Győr és környéke

2015.09.28. 16:00

Csaknem 500 milliárd forintról vallottak az adózók a megyében - fotók, videó

Egy átlagos adózó 2014-ben keletkezett jövedelmei után 365 ezer forintot fizetett be az államnak.

Hancz Gábor

Nagyon jól teljesített Győr-Moson-Sopron gazdasága tavaly – a legtöbb adat ezt az állítást támasztotta alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014-es adóévről szóló tfői győri sajtótájékoztatóján. Dr. Ladosné Kelemen Éva megyei igazgató beszámolójából kiderült, hogy a nyereséges vállalkozások száma 3, az általuk kimutatott nyereség összege 22 százalékkal nőtt. A cégeknek a kedvezmények figyelembevétele után 16,1 milliárd forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük keletkezett, 4,6 milliárd forinttal több, mint egy esztendővel korábban.


A sajtótájékoztatón a magánszemélyek adóadatairól is érdekes részletek hangzottak el. A megye adózói 447 milliárd forint összevont – azaz bérből és fizetésből származó – jövedelemről adtak számot, ami kis híján 8 százalékos emelkedést takar. Az átlagjövedelem elérte a 191.100 forintot, ez a legmagasabb vidéki érték.

 



A külön adózó jövedelmek körébe a tőkejellegű – például az osztalék- – jövedelmek tartoznak. Ilyen bevallást minden 11. adózó tett tavaly, összesen 39,3 milliárd forintot bevallva. Ez negyedével több az egy évvel korábbinál.


Egy átlagos adózó 2014-ben keletkezett jövedelmei után 365 ezer forintot fizetett be az államnak. Voltak persze, akik ennél jóval nagyobb mértékben járultak hozzá a központi költségvetéshez, mert jóval többet is kerestek. A legmagasabb fizetés évi 284,9 millió forint volt tavaly, szemben az egy évvel korábbi 352 millióval. A második helyezett neve mellett 169 millió, a harmadiknál 142,2 millió forint szerepel.

Csaknem 500 milliárd forintról vallottak az adózók a megyében




A külön adózó jövedelemmel rendelkezők csúcstartója az, aki 900,4 millió forintra tett szert döntő részben ingatlanértékesítésből. Ezután 145,4 millió forint adót fizetett, ami szintén tavalyi rekord. A második és a harmadik helyen holtverseny volt 783,9–783,9 millió forinttal.


Az adófizetési kötelezettséggel rendelkező Győr-Moson-Sopron megyeiek 61 százaléka ajánlotta fel adója 1 százalékát valamely civil szervezetnek, egyháznak vagy egy kiemelt költségvetési előirányzatnak (a Nemzeti Tehetség Programnak) idén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!