Győr és környéke

2015.05.20. 12:30

Meghalt Winkler Gábor győri építész

A Széchenyi István Egyetem professor emeritusa, volt tanszékvezető tanára 75 évesen hunyt el.

kisalfold.hu


˝Megrendülten tudatjuk, hogy életének 75. évében elhunyt DR. WINKLER GÁBOR építész, Egyetemünk professor emeritusa, volt tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, hazai és nemzetközi szakmai szervezetek tagja, tisztségviselője, számos szakmai elismerés és díj kitüntetettje˝ - tájékoztatott szerdán a győri Széchenyi István Egyetem.

Winkler Gábor

Winkler Gábor


 

Gyászol az Egyetem – ELHUNYT DR. WINKLER GÁBOR ÉPÍTÉSZ, PROFESSOR EMERITUS

Megrendülten tudatjuk, hogy elhunyt dr. Winkler Gábor építész, Egyetemünk professor emeritusa, volt tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, hazai és nemzetközi szakmai szervezetek tagja, tisztségviselője, számos szakmai elismerés és díj kitüntetettje. Temetése 2015. május 29-én, pénteken 15 órakor Győrben, a nádorvárosi köztemető új ravatalozójából lesz.

Dr. Winkler Gábor 1964-ben diplomázott a Műegyetemen, 1968-ig kivitelező cégeknél dolgozott, 1995-ig tervezett, majd a következő építészgeneráció számára adta át tudását Győrben és Sopronban. 1964-től hozzávetőleg kétszázötven épületének terveit kivitelezték. A legjellegzetesebb, Győr városképéhez sokat adó terve a Bécsi udvar. Számos műemlék – így az Eszterházy palota és a Magyar Ispita - helyreállításában is szerepet vállalt, a Liszt Ferenc utcában szinte mindent az ő tervei alapján renováltak.

A szakma minden részét végigjárta: volt kivitelező, tervező, műszaki ellenőr, hatósági munkában is részt vett, s a műemlékvédelemben is alapos gyakorlatot szerzett. Kitanulta a kivitelezés fortélyait, megismerte az építőmunkásokat s magát a művezetést, az időjárás szerepét. Ezek az ismeretek rendkívül sokat segítettek a későbbiekben. Győr dr. Winkler Gábor számára az első pillanattól nagyon kedves és szerethető város, mely rendkívül sok lehetőséget, kihívást tartogat az építészek számára,

Mióta Győrbe került, lényegében kicserélődött a város, s dr. Winker Gábor a nagy átalakulás részese lehetett mint tervező építész, városrendező és műemlékvédő.

„A hallgatókat építésszé, alkotóvá szeretném nevelni, megmutatni azt, hogy az építészet milyen gazdag, sokrétű tudomány. Minderre éppen az építészet történetének tanítása a legalkalmasabb" – fogalmazta meg a Széchenyi Alumni Magazinnak 2010 nyarán adott interjúban. Győrben az építészettörténet mellett műemlékvédelmet, Sopronban építészetelméletet oktatott. Azt szokta mondani: abból lesz jó építész, aki szereti az életet, tudja mi a szép, hiszen csak ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve fog élhető, szerethető, kedves házakat tervezni.

Dr. Winkler Gábor 1975-ben kidolgozta Pápa műemléki belvárosának rehabilitációs tervét. 1980-ban megszervezte Győr-Gyárváros helyi műemléki védelmét. 1988-ban közreadta Sopron 19. századi építészettörténetét, elkészítette az elmúlt 100 év építészeti emlékeinek vidéki összeírását és metodikáját, tervezte többek között a zsirai kastély, a csornai premontrei prépostság helyreállítását. 1995-től Pápa főépítésze, a Magyar Tudományos Akadémia Építészettörténeti és Elméleti Bizottságának tagja, 2000-től 2006-ig elnöke.

