy a határátkelő ezen szakaszán nincs megfelelő világítás, továbbá illemhely sem. A hivatal dolgozói is kiveszik a részüket. Teát, kávét főzünk, szendvicseketkészítünk és hozunk a határra a segítőknek. Mosonudvarról, Mosonszolnokról kaptunk segítséget, a rajkai polgármester pedig szintén hétfőre segítséget ígért - fűzte hozzá SzőkeLászló, aki úgy tudja, hogy egyelőre vis maior támogatásra nem számíthat a település. 


A határ túloldalán is jártunk. A miklóshalmi gyűjtőállomásnál is ésszerűsítették a be- és kiérkezők fogadását, kordonokkal előzve meg a tolakodást. 


Több bécsi taxis is kínálta szolgáltatásai a helyszínen: ahogy hallhattuk 200-400 euró körüli összeget kértek volna az osztrák fővárosig. Nem kevesen választották ezt a megoldást, mint hogy újból - akár órákat várva - sorba álljanak a Miklóshalma felé tartó buszokra. 


Ide is folyamatosan érkeznek az adományok, rengeteg ruhanemű, élelmiszer közül tudnak válogatni a menekültek.



15:40 - Újabb csoportok érkeztek


Railjettel körülbelül 250, Győrből személyvonattal 500 migráns érkezett Hegyeshalomba. Őket a rendőrök kísérik a határátkelőhöz. 


Szőke László, Hegyeshalom polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a "forgatókönyv" ugyanaz, mint az elmúlt napokban, vagyis a rendőrök megvárják a 15-20 perc különbséggel Győrből és Budapestről befutó vonatokat, amelyekről mintegy félezres csoportokban kísérik a migránsokat gyalog az osztrák határhoz. Onnan a határon átlépve haladnak tovább a migránsok Miklóshalmára (Nickelsdorf), ahonnan buszok viszik el őket.


Közben szombat délelőtt kevesebb migránsokkal teli busz érkezett a vámosszabadi befogadó állomásra - közölte az MTI érdeklődésére a település független polgármestere.


Lizákné Vajda Lívia elmondta, hogy jelenleg nyugalom van a befogadó állomáson és annak környékén. 


Hozzátette: a 14-es úton is egyre kevesebb a győri vasútállomásra gyalogló migráns, ugyanakkor a tábor bejáratánál több taxi is arra vár, hogy a vasútállomásra szállítsa majd a migránsokat.


15:00 - Migránsok százait várják Hegyeshalomban


A hegyeshalomi vasútállomáson jelenleg csend van. Egy kétszáz fős csoportot nemrég kísértek el, most több száz migránst várnak a következő szerelvénnyel.


12:40 - Nyüzsgés a győri vasútállomáson


A győri vasútállomáson szombat dél körül is nagy volt a nyüzsgés. A háromnegyed tizenkettes, Hegyeshalomba indult vonatra már félkor kiterelték a menekülteket a rendőrök, több mint százan várakoztak, hogy felszállhassanak. Amint egy nyitott ajtót látnak, rohanni kezdenek a migránsok, hogy felszállhassanak, mert nem tudják, hogy a zöld gomb megnyomásával ők is bárhol ki tudják nyitni a vonat ajtaját. A váróban egy elkeseredett anya ölelte magához kamasz lányát: szétszakadt a család, az apa lemaradt. A közösségi oldalon az önkéntesek segítségével megtalálták egymást, s úgy volt, hogy a családfő felszáll a tizenegy óra után érkező budapesti vonatra. De nem jött, hiába mondták a nevét mindenhol a civilek a győri állomáson. 


Egy svéd pár - akárcsak tegnap este - a győri állomáson segített, amiben csak tudott, főként angolul a tolmácsolásban. Bárány István önkormányzati képviselő négy afgánnal jött a vasúthoz. "Bácsán szedtem össze őket, eltévedtek, azt sem tudták, hol vannak. Egyikük az epéjét mutatja, szerintem fájdalmai vannak" - mondta, majd az arabul és angolul beszélő önkéntesekhez vitte őket. 


A háromnegyed tizenkettes hegyeshalmi vonat megtelt, s rendben elindult a határ szélére. Eközben a taxisok folyamatosan fordulnak Vámosszabadi és Győr között, volt, aki a Szent István úton tette ki a menekülteket, s indult visszafelé.

 

Menekültek a győri vasútállomáson szombat délelőtt. Fotó: Cséfalvay Attila

Menekültek és rendőrök a győri vasútállomáson szombat délelőtt. Fotó: Cséfalvay Attila

 

Menekültek a győri vasútállomáson.

Életkép győri vasútállomáson.

Taxi

Néhányan taxival érkeztek Győrbe Vámosszabadiból.


12:00 - Folyamatos a vonatok indulása a Keletiből


A Keleti pályaudvarról folyamatosan indulnak a vonatok Hegyeshalom irányába, egy vonatra 200-500 ember fér fel - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában szombat délelőtt.


A nyugatra induló vonatokon meg van határozva, mely kocsikra szállhatnak fel az érvényes jeggyel rendelkező magyar és külföldi állampolgárok, majd a fennmaradó helyektől függően meghatározzák, hogy egy, kettő vagy három kocsira szállhatnak fel az illegális bevándorlók. 


8:20 - "Időszakos" határnyitás


Időszakosan volt nyitva szombat hajnalban a magyar-osztrák határ Hegyeshalomnál, az osztrák határrendészeti szervek "meglehetősen ötletszerűen nyitják meg vagy zárják le, ahogy jónak látják" az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint.


Bornemisza Péter emlékeztetett, hogy pénteken még egész nap le volt zárva az autópálya, nem kis gondokat okozva a közlekedésben.


Szombaton hajnalban nagyon ritka, de folyamatos volt a forgalom.


A vonatközlekedés az egész hétvégén szünetel Magyarország és Ausztria között, mert a nagy migránsroham miatt az osztrák vasúttársaság úgy döntött, hogy a vonatokat már a határon megállítják.


"A hegyeshalmi állomáson minden migráns leszáll a vonatról. Most az a módszer, hogy a vasútállomásról a rendőrök irányításával gyalog indulnak el a határhoz, a régi hegyeshalmi átkelőhöz, átmennek ebbe az ideiglenes gyűjtőpontba, egy kamionparkolóba, és ott várják őket vagy jönnek értük autóbuszok, de nem nagyon gyakran, amiből pénteken volt is probléma, hiszen több ezer migráns hagyta el az országot Hegyeshalomnál" - mondta a tudósító.


8:00 - Folyamatosan halad a forgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megnyitotta a személygépjármű-forgalom előtt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető útszakaszát, ahol korábban leterelték a járművezetőket.


A hegyeshalmi határátlépési pont térségében minden forgalmi sávban zavartalanul halad a forgalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!