Győr és környéke

2015.04.02. 11:26

Az ETO Parkot nem lopta el senki

Tarsoly Csaba 800 milliós Rába-részvénycsomagot kapott a stadion fejlesztéséhez a várostól - mondta Balogh József, Győr korábbi, szocialista polgármestere.

Cséfalvay Attila

[namelink name="Tarsoly Csaba"] ismeretlenül érkezve, de erős fideszes kapcsolatokkal 14 éve Győr akkori szocialista polgármesterétől a város támogatását kérte a stadion és az ETO Park építéséhez. Balogh József szerint 800 milliós Rába-részvénycsomaggal segítettek és az építkezés törvényesen zajlott. A gondok a hitel visszafizetésekor kezdődtek. „2001-ben jelent meg a polgármesteri irodámban Tarsoly Csaba, akit addig nem ismertem" – kezdte [namelink name="Balogh József"].

„Tarsoly Csaba első találkozásunkkor azt mondta, nagy tervei vannak az ETO-val, tulajdonba venné és komoly fejlesztéseket tervez" – emlékezett Balogh József, Győr 1994 és 2006 közötti szocialista polgármestere.

„Tudtam, hogy a stadion elavult, állapota sem túl jó már, így érdekelt a megkeresése. Tarsolyról annyit derítettem ki, hogy erős fideszes kapcsolatai vannak. Ez azonban nem zavart, úgy éreztem, az ETO-stadion fejlesztése olyan ügy, amiért érdemes mozdulni, a csapat meccse a város tömegszórakoztató rendezvénye. (Akkoriban még többen jártak ki szurkolni.) Emellett a kormány pályázott a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra, így kritérium is volt a stadionfejlesztés. Én 15 évente egyszer, ha kimentem focimeccsre, akkor is szinte erőszakkal vittek ki – inkább a kézilabdát szeretem. Visszatérve: Tarsoly a város támogatását is kérte a stadion fejlesztéséhez. Azt mondtam neki, 500 millió forinttal tudunk hozzájárulni, az a kérdés, a kormány mennyit ad ehhez. A Deutsch Tamás vezette minisztérium még 900 milliót ígért. Mondtam Tarsolynak, hogy ennyi kevés lesz, de azt válaszolta, a többi pénz megszerzése az ő dolga. Az előkészítésben ezután Szijjártó Péter, az akkori önkormányzat sportbizottságának vezetője, Jungi Csaba sportügyekért felelős alpolgármester vett részt s úgy tudom, Szakács Imre parlamenti képviselő, későbbi megyei közgyűlési elnök is segítette az ügy előbbre mozdulását. Előkészítő megbeszélésekről csak emlékeztetők készültek" – mondta.

Balogh József – Kijelenthetem: az ETO Park finanszírozása, az erről szóló megállapodás korrekten, a szabályoknak megfelelően és feltételekkel történt.

Balogh József – Kijelenthetem: az ETO Park finanszírozása, az erről szóló megállapodás korrekten, a szabályoknak megfelelően és feltételekkel történt.
2002 májusában, néhány héttel a parlamenti választások előtt Balogh József felkérést kapott, hogy vegyen részt a stadion alapkőletételén. „Az építési osztályunkon azonban kiderült, hogy a stadionnak nemhogy építése engedélye nincs, hanem még a kérelmet sem adták be. Így nem mentem el, a várost Jungi Csaba képviselte." Nem sokkal később a Fidesz-kormány elbukta a választást. „Tarsoly Csaba ezután megkeresett, hogy tartom-e a város félmilliárdos ajánlatát. Igennek válaszoltam, sőt, segítettem abban, hogy az új kormány a 900 milliós állami ígérettől se lépjen vissza. Elkezdődött a bontás, építkezés. Tarsoly ekkor is megnyugtatott, hogy a hiányzó pénz miatt ne aggódjak, az az ő dolga. 2005-ben aztán a fejlesztési bank hitelt is adott az építkezéshez. Ehhez jelzálog- és vételi jogot együttesen jegyeztek be. Magyarán az a legenda, hogy fedezet nélkül kapott hitelt tíz éve, valótlan. Kijelenthetem: az ETO Park finanszírozása, az erről szóló megállapodás korrekten, a szabályoknak megfelelően és feltételekkel történt, így előbb a stadion, aztán az üzletközpont, majd a hotel is felépült, ezt nem lopta el senki, itt van Győrnek. Ebben önkormányzati, állami, uniós, pályázati és Tarsoly pénze is volt. A gondok a hitel törlesztésénél történtek, ám az egy másik kérdés – a gondjait az elnök próbálta "mindenféle pénzekkel" áthidalni. Annyit tudtam, emiatt építési vállalkozók kerestek meg, hogy a beruházás során voltak fizetési gondok, a kivitelezők vártak a pénzükre. Tárgyaltam is többször Tarsollyal. A pénzügyi nehézségeket az alacsony nézőszámra és arra vezettem vissza, hogy a város szélére épített kereskedelmi egység szerintem nem volt túl jó helyen."

Balogh József kérdésünkre elmondta, Tarsolyék végül a stadionépítésre 800 milliós alacsony árfolyamú Rába-részvénycsomagot kaptak a várostól. „Túl kockázatos ügyletet vállalt, Magyarországon labdarúgócsapattal nem lehet üzletet csinálni" – mondta az előzetes letartóztatásban lévő elnökről.

S hogy meg kell-e menteni a focicsapatot? „Igen, hiszen Győr történetének része, a város lakói büszkék rá. Megmenteni azonban csak törvényes forrásból lehet, nem lopott pénzekkel.˝

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!