Győr és környéke

2014.11.10. 12:39

Czigány György eszmélése városába hűséggel visszatér

A XIV. Győri Könyv szalon alkotói díját Czigány György költő, író, zon goraművész, szerkesztő vehet te át. <br>

Gülch Csaba

  
Az alkotó Győrhöz űződő múlhatatlan érzéseiről, emlékeiről nyilatkozott lapunknak.

– Legendás az a hűség, amely évente arra készteti, hogy eszmélésének meghatározó helyszínére visszatérjen.

– Igen, mert van hová visszatérni, van kikhez – mondta a Kisalföldnek Czigány György költő, író, szerkesztő, zongoraművész, aki átvehette a XIV. Győri Könyvszalon alkotói díját. – Ha Győrbe érkezem és meglátom a városháza tornyát vagy a székesegyházat, akkor azt hiszem, hogy rögtön találkozni fogok anyámmal, apámmal is, vagy kimegyek a bácsai gyöpre, ahol gyerekkoromat éltem, vagy elmegyek a Batthyány térre sétálni, ahol a gyakorlóiskolába jártam, vagy a Széchenyi téren a bencés gimnáziumba – visszatér bennem minden, életem minden Győrhöz kötődő mozzanata.

Czigány György költő, író, szerkesztő, zongoraművész kapta a  XIV. Győri Könyvszalon alkotói díját. Fotó: H. Baranyai Edina
Czigány György költő, író, szerkesztő, zongoraművész kapta a  XIV. Győri Könyvszalon alkotói díját. Fotó: H. Baranyai Edina


– Most megjelent könyvének címe Győri Te Deum, vagyis hálaadás a folyók városának.

– Ahogy egyik versemnek is ez a címe, amelyben ott a bizonyosság: „Győrött mindörökké nyár van." Ebben a nyárban benne rejtezik a gyerekkorom és mindaz, amit én ebben városban szerettem. Ami megőrződött, megmaradt számomra. Hadd említsem a kötet alcímét is, ami nem más, mint Czigány György diáriuma! A diárium nálunk, a bencés gimnáziumban negyvenkettőben a magyar és latin munkafüzet elnevezése volt. Ez a könyv is egy munkafüzet, egy napló, versek, rövid prózák, amelyek mind Győrről szólnak.

– Száma sincs annak, hogy hányszor fordult meg a városban, hányszor tért vissza. A mostani különleges alkalom volt.

– Az, hogy díjat kap az ember az eszmélése városától, ami majdnem több, mint a szülőváros, még jobban felerősítette bennem a Győrhöz fűző érzéseimet. Különleges öröm, annak ellenére is, hogy sok díjjal ismertek el életemben, többek között József Attila-, Prima Primissima és Magyar Örökség Díjjal, de ez a mostani egészen más, ez éltető.

– A laudációban megemlítették, hogy költőként kevesebben ismerik Czigány Györgyöt.

– Ez természetes. Az igazi népszerűségemet azok az elsősorban rádiós, olykor televíziós műsorok hozták, amelyek nagyon sokakhoz szóltak. A költészet, főként a kortárs, az más, nem feltétlenül szólít meg tömegeket, intimebb, bensőségesebb kapcsolatot eredményez a költő és az olvasó között. Mindennek ellenére nem panaszkodhatok, mert ebben a műfajban is hálás közösség vesz körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!