Győr és környéke

2015.07.09. 15:19

Olvasóink szavaztak a balatoni strandokról: Csopak simán győzött!

Nagy meglepetésre nem balatonfüredi strandot választottak a legjobbnak Olvasóink múlt heti szavazásunkon. Sőt, a Kisfaludy-strand épphogy felfért a dobogóra.

Szeghalmi Balázs


Július 15. - Így szavaztak a kisalfold.hu Olvasói a balatoni csúcsstrandokról - összesen 1490 voksot kaptunk



Július 10. - Sok-sok szempont alapján bírálják a strandokat

Jó hír a megyei nyaralóknak: az északi part strandjai kiütéssel jobbak a déli part fürdőhelyeinél.

A Balatoni Szövetség minden évben próbára teszi a magyar tenger fürdőhelyeit.

A turisztikai szervezet munkatársai olyan szempontokat figyelnek a strandmustrán, mint a vizesblokkok, felszereltsége, tisztasága, a mozgáskorlátozott parkolóhelyek, WC-k, zuhanyzók, a kisgyermekes családok számára kínált szolgáltatások, a strand lídós partszakasza, a játszóterek, a pelenkázó, családi öltöző, a vízfelület tisztasága, a meder állapota, a hínárosodás, a bejárók állapota, a napozórészek, az árnyékos felületek aránya, a szemetesek mennyisége, a szelektív hulladékgyűjtés, a járdák állapota, a strand tisztasága, a sportpályák állapota, a vízi sportolási lehetőségek, külső és belső kabinok, hideg és melegvizes zuhanyzók, a vendéglátóegységek kínálata, összképe, az értékmegőrző, a WIFI, a kerékpártárolók, a parkolók állapota.

A bírálók nem a szezonra való felkészülésekor, hanem a nyitások után, üzemelés közben látogatták meg a nevezőket.


Összességében egyre több a minőségi strand a Balatonon, s egyre kevesebb az olyan fürdőhely, ahol mintha megállt volna az idő - fotó: Mészáros Mátyás

Összességében egyre több a minőségi strand a Balatonon, s egyre kevesebb az olyan fürdőhely, ahol mintha megállt volna az idő - fotó: Mészáros Mátyás
Ezek a csúcsstrandok a Balatonon

Nos, ezek alapján hét település nyolc strandja érdemelte ki a legnívósabb értékelést, a három csillagot. Balatonfüreden két fürdőhely, az Esterházy és a Kisfaludy is büszkén viseli a három csillagot.

Rajtuk kívül azonos/hasonló színvonalat képvisel a balatongyöröki, a balatonlellei, a csopaki, a szigligeti, a gyenesdiási (Diási játékstrand) és vonyarcvashegyi (Lidó).

Írásunk felvezetőjében nem véletlenül írtuk, hogy az északi strandok minőségi fölénye megkérdőjelezhetetlen. A nyolc fürdőhelyből ugyanis hét a megyénkhez közelebbi partszakaszon található.

Kétcsillagos fürdőhelyek: erősít a déli part 

A kétcsillagos strandok esetében ugyanakkor már nem egyértelmű az északi part fölénye.

Az ábrahámhegyi, az alsóőrsi, a badacsonytomaji, a balatonakali, a balatonalmádi (Wesselényi-strand), a balatonfűzfői (Fövenyfürdő), a balatonszárszói, a keszthelyi, a zánkai az északi parton, míg a balatonberényi, a balatonboglári (Platán strand), a balatonfenyvesi, a balatonföldvári (Keleti Strand), a balatonszárszói, a zamárdi (Nagystrand) a déli parton részesült ebben az elismerésben. A végeredmény 9-6 az északi part javára.

Egycsillagos fürdőhelyek, melyekre érdemes ellátogatni

Egycsillagos minősítést ért el a Helikon Strand (Keszthely), a szintén keszthelyi Libás strand, a badacsonytomaji városi strand, a Tobruk strand (Balatonfűzfő) és a siófoki Nagystrand.

Összesen tehét nyolc strand kapott három csillagot, tizennégy két csillagot, öt pedig egyet.

Ide kattintva olvashatják el az ingyenes balatoni strandok toplistáját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!