2003-tól a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, 2011-től emeritus professzora. 1993 és 2011 között az Europa Nostra (Hága) tanácstagja. Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó páneurópai szervezet. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, az ICOMOS (Párizs) tiszteletbeli tagja. Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye.

A Széchenyi István Egyetem 2015-ös naptárát Győr jellegzetes és ismert épületeiről készített grafikái díszítik, s a Széchenyi Alumni Magazin is folyamatosan közreadta rajzait. A magazin felkérése alapján az elmúlt időszakban is dolgozott a neves városépítész, Valló István műegyetemi professzor, Győr egykori polgármester-helyettesének életművét bemutató tanulmányon.

Széleskörű és alapos szakmai felkészültsége, közvetlensége és segítőkészsége mindig az értéket kereső tenni akarással együtt jelent meg. Dr. Winkler Gábor emlékét, szellemiségét alkotásai, könyvei, tanulmányai, kollégái, hallgatói őrzik, viszik tovább.

Emlékét megőrizzük!

Nyugodjon békében.

Széchenyi István Egyetem

Winkler Gábor 2012-ben az ICOMOS-díj kapcsán nyilatkozott a Kisalföldnek, idézzük:

˝
Amikor építésznek készültem, nem tanítottak még műemlékvédelmet, városrendezést azonban igen: az építésznek „Sztálinvárost" kellett terveznie, meg volt, hogy milyen épületből mennyi kell egy városrészben. Végzett szakemberként először a pápai belváros jövőképét kellett megrajzolnom, s kötelező volt a győri házgyári termékeknek helyet csinálni. Nem a megszokott utat választottam, nem romboltattam le minden épületet, s terveztem újat – megnéztem, mi az, ami megmenthető. Ez volt az első hazai példa a helyi építészeti örökséget is szem előtt tartó városrendezésre – mesélt a kezdetekről Winkler Gábor, aki az értékek tiszteletét szintén építész édesapjától örökölte. „Ars poeticámat, hogy %BBa régi épületeket szeretni és megbecsülni%AB, gyermekkoromból hoztam" – jegyezte meg. 

Az ICOMOS (Műemlékvédelmi Világszervezet) Magyar Nemzeti Bizottság a magyar műemlékvédelem megalakulásának 140. évfordulója alkalmából adta át a Möller István Emlékérmet a győri egyetem professzorának. Bár Winkler Gábor nevéhez országszerte számos műemlék-rekonstrukció köthető, úgy véli, a díjat a városrendezésbe hozott újfajta szemléletért, annak tanításáért vehette át.

„Olyasfajta városfejlesztést igyekeztem bevezetni, ami az értékek és az arculat megőrzése mellett teszi korszerűvé a történeti városnegyedeket. Ezzel sikerült új irányt adni a magyar városrendezésnek. Többé nem a házgyári lakótelepek helyét látták a szakemberek, hanem észrevették az értékeket, s figyeltek a tervezésnél arra, hogy a városrész ne veszítse el arcát" – mondta. Munkái közül különösen kedves neki a legutóbbi, egy soproni régi polgárház átépítése.

„Egy tizennyolc szobás szállót kellett kialakítani a házban. Ezt az épületet korábban már kétszer megterveztem: egyszer banknak, egyszer egyetemi épületnek, de egyik sem valósult meg. Mindezek után már annyira ismertem az épületet, hogy anélkül beemeltem a tizennyolc szobát, hogy a szerkezetben változott volna valami. Olyan korszerű, huszonegyedik századi komforttal rendelkező szálló született, amelynek tizennyolcadik századi hangulata van. Amikor az ember belép, úgy érzi, hogy kétszáz évvel öregebb lett. Ez az igazi műemlékvédelem, s nem az, amikor csak az épület homlokzatát tartják meg" – vélekedett Winkler Gábor. Amikor terveiről kérdeztük, a 71 esztendős építész ennyit mondott: „Tanítani szeretnék, ameddig csak lehet, s jó lenne egy-két könyvet is írni, mindazt papírra vetni, amit megéltem".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!